Her kan du slippe hunden fri - selv når det er båndtvang

Oslos hundeeiere ønsker seg flere parker der hundene kan løpe året rundt. De blir sannsynligvis hørt.

Friområdene i Oslo og omegn er forskjellige, og mange hundefolk bruker flere av områdene. Noen friområder ligger tett på marka, andre midt i byen, som her på Ola Narr. Fra venstre Dona Gashi, Matz Orre og Samira Simon på vei hjem med hundene etter dagens trening.

Nå er det båndtvang. Men i friområdet for hunder på Ola Narr på Tøyen løper rottweilere, mynder, gjeterhunder og miniatyrhunder med flere, mens de bjeffer, leker og småkrangler.

Formålet med en hundepark eller et friområde er å gi hundene god mosjon og gleden av å løpe fritt, spesielt i perioder med båndtvang. På Ola Narr på Tøyen sosialiseres hundene med andre hunder – under tilsyn av eier.

— Det er veldig flott å lufte Toya her en time før eller etter jobb, sier Birger Hansen. Bokseren spretter bortover plenen i lek med rottweileren Reidun og borzoien Atlas.

Store og små raser leker uhemmet bortover plenen. Som regel går det greit som bare det med så mange hunder på et sted.

0305friomraaderhund-Vt0XU5GF_9.jpg

Tilgang på vann— Poenget er at eieren forstår når hunden har fått nok for i dag, sier Lars Portch med den engelske staffen Mia. Flere av hundeeierne på Ola Narr tror at hunder som bor i byer ofte blir mer sosialiserte enn hunder på landet. Friområdet er flott, det.

— Men hundene skulle gjerne hatt tilgang til vann, og vi ønsker oss bedre belysning i området om kvelden, sier de.

Vurderer nye friområder

Å ferdes i hundeområdene er sosialt for både folk og dyr. Og sannsynligvis blir det flere friområder i Oslo:

— Mange hundeeiere har kontaktet oss, fordi de ønsker seg inngjerdede områder, sier miljørådgiver Lise Brekke i Bymiljøetaten.

Full fart og stormende jubel, når hundene får løpe og leke til de blir slitne. Det er lett å bli kjent både for tobeinte og firbeinte. Fra venstre Matz Orre med Namiko, i midten Samira Simon, til høyre Lars Portch med Mia.

— Vi er ikke positive til å gjerde inn eksisterende friområder, for det vil fremstå veldig privat. Akkurat nå ser vi på nedlagte barnehager, og der har vi fått positive tilbakemeldinger fra flere bydeler, Alna, St. Hanshaugen, Frogner, Sagene og Vestre Aker, sier hun.

Ikke ta med hundeleker

Hundeparkene og friområdene for hunder varierer i størrelse, omgivelser, terreng og tilgjengelighet. Ikke sjelden påtreffes hundeeiere fra Oslo i de store lufteområdene i Asker og Bærum. Ved Semsvannet i Asker kan hundene til og med bade.

Jan Erik Fossnes i Naturoppsynet i Asker og Bærum var med på å sette opp friområdet ved Semsvannet for ti år siden, det første friområdet for hunder på Østlandet.

— Det er ingen tvil om at lufteområdene har gjort det lettere å følge reglene om båndtvang, sier Jan Erik Fossnes.

Utviste bjeffere

Naturforvalter Bjørn Erik Pedersen i Bærum kommune, Natur og idrett, synes det stort sett går fint i hundeparkene. Han tror det er smart å unngå å ta med hundens leker i parken. Få hunder liker å dele lekene sine med andre.

På friområdene for hunder leker store og små raser sammen uten problemer. Her en borzoi, en engelsk staffordshire bull terrier og en bullmatiner (blanding av dalmatiner og amerikansk bulldogg) og rottweilere. Selv om hundene løper fritt, følger eierne nøye med.

— Vi har hatt noen klager på støy og bjeffing fra naboer til Kjørboparken i Sandvika, i enkelte tilfeller har vi måttet be folk ta ut hunder som bjeffer mye, sier Bjørn Erik Pedersen.

Eiers ansvar

Generelt sagt gjelder følgende regler i friområdene for hund: Hunden er eierens ansvar, også under bruken av friområdet. Hunden skal være under oppsikt og aldri forlates i parken eller sjenere andre tobeinte eller firbeinte brukere av området. Hunder som bjeffer ukontrollert bør roes ned. Hundemøkk og annet avfall skal fjernes.