Oslo

Osvald-monumentet skal avdukes 1. mai

Etter flere runder i kommunen og kritikk fra flere hold, er saken avgjort. Sleggen som knuser hakekorset skal stå på Jernbanetorget.

Kunstner Bjørn Melbye Gulliksen viser frem en modell av det kommende monumentet. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

Harald Stanghelle er kritisk til monumentet. Les hvorfor her.


«Den hører hjemme på 60-tallet i Sovjetunionen. Det er en superbrutalistisk og gammeldags skulptur.»

Det var dommen fra eiendomsinvestor Christian Ringnes da han så planene for Osvald-monumentet. Ringnes har donert statuen Tigeren til Oslo kommune. Den står på Jernbanetorget, og Ringnes fryktet at det nye krigsminnesmerket ville overskygge denne.

Men etter en lengre runde med kommunen og Byantikvaren, hvor blant annet størrelsen på Osvald-monumentet er nedskalert, er monumentet nå på vei opp.

Det avdukes, passende nok, i en sermoni på 1. mai kl. 14:30. Tre gjenlevende veteraner fra sabotasjegruppen vil stå for selve avdukingen.

En midlertidig tillatelse til å sette det opp er kommet i boks i siste liten. Monumentet skal inntil videre stå på det sørlige hjørnet av Østbanen.

— Det blir gitt tillatelse til at monumentet midlertidig kan settes opp i inntil seks måneder. Monumentet blir foreløpig godkjent der det nå settes opp,sier kommunikasjonsrådhiver Atle Jan Larsen i Plan- og bygningsetaten (PBE).

Kan bli flyttet på

Hans O. Felix er nylig avgått leder i LO-forbundet El&IT og representerer «Komiteen for det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB». Han er fornøyd med at monumentet nå blir reist.

— Saken har vært innom svært mange kommunale instanser nå. Men vi har nylig skrevet kontrakt med Eiendomsetaten om å få bruke kommunens grunn. Siden 16. april har saken ligget til behandling hos PBE. Mandag fikk vi beskjed om at vi får lov å sette det opp, sier Felix.

Dette er størrelsen på det kommende monumentet. Plasseringen blir imidlertid ikke nøyaktig som på bildet. Foto: Bjørn Mellbye Gulliksen (montasje)

På sikt ønsker kommunen en litt annen plassering. Ifølge Felix ønsker PBE å trekke monumentet lengre inn på Jernbanetorget, til høyre for Østbanehallens inngangsparti, der det i dag ligger en uteservering.— Når endelig plassering skal vurderes, vil vi vurdere plasseringene opp mot hverandre, sier Larsen i PBE.

Initativtakerne til monumentet synes ikke en slik løsning er problematisk.

2.20 x 2.20 meter

Osvald-gruppen har navn etter Asbjørn Sunde (dekknavn: «Osvald») og sto bak en lang rekke sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig. I etterkrigsårene havnet de i skyggen av Max Manus og Oslo-gjengen, blant annet fordi Sunde selv - og mange andre i gruppen - var kommunister. I 1954 ble Osvald selv dessuten dømt for spionasje.

I senere år har Osvald-gruppens krigsinnsats fått ny oppmerksomhet. I 2013ble medlemmene av Osvald-gruppen offisielt takket av daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for sin innsats.

En av de viktigste aksjonene var sprengningen av Østbanehallen da Qusling ble innsatt som ministerpresident. Det er med bakgrunn i denne at komiteen ønsker å sette opp monumentet på Jernbanetorget.

— Det var en veldig viktig sabotasjeaksjon og protest mot innsettingen av Quisling som ministerpresident. Det markerte en omsving i motstandskampen i Norge. Torget er et antinazistisk symbolsted, sa historiker Lars Borgersrud til Aftenposten i fjor.

Det kommende monumentet viser en slegge som knuser et hakekors. Selve fundamentet blir 2.20 X 2.20 meter stort.

— Onsdag 29. april vil jeg ta imot en semitrailer som skal frakte den nær 19 tonn tunge skulpturen fra atelieret i Tjølling og inn til Oslo, sa kunstneren, Bjørn Melbye Gulliksen, til Klassekampen lørdag.

Slik svarer de på kritikken

Monumentet ble valgt etter en åpen konkurranse, hvor også Oslo kommune var representert i juryen. Juryen sto samlet bak avgjørelsen.

Det har kommet kritikk av monumentet fra flere hold. Blant annet kaller Aftenpostens Harald Stanghelle det «et 19 tonns monument i beste sovjetstil» og rasering av et byrom, og han spør hvordan PBE kan åpne for det.

PBE svar er at de ikke gjør kunstfaglige vurderinger.

— Vi utøver ikke kunstfaglig kritikk av slike tiltak som kunstverk. Dette faller utenfor plan- og bygningslovens rammer. Derimot vurderer vi monumentets skala i forhold til det byrommet det plasseres i, og den konkrete plasseringen i forhold til viktige årer for fotgjengerstrømmer med mer, sier Atle Jan Larsen i etaten.

 1. Les også

  Harald Stanghelle: Et byrom sprenges

 2. Les også

  Byantikvaren vil ikke ha Osvald-monument på Jernbanetorget

 3. Les også

  Ringnes i heftig skulpturkrangel

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Hvordan er det mulig at kostnaden for Stortingets byggeprosjekt kunne vokse fra 70 til minst 1800 millioner kroner?

 2. OSLO
  Publisert:

  Okkupantene i Hausmanns gate kan bli kastet på dør etter 16 år

 3. OSLO
  Publisert:

  Snøkåt og skiklar?

 4. OSLO
  Publisert:

  Dette er Oslos nærmeste høyfjell

 5. OSLO
  Publisert:

  Valgsirkus på hjemmebane

 6. OSLO
  Publisert:

  12 ting du bare får høre i skoledebatter