Oslo

Feil på ventil kostet 26.000 husstander varmtvannet

En lufteventil som røk og et rustent rør var årsaken til at noen titusener Oslo-borgere fikk seg en kalddusj tirsdag morgen.

Vitner på stedet forteller at det regnet varmt vann over hele kvartalet ved Pilestredet natt til tirsdag.
  • Stein Erik Kirkebøen

I 26.000 boenheter våknet beboerne tirsdag morgen

Les også

26.000 boenheter i Oslo mangler varmtvann

. Fjernvarmeledningen hadde røket.

Opprinnelig hadde Hafslund mistanke om at bruddet på ledningen skyldtes hærverk, men det viste seg ganske raskt ikke å stemme.

Se videoen:

Les også

Her forsvinner 400.000 liter varmtvann

— Ja, det var ikke hærverk. Objektene som vi fant i og rundt lekkasjestedet, blant annet et tv-apparat, var ikke kastet ned i kummen hvor lekkasjen skjedde, men på vannstrålen under lekkasjen. Vi vet ikke noe om folks motiver for å kaste objekter i det kokvarme vannet, men det ser ikke ut som det hærverk som forårsaket bruddet, sier informasjonssjef Truls E. Jemtland i Hafslund Varme.

- Hva forårsaket da bruddet?

— En lufteventil, som skal slippe ut luft men ikke vann, røk. Det skal ikke skje, og vi kan foreløpig ikke forklare hvorfor det skjedde. For å få svar på det, har vi sendt ventilen til vurdering hos eksterne eksperter, sier Jemtland.

- Det var ytterligere ett brudd?

— Ja, sannsynligvis som følge av trykkendringer i fjernvarmeledningen, fikk vi en lekkasje på Vaterland. Det påvirket ingen brukere direkte.

- Hvordan kan et så solid rør ryke?

— Det skyldes korrosjon. Sannsynligvis har det kommet fuktighet gjennom isolasjonen og inn til stålet eller inn i en overgang der det er bart stål

Denne korrosjonen har vi ikke oppdaget på våre inspeksjoner og over tid har det blitt et svakt punkt som ikke tålte trykkendringen i forbindelse med lekkasjen, sier Jemtland.

- Hvor lett er det å utøve hærverk på ledningen?

Det var ikke hærverk, men en lufteventil som røk, som gjorde at en mange meter høy stråle med kokvarmt vann sto opp i Pilestredet natt til tirsdag.

— Det er ikke lett. Fjernvarmerør ligger enten nedgravd i bakken eller i betongkulverter under bakken, og det skal svært mye til for å få hull på ledningen.

Vil teste fjernvarmeledning med lyd

Nå vil Hafslund Varme teste en ny måte å kontrollere fjernvarmerørene på: Lydbølger. Metoden er relativt ny i fjernvarmesammenheng og skal kunne avsløre rust og sprekker i rørene som på sikt kan føre til lekkasjer.

Dersom tester viser at metoden med lydbølger er egnet til å inspisere Oslos fjernvarmerør, håper Hafslund Varme at de i framtiden kan avdekke svakheter i rørnettet som forsyner store deler av Oslo med varme, før lekkasjer oppstår.

Les også: Hafslund Varme hemmeligholdt rapport om svakheter i fjernvarmenettet.

Les også

Nytt fjernvarmebrudd i Oslo - Hafslund vet fortsatt ikke årsaken

Det var ikke hærverk, men en lufteventil som røk, som gjorde at en mange meter høy stråle med kokvarmt vann sto opp i Pilestredet natt til tirsdag.