Dette er statusen på Oslos fem skyteepisoder i juli

Fire har skjedd i løpet av den siste uken.

Den siste uken har det vært fire skyteepisoder – på Vålerenga, Majorstuen, Birkelund og Bjørndal.

Torsdag morgen ble to personer skutt og skadet i løpet av to timer. Én ble skutt i ein leilighet på Majorstuen, og en annen ble funnet med skuddskader på Vålerenga.

Disse skyteepisodene føyer seg inn i en rekke skyteepisoder de siste ukene.

Her er en oversikt over og statusoppdatering på de fem skyteepisodene som har vært i hovedstaden i juli:

27. juli: Mulig skyteepisode på Vålerenga

Litt over en time etter skytingen på Majorstuen, klokken 09.22, fikk politiet melding om ny skyteepisode på Vålerenga i Oslo. En person er fraktet til sykehus med skader.

Status: En person er pågrepet, og vedkommende er foreløpig siktet for forsøk på drap. Politiet utelukker ikke at det er andre involverte, melder de på Twitter. De jobber også med å sikre spor på åstedet, samt avhør av vitner.

I en pressemelding torsdag ettermiddag skriver politiet i Oslo at «det er ingenting som tyder på at det ble avfyrt skudd på Etterstad», og presiserer at det kun er funnet en skuddskadet person på adressen.

Massivt politioppbud på Vålerenga og Etterstad torsdag formiddag

27. juli: Skyteepisode på Majorstuen

Torsdag klokken 08.15 fikk politiet melding om skyting på Majorstuen i Oslo. Væpnet politi tok seg inn i en leilighet, og de fant en skadet person i en oppgang. Mannen skal være skutt i armen og er ikke alvorlig skadet.

Status: Ingen er pågrepet. Politiet mener at dette var et målrettet angrep. De jobber med å innhente informasjon, og de mener at det er en sammenheng mellom skytingen på Majorstuen og funnet av en skuddskadet person på Etterstad.

Skytingen skal ha skjedd innendørs, skriver de i pressemeldingen.

  • Torsdag kveld melder politiet at tilsammen tre personer er pågrepet i forbindelse med skytingen i Oslo torsdag morgen. Politiet mener begge torsdagens skuddofre ble skutt på Majorstuen.
Væpnet politi knuste en inngangsdør og tok seg inn i en oppgang på Majorstuen midt i morgenrushet.

22. juli – Mann skutt ved Birkelund

Lørdag ettermiddag ble en mann skutt på Grünerløkka. En lege som befant seg ved Birkelunden, kan ha reddet livet til mannen som blødde kraftig i lysken.

Status: Politiet etterforsker saken, men ingen vitner har meldt seg. Offeret ønsker ikke å snakke med politiet. Torsdag denne uken opplyser politiet at også denne skytingen skal ha skjedd innendørs.

Politiet undersøker åstedet der en mann ble funnet med skuddskader i lysken.

21. juli – Skyting på Bjørndal

Fredag ble det løsnet skudd på Bjørndal i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo – sannsynligvis fra en startpistol. Ingen ble skadet da en mangeårig feide mellom to familier skal ha eskalert.

Status: Tre personer i 30-årene er pågrepet og siktet i saken. De skal være siktet for trusler, melder NTB.

En av politiets hundepatruljer lette etter våpen og andre spor etter skytingen på Bjørndal.

8. juli – Skyting ved utestedet Blå

En 24-åring, som var bortvist fra stedet, skjøt og skadet to dørvakter, en bartender og en gjest. Mannen ble pågrepet like etterpå.

Status: Den 11. juli ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er tiltalt for drapsforsøk.

Bevæpnet politi omringet hele området rundt Blå. Her blir den mistenkte pågrepet i en taxi han stoppet og forsøkte å forlate området i, like etter skytingen.