Væromslag skaper trøbbel i Oslo-området: Branner, vann i veien og trær som velter

Lynnedslag førte til flere branner i Oslo og omegn mandag kveld. Tirsdag morgen sto flere kjellere i Grefsen og Storo-området under vann. Og det er ventet mer regn utover dagen.

I Oslo kom det varslede styrtregnet rett etter klokken 18 mandag. Det er ventet å vare ved helt frem til onsdag kveld.

Tirsdag morgen åpnet himmelens sluser igjen. Mellom klokken 06 og 07 falt det 20,5 millimeter med nedbør på Tøyen.

20 millimeter regn tilsvarer rundt 20 liter per kvadratmeter.

Også på Kjelsås og Sandaker var det mye regn tirsdag morgen. Der ble det registrert 18 millimeter i den samme tidsperioden.

Hvis det kommer 15 millimeter med nedbør i en time, så er det å regne som styrtregn. Og hvis det regner lett i 24 timer på strekk, så vil man komme opp i cirka 20 millimeter.

– Det er mye vann i disse bygene. 20 millimeter med regn i løpet av en time kan erfaringsmessig skape en mindre oversvømmelse, sier Eldbjørg Moxnes. Hun er vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt.

Mengdene er likevel langt fra noen rekord: I 2021 fikk Tjøme 78,5 mm nedbør på én time.
Det ble likevel en værrekord rett nord for Oslo.

På værstasjonen i Hakadal i Viken ble det registrert ny nedbørsrekord med 70,6 millimeter regn i løpet av det siste døgnet. Det tilsvarer syv tilitersbøtter med vann per kvadratmeter, skriver Meteorologene på Twitter.

Slik så det ut på Grønland i Oslo etter det kraftige regnskyllet tirsdag morgen.

Trikkestopp i Oslo

Flere innbyggere i hovedstaden fikk problemer med å komme seg på jobb på morgentimene da trikken sto flere steder som følge av vannansamling i trikkesporet.

– Vi har en grense på sju centimeter vann vi kan passere, for ikke å ødelegge motorene på trikken, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til Avisa Oslo.

I 7-tiden sto trikken ved Oslo hospital, Skarpsno, Grefsen og Nationaltheatret.

Også buss 54 er rammet av de store vannmengdener. Ruter meldte tirsdag morgen at bussen vil snu på Brekkekrysset inntil videre. Dette skyldes store mengder vann i veibanen ved Kjelsås.

Holdeplassene Kjelsås stasjon, Stillatorvet og Brekke vil ikke bli betjent.

Regn og lyn også tirsdag

Siden mandag kveld er det observert opp mot 15.000 lyn over Østlandet. Cirka 30 prosent av disse har nådd bakken. På Sørlandet er det gjort 3000 lynobservasjoner i samme periode.

Dette bildet fra Meteorologisk institutts lyntjeneste viser lynaktiviteten på Østlandet de siste 12 timene klokken 09.30 tirsdag.

Også store deler av tirsdagen vil være preget av mye regn og lyn på Østlandet og Sørlandet.

– Det vil komme noen kraftige byger utover dagen. Det er vanskelig å si eksakt hvor de vil komme. Det er styrtregn-varsel og varsel om lyn for hele Østlandet og Sørlandet. Det vil roe seg ned i kveld, sier Moxnes.

Her kan du se lyn de siste 30 minuttene fortløpende:

Hektisk kveld for nødetatene

Da det begynte å regne kraftig mandag kveld, ble det ganske hektisk for nødetatene.

På Jar i Bærum brant det kraftig i 2. etasje i en enebolig. Det var stor røykutvikling, og politiet ba folk i området om å lukke vinduene. En beboer i området forteller Aftenposten at det var flere kraftige lyn i tidsrommet brannen brøt ut.

Les også

Derfor smeller det

– Brannen er nå under kontroll, men vi må drive etterslukking gjennom natten, sier vaktkommandør Lars Lindal ved 110-sentralen.

I Thurmanns gate i Oslo slo lynet ned i en pipe. Deler av pipen raste sammen, men det skal ikke ha utløst en brann.

Tirsdag morgen falt det over 20 millimeter regn over Tøyen i Oslo på én time. Det tilsvarer 20 liter per kvadratmeter. Regnskyllet førte til oversvømmelser i gatene i området.

Brannvesenet måtte også rykke ut til en brann i en hytte på Lindøya. Ifølge Avisa Oslo var det ingen mennesker i hytta. En av de som varslet om brannen måtte få legetilsyn.

Det oppsto også en brann i terrenget i Maridalen, som kan knyttes til lynnedslag. Det førte også til at strømmen gikk i deler av Maridalen.

– Gressbrannen i Maridalen ble raskt slukket fordi vi fikk «hjelp» fra regnværet, sier Lindal.

Vrien adkomst til friidrettsbanen på Norges Idrettshøgskole tirsdag morgen.

Tre veltet

I Gaustadveien veltet et tre og ligger delvis over en bygning, men uten at det skal ha oppstått store skader.

Ca kl. 21.30 meldte 110-sentralen at de har kontroll på alle branner og branntilløp.

Samtidig skapte store vannmengder i veibanen på E6 utgående ved Abildsø-krysset lange og saktegående køer.

En rekke veier i Oslo har hatt tette sluk som har vanskeliggjort kjøreforholdene.

Et tre ble splittet i to av lynet og veltet over en barnehage i Gaustadveien.

Flere har fått vann i kjelleren

Etter en hektisk kveld, ble natten forholdsvis rolig for nødetatene.

Line Skott, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, sier tirsdag morgen at det har vært en rolig natt. Politiet hadde på morgentimene ingen vær-relaterte oppdrag.

Når det gjelder brannvesenet, så hadde de fått en del henvendelser om vann på veibanen og kjellere tirsdag morgen.

– En del tette sluk utvendig har resultert i mye vann på veibanen. Og så har vi fått en del meldinger om vann i garasjer og kjellere. Akkurat nå er vi på vei til en leilighet på Grefsen der grunnflaten står under vann, sier Hans Erik Tysdal ved 07.20-tiden.

Han er vaktkommandør i Brann- og redningsetaten i Oslo.

Ifølge Tysdal er det Grefsen og Storo-området de har fått flest henvendelser fra tirsdag morgen.

– Jeg oppfordrer folk som har fått vann i kjellere om å være raske med å ta kontakt med sitt forsikringsselskap, sier Tysdal.

Tirsdag morgen hadde forsikringsselskapet If mottatt 15 uværsskader på boliger, men de tror tallet vil stige ytterligere utover dagen. Det er i hovedsak snakk om vann i kjellere.

Truende skyer på himmelen over Oslo mandag kveld.

Nordover de neste dagene

Styrtregnet startet først i Agder og på Østlandet. Meteorologene varsler at det blir styrtregn i Trøndelag, Nordland, Agder, Rogaland de neste dagene.

I Oslo og på Østlandet ventes det store nedbørsmengder helt frem til onsdag kveld.

Fra tirsdag ettermiddag og natt til onsdag står Trøndelag og Nordland for tur, mens styrtregnet kommer til Rogaland fra natt til onsdag.

Det er også fare for torden alle steder bygene treffer.