Oslo

Erling Lae og Martin Mæland får St. Hallvard-medaljen

Den ene utformet Oslo som byrådsleder. Den andre som OBOS-sjef. Fredag blir Erling Lae og Martin Mæland hedret på Rådhuset.

Fredag skal Martin Mæland hedres med St. Hallvard-medaljen sammen med tidligere byrådsleder Erling Lae.
 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz
Oslos tidligere byrådsleder Erling Lae er i dag fylkesmann i Vestfold. Fredag blir han hedret for sin innsats for Oslo på Rådhuset.

St. Hallvard-medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse. Medaljen tildeles personer som har gjort en særlig verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte har gjort seg fortjent til byens påskjønnelse.

Erling Lae og Martin Mæland skal hedres med denne medaljen fredag.

Fredag får to gamle politikere hver sin medalje av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Både Martin Mæland og Erling Lae har sittet i bystyret. Mæland for Arbeiderpartiet og Lae for Høyre.De er likevel mest kjent for å være byrådsleder (Lae) og konsernsjef i OBOS (Mæland).

Nye boliger erstattet slitne bygårder og industriområder

Martin Mæland mottar prisen blant annet for sitt sterke engasjement og pådriverrolle for boligbygging og byutvikling i Oslo. Han var direktør for boligbyggelaget OBOS fra 1983 til 2015, og ledet OBOS gjennom omstillingsprosessen da boligmarkedet ble avregulert på begynnelsen av 1980-tallet.

 • Børs eller bolig? Prisen på leiligheter er 18-doblet på en generasjon.
  OBOS bygget rundt 20.000 nye boliger i hans tid som leder, og utviklet viktige prosjekter som Pilestredet Park, Kværner-byen og Fornebu. Dette er prosjekter som Mæland er stolt av. Men han hadde ikke ventet seg en medalje for innsatsen.
Martin Mæland

— Dette er veldig gjevt, jeg ble helt målløs da jeg fikk beskjeden, sier Mæland. Juryens sier blant annet at du har vært en aktiv talsperson for økt og raskere boligbygging.

— Jeg har i all beskjedenhet bidratt vesentlig til boligbyggingen i Oslo gjennom 35 år, i både oppgangs og nedgangstider. Da jeg overtok i 1982–83 var vi på slutten av de virkelig store utbyggingene med flere tusen boliger, som Lambertseter, Oppsal og Manglerud. Jeg kom inn da Holmlia-utbyggingen var i gang. Senere har det blitt mange mindre utbygginger, med fra 30–40 til noen hundre boliger.

- Det er blitt mange fine prosjekter i indre by i Oslo. Infill-prosjektene har erstattet slitne gårder, og vi har bygget boliger på tidligere industriområder som Ensjø og Løren. Det er jeg stolt av, sier Mæland.

— Folk ser et bygg og tenker ikke over hvor lang saksbehandlingstid og hvor mye arbeid som ligger bak, legger han til.

Lae har brukt seg selv mot undertrykkelse

Erling Lae er ikke mindre stolt og takknemlig for utmerkelsen.

- I min verden er jeg mer vant til å dele ut priser, og ikke så vant til å få. Hva jeg er stolt over? Det meste er blitt til i samspill med andre. Og det samspillet er jeg stolt av, sier Lae.

Juryen sier i sin begrunnelse: «Lae har vært en sterk talsperson for Oslo og for enhver Oslo-borgers rett til å leve sitt liv i åpenhet og frihet og bli respektert av andre. Han har vært en tydelig stemme for homofiles rettigheter.»

Erling Lae

— Jeg så den gang at det var riktig å bruke seg selv i arbeidet for at ingen skal være utstøtt. For den som har sosial kreditt å gå på, bør gå foran, mener han.Juryen trekker også frem hans innsats for Fjordbyen og Bjørvika.

— Fjordbyen var kanskje den største saken vi hadde, og den har forandret byen mye. Den hadde tverrpolitisk støtte, derfor har den vært slitesterk. Jeg ser at utviklingen som ble satt i gang, bidro til vekst, sier Lae.

— Jeg er sikker på at den dagen det nye Munchmuseet og Deichmanske bibliotek åpner, så vil alle komme løpende for å få en del av suksessen, sier han.

Les også

 1. Martin Mæland slutter som OBOS-sjef

 2. Venstrevridd homohistorie

 3. Oslo har halvert «homostøtten» etter Laes avgang

 4. En samarbeidsmann

 5. Milliardoppussing i OBOS-leiligheter

 6. OBOS bygger mot nye høyder

 7. Tror ikke på boligkrakk

 8. - Politikerne gir altfor stor makt til utbyggerne