Hundrevis i kø i regnet for å handle på Black Friday

VESTBY/ OSLO (Aftenposten): Vaktene måtte jakte folk som hadde stukket av med klær de trodde var gratis da Black Friday ble sparket i gang på Vestby grytidlig fredag morgen. Butikkene venter å gjøre unna en måneds salg på en dag.

De aller ivrigste hadde sovet i kø for å komme først inn dørene da Norwegian Outlet åpnet grytidlig morgen på årets største handledag.

Allerede 05.45 hadde det samlet seg rundt 200 personer i kø utenfor Norwegian Outlet i Vestby, og det var kø av biler inn mot parkeringsplassen.

I køen sto Ludvik Bergmann (20) og kameraten Fredrik Lenes (20), som kommer fra Ås ikke langt unna.

– Vi kom hit mest for moro skyld, sier de to studentene, som har tenkt å se etter dress.

– Men vi må ikke kjøpe noe, sier de.

Kameratene Ludvik Bergmann og Fredrik Lenes fra Ås dro til Norwegian Outlet mest for moro skyld.

Også kameratgjengen Ibrahim Daab (20), Yasin Al-Gobbori (20), Tayyab Rama (17) og Omar Chaudry (18) sto og hutret i regnet i bare genser.

– Jeg skal ha meg en skikkelig fet jakke med pels på hetta, sånn som du har, sier Ibrahim til Aftenpostens utsendte reporter.

Det var tilløp til kaos rett etter åpningen. En butikk hadde satt kasser med klær utenfor som folk trodde var gratis og rasket med seg uten å betale. Vaktene måtte jakte på kunder som hadde forsynt seg av «tilbudet».

Gratis bukser kastes ut fra en butikk på Norwegian Outlet i Vestby, der folk sto i kø fra 05.30 fredag morgen.

Daglig leder for Norwegian Outlet venter at det i løpet av dagen vil legges igjen like mye penger som på en vanlig måned.

– Det blir veldig fullt og veldig moro. Selv om noen har spisse albuer, har de fleste brede smil når de sikrer seg merkevarer til røverpriser og samtidig kan ta det med ro i desember, sa daglig leder Einar Sørland dagen før dagen.

Han har leid inn 30 vakter, 12 amerikanske fotballspillere i nissedrakt og skaffet bistand fra politiet for å holde kontroll på sirkuset.

Senteret har flere såkalte timestilbud for å holde interessen oppe ut over dagen. Det oppsto om dytting og trengsel da en butikk solgte dunjakker til 10 prosent av vanlig utsalgspris.

Kjøpte dress - uprøvd

– Jeg trodde det skulle være mye billigere, men jeg har kjøpt to dresser og et par sko til 50 prosent. Jeg tror jeg har spart 5000 kroner, sier Martin Bjercke.

– Jeg håper det passer, for jeg rakk ikke prøve dem i kaoset, legger han til.

Studentene Nikolai Sætre, Carine Bjørkan, Kenneth Bjørheim og Martin Bjercke hadde ventet flere bra tilbud. Martin kjøpte to dresser, men rakk ikke prøve dem.

Sharis Safi har tatt turen sammen med moren Shahla. De har kjøpt tre par støvler fra Timberland til mor, søster og tante, og regner med å ha spart minst 1000 kroner på tilbudet.

Stresstestet nettbutikken

Elkjøp startet sitt Black Friday-salg på nett allerede ved midnatt. Elektronikk-kjeden opplyser at den hadde 125.000 besøkende dagens fem første timer.

I fjor brøt butikkens nettsider sammen på grunn av den store pågangen. I år har kjeden stresstestet nettsidene for å sjekke at de tåler innrykket.

– Det er først og fremst bærbare PC-er, TV-er og trådløse høyttalere kundene har vært ute etter, sier administrerende direktør i Elkjøp Norge, Atle Bakke, i en pressemelding.

Starten på julehandelen

Julen varer som kjent til påske. Når den begynner, er vanskeligere å si. De siste årene har Black Friday, et fenomen som er importert fra USA, blitt stort også i Norge.

– Ja, også her i landet er det blitt et stadig viktigere startpunkt for julehandelen. For enkelte bransjer er handelen denne dagen minst dobbelt så stor som på en vanlig fredag. I fjor handlet vi for 1,5 milliarder på Black Friday. Det var 50 prosent mer enn året før, sier Bror W. Stende, som er direktør for Virke Faghandel.

Han er ikke helt sikker på at alle hans medlemmer er like fornøyde med utviklingen.

Handleglade folk løp inn på Norwegian Outlet da dørene ble åpnet klokken 6 fredag morgen.

Kannibalisme

– Nei, det er klart at det ikke er like greit for alle å gi store rabatter, det er tapte penger. Men mange oppfatter nok Black Friday som noe de må være med på. De som ikke deltar i «rotteracet», taper.

Ifølge en undersøkelse som Virke har foretatt, sier 40 prosent at de planlegger å handle på Black Friday. To av tre oppgir at de vil kjøpe julegaver.

– Betyr det at salget er en form for kannibalisme hvor det selges varer som tidligere ble solgt lenger inn mot jul, og ikke et tiltak som har gjort handelsstandens kake større?

– Ja det ser sånn ut. I fjor ble vi overrasket over hvor liten verdiveksten i varehandelen var inn i desember. Den tok seg opp mot jul, men en god del ble nok tatt ut på Black Friday.

Det samme opplever den kanskje største Black Friday-operatøren i Norge, Elkjøp:

– Ettersom dagen er blitt mer innarbeidet, er det blitt en form for kannibalisme i begge ender rundt det som er blitt vår beste salgsdag. Omsetningen er seks ganger større enn på en vanlig fredag. Mange av dem som har bestemt seg for å kjøpe, for eksempel en ny flatskjerm-TV, venter til de har sett Black Friday-tilbudene fordi de har lært at de er gode, sier Åshild Indresøvde, som er informasjonssjef i Elkjøp.

Elkjøp hadde i fjor en omsetning på 770 millioner kroner. Indresøvde har tro på 30 prosent økning og milliardomsetning i dag.

– Betyr det at de er like gærne i hele Norden på denne dagen?

– Nesten. I Norge er det blitt årets største handledag, men i Sverige er det fortsatt 1. juledag, sier Indresøvde.

- Hold hodet kaldt midt i koket

Arne Dulsrud er forskningssjef ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning), og sier at den grunnleggende årsaken til at Black Friday er blitt så stort så fort i Norge, er at vi har et vareoverskudd.

– Det må butikkene bli kvitt. Derfor lokker de oss i innledningen til juletiden, som er den mest aktive handletiden. Og det å lokke med at du kan gjøre et kupp er det beste salgstrikset av alle.

– Bør vi løpe og kjøpe?

– I USA går diskusjonen høyt rundt det. Man spør hvor reelt salget er og om vi kjøper vi produkter vi trenger, eller ting butikkene vil bli kvitt.

– Og svaret er?

– Begge deler. Det er fullt mulig å gjøre en dårlig handel, men hvis du klarer å holde hodet kaldt midt i koket og vet hva du skal ha og hva det bør koste, så er det også mulig å gjøre kupp, sier Dulsrud som er sikker på at Black Friday er kommet for å bli.