Oslo

Protestsamleren

Vala Bjørnsson fant ingen protestliste mot høyhusene i Bjørvika, og laget sin egen. I dag overleverer hun over 22 250 underskrifter til kommunen.

Vala Bjørnsson er overveldet over responsen på protestaksjonen hun startet for en uke siden. I dag leverte hun plan- og bygnigsetaten 22 246 underskrifter mot høyhusene i Bjørvika.
  • Forf>magnus Knutsen Bjørke (foto)
  • <forf>hilde Lundgaard <

— Dette vil jeg kjempe mot, tenkte tøyenbeboer Vala Bjørnsson (36) sjokkert da hun så bilder av "Bjørvikamuren" i Aften, og tok saken i egne hender. Først med penn og papir på kafé på Grønland.- Men jeg er nok altfor sjenert til å spørre folk direkte. Løsningen ble en hjemmeside med underskrifter på nett, forteller IT-konsulenten.- Den første dagen fikk vi 20 underskrifter. Jeg kjente de fleste.

Overveldet

Men så løsnet det, og det til de grader. Søndag brøt nettstedet sammen på grunn av overbelastning. Da høringsfristen gikk ut i dag, kunne hun overlevere drøyt 22 000 underskrifter fra hele verden til Plan- og bygningsetaten. - Rett og slett fantastisk. Jeg hadde aldri drømt om en slik respons, selv om jeg vet at ting kan ta av på nettet, sier hun. Nå håper hun inderlig at politikerne benytter anledningen til å ta en tenkepause.- De bør lytte til folkets røst og lete etter bedre løsninger. Det er vi som bor i byen som skal leve med konsekvensene, sier aksjonsgründeren.

"Unikt"

Kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal i Dinamo mener oppslutningen om aksjonen er unik.- Dette er helt enormt. Et fantastisk uttrykk for engasjement og demokrati i praksis, sier Ringdal, som minner om at folk ikke skriver under på hva som helst. - Det triste er at dette viser en gigantisk kløft mellom kommunens flotte fjordbyplan og hvordan den blir oppfattet av folk.Ringdal vil ikke ta stilling til selve høyhusplanen.- Men kommunen som avsender har uansett et stort problem når innbyggerne lander på den andre siden av gjerdet.

Gjør inntrykk

Byråd Merete Agerbak-Jensen (H), forsikrer at kampanjen gjør inntrykk.- Selvfølgelig. Jeg skjønner at folk reagerer på tegningene av prosjektet, men de yter kanskje ikke full rettferdighet.- Vil dere lytte til protestene?- Vi må selvsagt ta dem med i betraktningen. Jeg er sikker på det er mulig å tilpasse planene bedre. Men vi må ikke risikere at det store grepet for å få frigjort havnearealene glipper.- Bortsett fra avtalene som er inngått, synes du selv dette blir bra?- Jeg synes det er akseptabelt. Også byplansjef Ellen de Vibe, mottaker av underskriftene, lover å studere dem.- Vi må se på argumentene. Det er fullt mulig å gjøre endringer i prosjektet. Jeg vet ikke nå hva jeg vil anbefale politikerne, sier hun.

Les også

  1. Vippetangen kan bli ny festplass

  2. Legger seg langflat

  3. Stor park, færre boliger

  4. Krever modell i full størrelse

  5. Nå kan nabohusene bli krympet

  6. Mobiliserer mot &laquo;Bjørvikamur&raquo;