Oslo

DNA-prøver bekrefter at ulvetispen i Østmarka er død

Rovdata har gjort DNA-analyser av vevsprøver av ulven som ble skutt ved Halssjøen i Østmarka i forrige uke. Prøvene bekrefter at det var alfatispa som ble skutt.

DNA-analysen viser at ulven som ble skutt forrige tirsdag, var ledertispa og den sannynlige moren til årets kull av ulvunger i Østmarak.t Foto: Erik Ola Helstad/SNO

  • Stein Erik Kirkebøen

Lensmannen i Lørenskog etterforsker hva som skjedde da en ulv ble skutt etter å ha angrepet hunden til en elgjeger ved Halssjøen i Østmarka i forrige uke.

Imens har Rovdata mottatt og gjennomført DNA-analyser av vevsprøver fra den døde ulven, som en del av ulveovervåkingen i Norge. Prøvene bekrefter at det er alfatispa som ble drept.

Mammaulv

– Vi har sammenlignet DNA-prøven fra ulven som ble skutt med resultater fra DNA-analyser av ulveskit som er samlet inn i området tidligere. Disse gav match på ledertispa, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Det betyr at enda en ledertispe blir borte for hannen i Østmarka-flokken, og at enda et hvalpekull er blitt morløse. Hannen kom til Østmarka og etablerte seg høsten 2012.

Hunnene forsvinner

— Han etablerte sammen med en tispe som tidligere var påvist ved Stockholm, og som hadde vandret vestover. Hun har vi ikke sett snurten av etter at hun fanget opp på DNA høsten 2013. Før hun ble borte, fikk hun tre hvalper. En har utvandret og etablert seg i Mossereviret. En annen har sannsynligvis også utvandret etter å ha overvinteret enda en vinter sammen med faren og søsteren. Han har vi ingen spor av, forteller Flagstad.

— Den tredje var hun som nå er skutt, og som sannsynligvis fikk to hvalper med sin far, alfahannen i våre. Vi kan ennå ikke dokumentere sikkert at de bare er to eller at hun er deres mor, det er mest sannsynlig.

- Hva skjer nå?

— Nå er det igjen en hanulv og to hvalper som på bilder ser sunne og friske ut. Vi vet ikke hvilket kjønn de har. De kan bli gående sammen med faren, som kullet gjorde forrige gang moren forsvant.

Om lederhannen enda en gang vil etablere par med en av sine avkom, vil Flagstad ikke spekulere i, men han understreker at foreldre-avkom parringer er svært sjeldne i Skandinavia.

Innavl

— Muligheten for at ei ny tispe vandrer inn fra øst er jo definitivt tilstede, påpeker han.

- Hvis ikke blir det veldig mye innavl?

— Det er et generelt problem i den skandinaviske ulvestammen som baserer seg på veldig få individer. Ingenting tyder på at det er noe galt med de to hvalpene som hanulvens datter fødte i vår. Det største problemet med innavl blant ulv er at det er en tendens til at sterkt innavlede par får færre valper som overlever gjennom første vinter, sier Flagstad.

Les også

  1. Skulle skyte rådyr - traff ulv

  2. Østmarka-ulven Fenris har fått valper

  3. Fylkesmannen skal vurdere Østmarka-ulven igjen