Oslo

Gravid i Oslo? Kom til oss!

Fødeavdelinger utenfor hovedstaden frir til gravide Oslo-kvinner: Vi har plass til dere!

Avdelingssjef Marit Kristoffersen på Kvinneklinikken på Sykehuset Asker og Bærum ønsker Kamilla og Christian Landmark og andre Oslo-foreldre velkommen. De nybakte foreldrene til lille Matias er godt fornøyd med fødeavdelingen.
  • Forf>tor G. Stenersen (foto)
  • <forf>kristin Kornberg <

— Her vil de ikke bli avvist når fødselen er i gang. Flere Oslo-kvinner er hjertelig velkomne, sier avdelingssjef Marit Kristoffersen på Kvinneklinikken ved Sykehuset Asker og Bærum. Aften har de siste ukene skrevet om den vanskelige situasjonen på fødeavdelingen ved Ullevål universitetssykehus. Kapasiteten er sprengt, og sykehuset måtte i fjor si nei til 2000 gravide som ønsket å føde der. De siste månedene har gjennomsnittlig to fødende kvinner hvert døgn blitt henvist til andre sykehus.

Ikke plassproblemer

Kvinneklinikken i Asker og Bærum tok hånd om 2608 fødsler i fjor. - Vi kan i hvert fall ta imot et par hundre barn til. Vi har fem fødestuer og har ikke plassproblemer, sier Kristoffersen. Hun sniker seg litt nærmere inn på lille Matias som sover trygt på pappas brystkasse. Han så dagens lys i Asker den 13. februar, men mamma Kamilla Landmark hadde egentlig ønsket at han skulle bli født på Ullevål. Der fikk hun tidlig i svangerskapet avslag på fødeplass.

Mamma fornøyd

— Vi bor på Ulven i Oslo, så jeg syntes i begynnelsen at det var litt dumt å måtte dra til Asker. Men det er tross alt ikke så mye lenger. Sett i ettertid er jeg glad for at det ble her. Jeg er veldig godt fornøyd med jordmødrene, skryter Landmark, som har fått inntrykk av at det er mye mer stress og mas på Ullevål. - Her har det vært veldig stille og rolig, bemerker hun. Kristoffersen blir glad for rosen, og lister opp flere argumenter for at gravide bør ønske seg fødeplass på Sykehuset Asker og Bærum.

Hjelp til amming

— I tillegg til vanlige barselrom, har vi familierom hvor mor, far og barn kan bo sammen etter fødselen. Vi har ammepoliklinikk, barselpoliklinikk, store fødestuer, alle former for smertelindring, og det er veldig sjelden at det er fullt, sier Kristoffersen. Fødeavdelingen ved Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog er landets fjerde største fødeklinikk, og hadde 3754 fødsler i fjor. Men overjordmor Anne Marie Lingås ved Kvinneklinikken forsikrer at de gjerne vil ta imot flere Oslo-kvinner. - Vi kan legge til rette for rundt 300 flere fødsler i året. Vi vil oppfordre flere til å ønske seg hit, for vi har et veldig godt fødetilbud, sier Lingås ubeskjedent. - Vår erfaring er at kvinnene trenger tett oppfølging første og andre dag etter fødsel, og vi legger vekt på det, nevner Lingås. Hun understreker at det til tider kan være travelt også på Ahus.- Kvinner har en tendens til å føde samtidig. En uke kan være veldig rolig, mens i den neste uka er det fullt kjør. Når det er slike topper, kan det hende vi må henvise gravide til et annet sykehus, men vi sender aldri kvinner videre etter at de har kommet til oss og er i gang med fødselen, sier Lingås. Rikshospitalet tilhører Helse Sør, men tar likevel i mot kvinner fra Oslo og Akershus. Overjordmor Bente Rønnes ber gravide være tidlig ute hvis de ønsker å føde på Rikshospitalet. - Her er det først til mølla som gjelder. Vi tar i mot så lenge vi vet vi har kapasitet rundt kvinnens termindato, sier Rønnes. Les om hva de forskjellige klinikkene tilbyr

Les også

  1. DETTE TILBYR KLINIKKENE

  2. 2000 fødende kvinner avvist

  3. Skal gjennomgå loven

  4. Slapp igjennom

  5. - Nedtur å bli sendt til Lørenskog