Oslofolk må regne med dieselforbud også onsdag

Nå stiger luftforurensingen ved flere målestasjoner i byen.

Tirsdag morgen var luftforurensingen liten – fargekode grønn – ved alle tolv målestasjoner i Oslo. Men ved 10.30-tiden er luftforurensningen økt til moderat – fargekode oransje – to steder i Byen: På Alnabru og Hjortneskaia.

Det var varslet høy luftforurensing – fargekode rød – flere steder i Oslo i dag- og ettermiddagsrushet.

  • Lurer du på hvordan forurensningen påvirker kroppen din?

Snøfallet ga bedre luft

Ifølge Bymiljøetaten er det det uventede snøfallet natt til tirsdag som har bidratt til bedre luftkvalitet enn fryktet, men faren for skadelige forurensningsnivåer er ikke over.

  • Få med deg siste nytt om dieselforbudet, værprognoser og luftforurensningen i Oslo i vår direkteblogg

– Det kom litt snø i natt som ikke var varslet, men nedbøren ventes å gi seg i løpet av dagen. Det ventes fortsatt inversjon (se forklaring nederst i saken) og lite vind i dag og i morgen. Dermed er det fortsatt fare for høye konsentrasjoner av eksos tirsdag og onsdag, sa kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten Alise Davidsen til Aftenposten ved 08-tiden tirsdag.

– Hva kan være årsaken til at luftkvalitetsmålingene viser grønt – liten forurensning – tirsdag morgen mens det var meldt rødt – betydelig luftforurensning?

– Det er trolig på grunn av det lille snøfallet vi har sett natt til tirsdag.

Det har vært gitt noen gebyrer for dieselkjøring, opplyste kontrollører for Statens vegvesen etter kontrollen i Kirkeveien i dag tidlig. Det er også gitt noen for bruk av piggdekk uten oblat og for å ikke bruke bilbelte.

For tidlig å si om forbudet har hatt effekt

– Er det grunn til å tro at også dieselforbudet allerede nå har effekt?

– Det er for tidlig å si noe om.

– Ligger det an til at dieselforbudet vil gjelde også onsdag?

– Det er ikke noe som tilsier at det ikke vil gjelde i morgen. Bymiljøetaten vil gi beskjed når det ikke er fare for høy luftforurensing lenger.

Ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU) er det ventet rødt farenivå for luftforurensningen i Oslo igjen ved 16-tiden tirsdag ettermiddag.

Dieselforbudet på kommunale veier i Oslo ble innført fra klokken 06.00 tirsdag morgen.

Regner med bedring torsdag

– Så Oslofolk må belage seg på å la dieselbilen stå også i morgen?

– Ja, det ventes fortsatt inversjon og lite vind. Hvis prognosen holder seg, vil det være dieselforbud også onsdag. Torsdag viser prognosen en bedring.

Også Meteorologisk sier dagens værforhold som skaper situasjonen med høy forurensing er forventet å varer ut dagen i dag og sannsynligvis også deler av morgendagen.

Vakthavende meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt bekrefter at snøen har bidratt til å dempe forurensingen.

Utover dagen venter Larsgård ytterligere litt snø.

Dette kan gi en positiv effekt på luftforurensingen fordi nedbør gjør at temperaturinversjonen blir svakere, det vil si at vi får en bedre blanding av kald og varm luft. Dermed blir ikke forurensingen liggende i det kalde laget nede i Oslo.

– Inversjonen er svak og vil være slik utover dagen, og det er bra. Men den vil bli sterkere igjen i natt og i morgen tidlig, sier Larsgård.

Invensjon er når det er varmere luft i høyere strøk, f. eks Tryvann, enn det er nede i byen. Den kalde luften er tyngre enn varm luft og dermed synker den kalde luften ned i lavereliggende områder av byen og den varme luften blir liggende som et lokk over. Når det i tillegg er lite eller ingen vind bidrar det til svært liten utskifting av luft. Alt utslippet blir liggende under lokket og dermed oppstår høy luftforurensning.