Oslo

Før V-stilen inntok Oslo

I gamle dager fantes det en hoppbakke på hver løkke. Se bilder fra tiden da hoppsport var folkesport.

Et snaut århundre før Jan Boklöv gjorde V-stilen til allemannseie blant skihopperne, var dette skihoppernes foretrukne stil. Her er Svein Welhaven i svevet, rundt 1900.
 • Øyvind Bosnes Engen
Med to OL-gull og tre VM-gull regnes Birger Ruud som en av verdens beste skihoppere gjennom tidene. Han var også blant foregangsmennene i de såkalte jøssingrennene under krigen. Hemmelige hopprenn ble arrangert Marka rundt i protest mot nazistene.
Midt i svevet fra Furubakken med utsikt over Askers skog og mark rundt 1900.
Hoppsportens gullalder i Oslo varte fra 1862 til 1960 ifølge hopphistoriker Ronny Ramberg. Dette bildet viser den rådende hoppstilen på 1890-tallet.
Gunder Gundersen måtte nøye seg med NM-sølv i kombinert i Midtstubakken i 1958.
Floss og nisseskjegg gir kanskje ikke den optimale aerodynamikken, men syntes likevel å slå an blant tilskuerne til dette kostymerennet på Ola Narr på 50-tallet.
Yngstemann Asbjørn (t.h.) blant de skihopprevolusjonerende brødrene Ruud, besøker storebror Sigmunds sportsbutikk på Majorstuen i 1947.
Slik kunne et hopprenn i Lerskallbakken arte seg i 1904.

Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Se de gamle fotografiene i bildekarusellen over.

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post!


— Skihopp var absolutt en stor del av folkesjelen. De som ikke hoppet selv, møttes på sletta, sier Ronny Ramberg.

Han skriver for tiden bok om Oslos hopphistorie, og trekker frem 1862 som det første merkeåret. 16. februar gikk nemlig det første hopprennet av stabelen, da Kristiania Vaabenøvelsesforening inviterte Akers skytterlag og Kadettkorpset til «skiløbermøde» ved Grorud jernbanestasjon. Rundt 40 herrer deltok, og hendelsen ble bredt omtalt i hovedstadspressen.

Bar tonnevis med stein

Senere samme år ble det arrangert kombinertrenn på Haugenjordet på Furuset, der vinneren ble belønnet med en sølvskje. Deretter økte hoppsporten voldsomt i popularitet. Alle våpenøvelsesforeningene ble anbefalt å arrangere renn, og i løpet av de siste tiårene på 1800-tallet poppet hoppbakkene opp:

- Fra den tiden bygde man enormt mange hoppbakker rundt bykjernen. De var ikke på mer enn 10–15 meter, men den gangen var det mer enn nok, sier Ramberg.

Fra begynnelsen av 1900-tallet begynte imidlertid bakkene å dukke opp lenger unna byen og i betydelig større skala.

— I Østmarka finnes det bakker som strekker seg helt opp til 70 meter. Da var det jo guttunger fra arbeiderklassen som flyttet tonnevis med stein gjennom skogen. Så fort bakken ble for liten, bygget de en ny. En bakke trengte ikke vare i mer enn 10–15 år.

Funnet 250 bakker

Landsrennene kunne i sportens glansdager trekke opp mot 1300 deltagere, og bare innenfor Oslos bygrense fantes det 130 idrettsklubber som hadde ski som hovedaktivitet. Men i 1960 kom vendepunktet da den ene Bekkelagsbakken som følge av råte i treverket falt sammen under et hopprenn.

- Mange gutter ødela lår og kragebein. Andre ble hengende fast i trærne, sier Ramber g.

Resultatet ble at Oslo kommune sjekket bakkene og konkluderte med at de aller fleste måtte rives - uten at det ble bygget nye. Ramberg har brukt de siste to årene til å kartlegge hoppbakkene fra glansdagene og anslår at det sammenlagt finnes rester etter 300–400 bakker rundt omkring i Marka. Selv har han funnet rundt 250.

— Du har fotballbaner overalt. Før var det hoppbakker i hver kneik og på hver løkke. Nå er de borte, og det tror jeg er mye av grunnen til at skihopp har gått fra folkesport til nisjesport, sier Ramberg.

Her finner du tidligere gallerier fra det gamle Oslo:

Les også

 1. Tiger på tanken i Tigerstaden

 2. Staal i been og arme

 3. Da snøplogen hadde fire ben

 4. Oslojul i svart-hvitt

 5. Skikkelig «Old school» mathall

 6. På glattisen i 1870

 7. Jaså, så du tror du har fått bart?

 8. Ut og spise i 1905

 9. «Jeg slentret nedover Carl Johan, utså mig et offer, hilste, fikk et blidt smil og trakk av»

 10. Da lysreklamen kunne være gigantisk

 11. Romfolket i gamle Oslo

 12. 60-tallets moteløver

 13. Bogstadveiens forvandling

 14. - Unnskyld har De kjøpt billett?

 15. Sentershopping i 1902

 16. Her kommer polvarene til toget i 1935

 17. Var alle sprekere før?

 18. - Ihjelkokt og næringsfattig

 19. Matauk og moro

 20. Bildeserie: Byen i røyken

 21. Her er klassen klar for første skoledag i 1893

 22. Grønland i svart-hvitt

 23. Oslo sett med historiske ølbriller

 24. Parkliv med historisk sus

 25. Badeløver anno 1919

 26. Utepils anno 1925-1965

 27. Her er Oslos tapte kinoperler