Oslofolk får kjeft

Folk i Oslo får på pukkelen av bereiste nordmenn. "Mangler alminnelig høflighet", "sure", "egoister" er noen av karakteristikkene.

På 37-bussen er det kamp for å komme seg hjem etter jobb. Marianne Nordli (t.v.) er lei av alle de spisse albuene.

Forfatter Torgrim Eggen bor for tiden i Oslo, men har residert både Sør-Frankrike og New York, og er ikke et øyeblikk i tvil: — Det er enorm forskjell. Oslo, ja jeg vil si hele landet, har et problem. Det er en skrikende mangel på alminnelig høflighet, sier han, og fortsetter:

Neveoppgjør

— Ta for eksempel New York, om du skumper borti de mest hardbarkede guttene, sier de "Excuse me, sir". Høfligheten er livsnødvendig for at samfunnet skal fungere. Det er trangt, folk støter på hverandre hele tiden og hvis man ikke omgår hverandre med respekt, bryter det ut i fiendskap og neveoppgjør, sier Eggen. - Mange i Oslo er ikke vant til å bo i byen, og vet ikke hvordan de skal te seg. I den franske skolen blir høflighet drillet inn, mens vi her har store disiplinærproblemer i skolen. I Frankrike sier man "Bonjour, madame, monsieur", mens her blir vi smittet av all surheten rundt oss. Når ingen smiler tilbake, er det ingen vits, og så gir man seg, sier Eggen.

Egoisme

Reiseguru og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, støtter Eggen. - Jeg har reist i ganske mange land, og jeg må faktisk si at jeg synes folk stort sett er mye høfligere utenfor Norge, sier Baardseth på telefon fra et sydende Bangkok. - Hjemme opplever jeg mye mer egoisme og ubetenksomhet enn når jeg reiser, sier han.

Ulike andre

Professor i sosialantropologi, Anh Nga Longva, synes også Oslo-folk og nordmenn generelt virker mer uhøflige.- Nordmenn er ulike andre folkeslag når det gjelder bruk av ord. "Vær så snill", "tusen takk" eller "unnskyld" blir sjeldent brukt, man nikker kanskje i stedet. Utlendinger kjenner ikke til dette, og dermed virker nordmenn uhøflige, sier Longva.- Man forbinder vanlig høflighet med såkalt kommersiell høflighet som brukes for å selge noe. Hvis du er ekte, så sier du ikke så mye, sier hun.