Politiet går ut med bilde av etterlyst etter Oslo-skytingen – siktelse mot løslatt frafalt

Politiet går ut med bilde av mannen de tror avfyrte skuddene i Oslo sentrum natt til søndag.

Denne mannen i 20-årene mener politiet avfyrte skudd mot to personer i Oslo natt til søndag.

Onsdag ettermiddag hadde Oslo-politiet pressekonferanse om skytingen ved Nationaltheatret natt til søndag.

To menn i 30- og 40-årene ble alvorlig skadet i skyteepisoden, som skjedde i halv ett-tiden.

Politiet går nå ut med bilde av den ene etterlyste. De håper det vil bidra til at han blir pågrepet. Denne personen mener politiet er skytteren under hendelsen denne natten.

Har videoopptak

– Vi mener bildet viser mannen som avfyrte skudd. Bildet er tatt noe tidligere på kvelden. Politiet regner med at han har samme klær på seg som ved skytingen, sier politiinspektør Grete Lien Metlid. De går ikke ut med navnet av hensyn til familien.

Aftenposten kjenner vedkommendes identitet. Han er tidligere straffedømt for flere forhold.

– Hva slags informasjon regner dere med å få når dere nå går ut med bildet?

– Det mest sentrale for oss nå er å lokalisere og få pågrepet både han vi mener er skytteren og den andre som er etterlyst, sier hun.

Hun forteller også at de har videoopptak av deler av selve hendelsen. Men Metlid ønsker ikke å gå i detalj om hva opptakene viser. Hun sier til NTB at de så langt har fått inn få tips.

Metlid bekrefter også at begge de siktede og etterlyste har koblinger til Satudarah MC, et internasjonalt nettverk.

– Vi har tatt høyde for at de er ute av landet nå.

Tungt bevæpnet politi rykket ut til åstedet for skytingen i helgen.

Den etterlyste er en ung mann i 20-årene og en kjenning av politiet fra før. Det gjelder også den andre etterlyste.

– Det er for tidlig å konkludere med at konflikten mellom to kriminelle miljøer er motivet for skytingen, sier Metlid. – Man er også ute på byen og ting skjer. Derfor er det også en hypotese at noe kan ha oppstått der og da.

Les også

Han ble skutt på Aker brygge i 2006. I helgen ble gjengmedlemmet skutt igjen på åpen gate.

Siktelse frafalt mot mann i 20-årene

En mann i 20-årene som ble pågrepet og siktet for medvirkning til drapsforsøk, ble tirsdag løslatt etter at politiet mente det ikke var grunnlag for å fengsle ham.

Siktelsen mot ham er nå frafalt, opplyser politiinspektør Grete Metlid på pressekonferansen.

Politiet gjennomførte tirsdag kveld avhør av den andre mannen som ble skutt. Det første skuddofferet var da allerede avhørt. Metlid ønsker ikke å si hva de har fortalt i avhør.

Aftenposten har tidligere omtalt at de to som ble skutt har bakgrunn fra den kriminelle gjengen Young Guns. Den ene har tidligere blitt skutt på åpen gate i Oslo.

Politiet opplyste tidligere i uken at de undersøker om skytingen i Oslo sentrum i helga kan ha sammenheng med en knivstikking på Lillestrøm i starten av desember i fjor. Metlid ønsket ikke å utdype dette onsdag, ifølge NTB.

Oppdatering fredag 20. januar: I en tidligere versjon av denne artikkelen publisert vi et usladdet bilde av den etterlyste. Etter pågripelsen fredag 20. januar er bildet sladdet. Pågripelsen endrer den presseetiske vurderingen av spørsmålet om siktede skal identifiseres.