Oslo

Norsk historie på urdu kan bli imamhit

Ap-politiker Khalid Mahmood har skrevet norsk historie på urdu.

Khalid Mahmood kom til Norge som 15-åring i 1975, og har sittet i bystyret i snart 30 år. Han har alltid vært fascinert av norsk historie, og har nå skrevet den på urdu. Her sammen med imam Hamid Ali Farooq i Islamic Cultural Centre. Foto: Foto: Wasim Riaz

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

- Denne boken er viktig for at flere skal forstå historien og kulturen til landet vi bor i, sier imam Hamid Ali Farooq.

- Jeg hadde aldri hørt om norrøn mytologi før jeg leste om det i boken, sier imam Hamid Ali Farooq i Islamic Cultural Centre.

Ap-politiker Khalid Mahmood har skrevet norsk historie fra istid til 1970 på urdu. Boken forteller blant annet om norske konger, kriger, unioner og kristendommens rolle. Mahmood vil gi et eksemplar av boken til urdutalende imamer i Oslo. En av de første som fikk den er imam Farooq som leste hele boken på et par dager.

- Før jeg kom til Norge, hadde jeg hørt at det er mørkt og vinter her i seks måneder, og lys og sommer i seks måneder. Det er nesten ingen i Pakistan som har hørt om Norges rolle som fredsmegler i flere konflikter. Derfor har denne boken vært veldig nyttig for meg. Nå forstår jeg mer om den norske kulturen og historien. Det er jo vanskelig å lese norsk historie på norsk når man bare har bodd her i en måned, sier Farooq som bare savner kart i boken.

Imponert av dikterne

Imamen er også imponert over de norske dikterne.

- Norge har vært under både Sverige og Danmark, men har klart å bevare sin kultur og identitet. Mye av dette takket være de norske dikterne. Jeg er også imponert over den norske staten som har klart å bruke oljepenger til velferd og goder for innbyggerne, sier Farooq.

Khalid Mahmood har brukt sin fritid over tre år på boken som er trykket i Pakistan. Denne uken skal den offisielt lanseres i Mahmoods hjemland.

- Hver gang jeg forteller noen i Pakistan om at jeg kommer fra Norge, begynner folk å spørre meg om Norge. Med denne boken ønsker jeg å gi folk som er interessert i Norge en innføring i norsk historie. Den vil være nyttig både for folk I Pakistan og urdutalende i Norge. I tillegg skal den også markere 200-årsjubileet for Grunnloven, sier Mahmood.

Flere kilder

Mahmood hadde saumfart 15-20 historiebøker før han begynte å skrive sin bok. Selv er han mest overrasket over kristendommens betydning for samfunnet gjennom historien.

- Religionen har hatt stor påvirkning i norsk kultur, og er viktig hvis man skal forstå norsk kultur. Siden det ikke er en egen imamutdanning i Norge, mener jeg at boken kan være en viktig kilde for å forstå det norske samfunnet, sier Mahmood.

 1. Les også

  Se livet under kuppelen

 2. Les også

  Imamer og politiet på langtur

 3. Les også

  Oslos unge muslimer organiserer seg

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Bekymringsfull utvikling i Islamsk Råd

 2. OSLO

  Kritikk av IRN: - Mer opptatt av halalmat enn radikalisering

 3. A-MAGASINET

  Adel Khan Farooq er journalisten som satt seg i bilen med terrordømte Ubaydullah Hussain

 4. SID

  Jo, religion burde påvirke kalenderen vår. Norge er et kristent land. | Preben Dimmen

 5. OSLO

  Muslimer vil slippe å faste i 19,5 timer.

 6. KULTUR

  Helene Uri: Norge har så mange språk. Hva med å lære oss litt flere av dem?