«Alle vi spør, ønsker å hjelpe flyktningene»

Fra hiphop til Olav Hauge-dikt og to nye TV-show: Hva i all verden holder Henriette Steenstrup på med nå, sånn egentlig?

I morgen vender den noe spesielle Edel, alias Henriette Steenstrup, tilbake. Bildet er fra TV 2s høstlansering i Bergen.

- Kun to dager før TV-showet ditt er tilbake: Det beste, mest naturlige er vel å innlede med å advare leserne.

- Advare? Mot hva da?

- Tja. Dagens gjest her på sistesiden kan uten videre kalles vulgær, brautende og grov?

- Nei da. Selv om det er jeg som spiller Edel, tar jeg avstand fra nesten alt som hun står for. Og jeg er ikke Edel akkurat nå. Jeg tror at TV 2-showet Dritseint med Edel tåler en sesong til. Det faller meg i hvert fall skremmende lett å gå inn i rollen.

- Takk for tilståelsen. Et langt mer seriøst spørsmål: Hva skal skje på Sentrum Scene i Oslo, onsdag 28. oktober?

- Vi kaller arrangementet for en artistdugnad. Noen av Norges fremste musikere, skuespillere og komikere skal stå på samme scene, til inntekt for mennesker på flukt. Absolutt alle inntekter går til Røde Kors’ og Flyktninghjelpens arbeid for syriske flyktninger. Og alle vi har snakket med, ønsker å bidra, også på den tekniske siden. Responsen er helt fantastisk. Ja, nå blir vi spurt om vi trenger hjelp til å hjelpe flyktningene.

- Hvem, i grunnen, er «vi»?

- Jeg har endt opp som medarrangør. Hele ideen til dugnaden kommer fra Fatemeh Fahadi-Elmenhorst, som tok kontakt for å spørre om jeg ville opptre. I 1988, syv år gammel, kom Fatemeh selv til Norge som flyktning, fra Iran. Hun er veldig dyktig og har fått tak i mange flotte artister. Jeg har også ringt rundt. Summen blir en fin kveld, med et kjempevariert program.

- På hvilken måte?

- På alle måter. Dugnaden byr på humor, hiphop og Olav H. Hauge-dikt. For eksempel. Showet veksler mellom mollstemte klanger og lettere innslag. Don Martin, Åse Kleveland, Lars Lillo-Stenberg, Anne Marit Jacobsen, Morten Ramm, Sølvguttene og Henrik Thodesen er noen av artistene som stiller opp. For bare 350 kroner får du en kveld med topp underholdning. Og det er lov å betale mer.

- Hvem leder showet: TV 2-Edel eller medarrangør Steenstrup?

- Konferansieren heter Else Kåss Furuseth. På denne dugnaden medvirker så mange dyktige komikere at jeg heller synger en fin sang. Eller jeg ordner med praktiske ting. Ja, jeg ser meg selv mer og mer som en tilrettelegger. Og vaktmester. Showet er ikke før i oktober, og det synes jeg også er fint: Saken må holdes varm. Her er det bare å sikre seg billett.

- Bortsett fra ti TV-uker med den mildt anstrengende Edel: Høsten, sånn ellers?

- Truls Svendsen og jeg spiller inn en ny sesong av TV-serien Meglerne . Nå skal de to hovedpersonene overta et begravelsesbyrå. I den bransjen har de heller ingenting å gjøre. Å holde på med to TV-produksjoner samtidig er veldig hektisk. Og veldig gøy.

- Er familien enig?

- Neppe. Fridtjov Såheim, mannen min, er også skuespiller. Av og til sees vi i garasjeporten hjemme. Ellers holder vi kontakten på sosiale medier.

Anne Marit Jacobsen er blant kunstnerne som tilfører artistdugnaden «en dypere kulturell tyngde», heter det i en pressemelding.
Henriette Steenstrup bor like ved et bakeri.