Oslo

Fødende lagt på gangen

Anna Nilsen er glad for at alt gikk bra da Julian kom til verden, men hun håper andre slipper å gå gjennom en tilsvarende fødsel.

Jeg hadde så vondt at jeg skrek rett ut i smerte. Jeg tenkte: Skal jeg føde her på sofaen med alle menneskene rundt? <br></br>Anna Nilsen hadde sitt livs verste opplevelse da hun skulle føde på Ullevål universitetssykehus for tre måneder siden.

 • Forf>paal Audestad (foto)
 • <forf>kristin Kornberg <

— Jeg var livredd for å føde i utgangspunktet, og dette har ikke gjort det bedre. Hvis det blir en neste gang, vil jeg ikke føde her i byen, sier den unge alenemoren, som opprinnelig kommer fra Florø. Aften har i en rekke artikler de siste fem månedene omtalt den vanskelige fødesituasjonen på Ullevål universitetssykehus. For tre måneder siden ble Anna Nilsen i aller høyeste grad offer for situasjonen da hun ringte sykehuset etter å ha gått hjemme alene i mange timer med veer.

Fullt, fullt, fullt

Når det er fem minutter mellom riene, er det normalt å dra til sykehuset, men hun fikk beskjed om at det var fullt på fødeavdelingen. Ikke nok med det, også hos Ahus på Lørenskog og Sykehuset Asker og Bærum var det fullt. - Jeg kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig å få en plass å føde i en så stor by. Men siden jeg i utgangspunktet hadde fått fødeplass på Ullevål, måtte jeg dra dit, sier Nilsen. Etter en undersøkelse mente jordmoren hun ikke hadde stor nok åpning, og ville sende henne hjem igjen med en stikkpille morfin. Så hun kunne få sove litt. - Men da ble jeg veldig fortvilet og forvirret. Jeg ville ikke dra hjem og være der alene. Riene kom så ofte. Jeg har aldri gjort dette før, og tenk om selve fødselen hadde startet hjemme, sier hun. Uten ledige senger på fødeavdelingen, måtte hun derfor vandre rundt i uvisse i gangene og nede i kafeteriaen.- Det var helt forferdelig med alle menneskene rundt meg. Jeg hadde jo mest lyst til å legge meg ned på gulvet, jeg hadde så vondt, forteller hun.

Dramatisk

Mens hun satt i kafeteriaen, gikk vannet. Hun og søsteren, som hadde kommet til sykehuset, gikk opp til fødeavdelingen igjen. - Jeg måtte vente i en sofa på gangen. Buksene mine var klissvåte av fostervann, og jeg hadde så vondt at jeg skrek rett ut i smerte. Pårørende som satt der kikket forskremt på meg. Jeg tenkte: skal jeg føde her på sofaen med alle menneskene rundt? Jeg var livredd, forteller hun. Etter å ha ventet i drøye tre timer siden ankomst, fikk hun endelig plass på et føderom. Smertestillende var det for sent for. Lille Julian kom til verden få timer senere, men ikke uten dramatikk. På grunn av lav fosterlyd unngikk hun så vidt å ta hastekeisersnitt. - Etterpå var jeg i en nesten sjokkartet tilstand. Men etter hvert begynte jeg å reflektere over den dårlige behandlingen jeg hadde fått. Det skyldtes ikke dem som jobbet der. De hadde altfor mye å gjøre, og jeg fikk dårlig samvittighet for å spørre om noe, også etter fødselen. Det er vel ikke riktig at det skal være sånn? spør Nilsen.

Les også

 1. - Skulle ønske kvinnene klaget

 2. Oppgitt over Helse Øst

 3. Ullevål: - Ikke uvanlig

 4. - Presset vil avta

 5. Frykter fødekrise i sommerferien

 6. Én baby i timen

 7. Fødsler på Ullevål i år

 8. Gravid i Oslo? Kom til oss!

 9. Fødende skal få nei i tide

 10. Vil gi Oslo-kvinner nytt fødetilbud

 11. Denne uken blir 40 avvist

 12. For mye av det gode

 13. 2000 fødende kvinner avvist

 14. Skal gjennomgå loven

 15. Slapp igjennom