Oslo

Oslo Runway inviterer til åpen visning

Torsdag 25. august blir Aker Brygge en stor catwalk. Designer Admir Batlak holder visning som er åpen for alle.

Admir Batlak utgjorde tidligere den ene halvdelen av den suksessfulle designerduoen Batlak og Selvig. De siste årene har han jobbet på egenhånd og designer for eget merke. Her fra Admir Batlaks visning av AW16-kolleksjonen i Operaen i februar.
  • Christina Skreiberg
  • Thea Roll Rakeng

– Vårt mål med Oslo Runway er å skape en profesjonell og seriøs visningsarena som får oppmerksomhet av nasjonale og internasjonale innkjøpere og presse. At det blir den mest ettertraktede skandinaviske visningsarenaen er en drøm og et mål som vi absolutt ikke ser på som umulig, sier Ditte Kristensen, initiativtaker bak Oslo Runway.

23. - 25. august samles landets motebransje til Oslo Runway.

Arrangementet er i utgangspunktet forbeholdt bransjefolk; designere, innkjøpere, presse og såkalte «influencers». Men i år kan alle få en bit av moroa: 25. august kl. 18.30 viser Admir Batlak, en av landets fremste designere, sin vår og sommer-kolleksjon for 2017 på Stranden på Aker Brygge. Vil du se, er det bare å troppe opp.

Kristensen peker på at Oslo er i ekstrem vekst, og at den norske motebransjen blir holdt øye med rundt omkring i Europa. Hun mener at tiden er inne for å vise frem hva vi er gode for.

– At vi som forbrukere, innkjøpere og presse skal være stolte av norske merker skulle bare mangle. Derfor bestemte vi oss for å gi norske merker en arena hvor de kunne skape business og oppmerksomhet på hjemmebane, sier Kristensen.

– Motebransjen har vært neglisjert

Siden starten i 2015 har Oslo Runway sett en økt interesse fra både internasjonale og nasjonale designere som ønsker å vise sine kolleksjoner i Oslo. Fra og med neste år vil flere internasjonale merker også vise i Oslo.

Kristensen sier hun har sagt nei til flere utenlandske merker som har ønsket å vise frem kolleksjonene sine på Oslo Runway i år.

– Vi er ikke der helt der ennå. Det er så utrolig viktig at vi tar skritt for skritt og ikke bruser fremover. Alt skal gjennomtenkes ned til minste detalj, sier Kristensen og fortsetter:

– Oslo Runway skal bygge opp en næring som har vært neglisjert i Norge i mange år. Det ligger et ekstremt potensiale her, og det skal vi få frem.

Admir Batlak er født i Bosnia Hercegovina, oppvokst i Lier utenfor Oslo og er utdannet i Milano.

Pop-up visning for folket

To fulle visningsdager avsluttes med en åpen visning på brygga, som designer Admir Batlak står for. 13 modeller inntar Stranden på Aker Brygge.

– Vi gleder oss veldig til Admir Batlak pop-up visningen på Aker Brygge, og synes det er fantastisk at Admir og bydelen har gått sammen om å gi en liten smak av arrangementet til alle som ønsker å få med seg dette, sier Kristensen.

Batlak er et av landets ledende talenter. Admir Batlak forelsket seg i mote i 1997 da han fikk se designeren Hussein Chalayans visning på TV. Siden har han jobbet for Dolce & Gabbana og utgjorde tidligere den ene halvdelen av den suksessfulle designerduoen Batlak og Selvig. Siden 2013 har han jobbet på egenhånd og designer for eget merke.

Nytt av året er også en ny motepris, hvor fem nominerte talenter får vise frem sine kolleksjoner under banneret til Oslo Runway.

Dette er noen av designerne som holder visning under Oslo Runway:

Fra Admir Batlaks visning av sin AW16-kolleksjon i Operaen i februar. høst / vinter 2016 kolleksjon

Admir Batlak

Batlak legger vekt på nyskapende teknikk i sine kolleksjoner. Med klare referanser til kunst- og motehistorie, gate- og ungdomskultur viser designet hans en stadig oppdatering av klassiske feminine koder.

Gjennom samarbeid med samtidskunst-institusjoner jobber designeren konsekvent med å utfordre visningsformatet og å åpne opp for nye opplevelser av klær.

Cathrine Hammel legger hovedvekt på høykvalitets strikk og basisplagg som selges i både inn- og utland. høst / vinter 2016 kolleksjon

Cathrine Hammel

Det Oslo-basert klesmerket drevet av designer Cathrine Hammel har fartstid siden 1997. Nå deltar hun på Oslo Runway for første gang.

Designeren legger vekt på høykvalitets strikk og basisplagg som selges i både inn- og utland, blant annet i flaggskipbutikken Spazio på Frogner i Oslo.

Christina Ledang har som mål å skape en fullverdig garderobe til kvinner som gjør det enklere når man skal kle seg, uansett humør. Bildet er fra designerens høst og vinter 2016-kolleksjon

Christina Ledang

Christina Ledang står bak CLEAN-genseren som har florert i sosiale medier det siste året. CLEAN står for Christina Ledang Essentials and Necessitites.Ledang er klesdesigner og stylist, utdannet ved Middlesex University i London. Hun lanserte eget klesmerke i 2012.

Ledang lager hovedsaklig kvinneklær med unntak av noen unisex plagg. Designeren har som mål å skape en fullverdig garderobe til kvinner som gjør det enklere når man skal kle seg, uansett humør.

Designer og gründer bak byTiMo, Tine Mollatt, konsentrerer seg om kvalitet og romantiske print og snitt når hun designer.

byTiMo

Merket ble startet av klesdesigneren Tine Mollatt i 2004, og er spesielt kjent for sitt feminine og romantiske design, spesielt når det kommer til kjoler og overdeler.

Designeren selv er inspirert av vintageklær og kvalitet, og har i løpet av karrieren bygget opp et stort vintagearkiv som hun bruker til inspirasjon når hun designer ny kolleksjoner.

Merket fikk en ekstra «boost» da skuespiller Pia Tjelta gjestedesignet tre kjole-kolleksjoner som ble hyllet av nasjonal og internasjonal motepresse. Tjelta-samarbeidet vakte oppsikt også i Hollywood, og dermed fikk skuespilleren Gwyneth Paltrow designe sin egen byTiMo-kolleksjon som ble solgt på skuespillerens livsstilsnettside Goop.

byTimo-klær blir solgt i 700 butikker spredt rundt i hele verden.

I opposisjon til bruk-og-kast-kulturen skaper Veronica B. Vallenes klær som er tidløse og skandinaviske, med en twist av parisisk stil. Her fra høst/vinter 2016 kolleksjonen, som er ute i butikk nå.

Veronica B. Vallenes

Veronica B. Vallenes har bodd i København i flere år, og har vist sine kolleksjoner under København Fashion Week fem år på rad.

Nå er hun tilbake i moderlandet og i februar viste hun sin høst/vinter 2016 kolleksjon i Operaen. Under Oslo Runway denne måneden er hun aktuell med ny visning. Hun har vunnet prestisjetunge priser som «Design Talent of the Year» fra Danish Fashion Awards og den norske prisen «Nåløyet».

I opposisjon til bruk-og-kast-kulturen, skaper hun klær som er tidløse og skandinaviske, med en twist av parisisk stil.

Klesmerket Holzweiler viste sin høst / vinter 2016 kolleksjon under Oslo Runway i Operaen i februar.

Holzweiler

Holzweiler var opprinnelig et agenturselskap opprettet av søskenparet Andreas og Suzanne Holzweiler. I 2012 tok de steget ut og og designet en egen kolleksjon av luksuriøse skjerf.

To år senere bestemte de seg for å utvide ytterligere. Sammen med Andreas’ kone, motedesigner Maria Skappel-Holzweiler, er de nå en familiebedrift som lager ready-to-wear kolleksjoner for både kvinner og menn.

I 2014 etablerte de sin første flaggskipbutikk på Fornebu.

De blir inspirert av alt fra malingsøl til galleribesøk, til bøker og sitater. Hver sesong prøver de å oppsøke en kunstner for et kunst- og motesamarbeid.

Les mer om

  1. Oslo Runway
  2. Mote
  3. Oslo
  4. Aker Brygge