Oslo

Flyktninger lager mat til noen tusen

Utsyrt med kniver gyver de løs på hele berg av kål og paprika. I morgen skal bergene være omdannet til herlig mat fra Midt-Østen. På venstre side sitter Lalaine Samiira og Salam Hussein nærmest. På høyre side sitter Carmen Pereira (nærmest), Anne Marit Andresen, Raya Naki og Manar Saiid.
Det går for seg inne på kjøkkenet. Lana Samiir (fra v.), Hassan Tayar, Abeer Samiir og Mohamed shadi Al Saiid lager mat til den store gullmedaljen.
Det ser ut som spaghetti, men Manzer Fallaha (til v.) og Abdul al Naser forkalrer at de lager kobba. Søndag kan du få smake hva det er.
  • Vi har fått 400 kilo Stangekylling. Hvor mye mat vi har til sammen, det vet jeg ikke. Jeg vet ikke hvor mange som kommer heller, men vi har så mye at alle får smake.
  • Stein Erik Kirkebøen

Ingen vet hvor mange gjester som kommer. Ingen vet hvor mange av personalet som fortsatt er i byen i morgen.

Det er et ellevilt selskap det inviteres til på Geitmyra søndag. Det eneste som er sikkert, er at de fire hundre kiloene med kyling ikke reiser noe sted før festen begynner. En fest for og av syriske flyktninger, blant mange andre.

— Dette er jo det glade vanvidd. Jeg har aldri vært med på noe lignende, men vi har mange gode hjelpere og jeg tror vi har kontroll, sier Løvdal, som på en handlerunde akkurat har lært at det vi kaller allehånde, heter bahar i Syria.

Flyktninger som ressurs

4000 har på Facebook meldt at de kommer på besøk for å støtte flyktningene og å spise syrisk mat. Alle kommer sikkert ikke. Men ingen vet hvor mange barn og voksne de som kommer tar med seg…

— Vi har nok til at alle får smake, men det er ikke sikkert alle får spise seg helt mette. Men det er jo ikke meningen. Meningen er å vise at flyktninger kan være en ressurs, gi folk en smak av Syria og en mulighet til å støtte flyktningene, sier Løvdal.

Les også

Lurer du på hva du kan gjøre for flykningene? Her får du oversikt: Slik kan du hjelpe flyktningene

— Vi har i hvert fall nok paprika. Jeg tror vi har nok til 12.000 mennesker, og jeg begynner allerede å bli skikkelig lei paprika, smiler Carmen Pereira mens hun i et fargerikt fellesskap av frivillige sitter og kapper kål og paprika i strimler som ikke kan bli tynne nok for de syriske kokkene.

Kontrollert og hektisk

Ute og inne summer det av hektisk men kontrollert aktivitet. I et hjørne står to herrer og lager noe som ser ut som spaghetti. I Syria heter det kobba, og skal være en av rettene på en rikholdig meny søndag.

Ved komfyren ligger hauger av squash som er kuttet i skiver. Det vispes eggeblandinger og oljer og gode lukter sprer seg i lokalet.

  • Dette er mat vi skal ha til lunsj. Maten til i morgen skal vi lage etterpå, smiler de syriske kokkene Muhamed shadi Al Saiid og Hassan Tayar. Tilsynelatende helt uberørte av at de skal lage mat til et ukjent antall tusen ramser de opp fra morgendagens meny eksotiske navn som: Yallanjey, kobba, kapap, hummus,mtobbal, tapula salat.

- Sunt og godt

Med andre ord, det blir mulig å smake delikatesser fra et av verdens beste kjøkken, det syriske, på Geitmyra på søndag.

— Jeg vet ikke hva alt er, men jeg er helt sikker på at det er både sunt og godt, sier Carmen Pereira, som fortsetter å gyve løs på paprikaberget med kniv.

Mange gjør mye for flyktningene. Her kan du lese om barna som selger lekene sine for å få inn penger.

Og midt i det hele går altså daglig leder Løvdal rundt og ser forbausende rolig ut, til tross for at han aldri før har laget mat til flere enn 15. Nå skal han servere et ukjent antall tusen.

Hvem er her i morgen?

— Heldigvis er det ikke jeg som skal lage maten. Jeg har folk til det, som det heter. Vi får hjelp av mange, det kommer flere rutinerte kokker, både norske og syriske, i morgen. Jge er sikker på at det går fint, sier han.

Men i tillegg til at han ikke vet hvor mange gjester det som søndag blir landets største spisested får, vet han heller ikke hvor mange ansatte han har: - Mange av de som hjelper oss, er syrere som bor på transittmottaket på Torshov, og der går det unna. Gjennomløpshastigheten er høy, og vi vet ikke om noen av de som er her nå blir sendt videre i kveld og ikke kan komme i morgen.

Uansett, klokken 12 åpner dørene.

Les også

  1. Asylsøkere møtte stengte dører ved Politiets Utlendingsenhet

  2. Over 3000 vil være med på syrisk matfest

  3. Barn samler inn penger til flyktningbarn