Oslo

Blomsterglede

Sommerfølelsen kan forlenges med planter og pendling.

Pensjonert arkitekt og jazzmusiker Bjørn Stokstad og billedkunstner Anne Weiglin lar det blomstre ute og inne på St. Hanshaugen. Se flere bilder ved å trykke til høyre. Foto: Dons Signe

 • Edel Bakkemoen
  Edel Bakkemoen
  Journalist

Blomstergleden dyrkes året rundt. Foto: Signe Dons

Se ut – på en blomst. På balkongen står det blomster på bord, krakker og gulv. Foto: Dons Signe

Balkongdøren er åpen. Det skaper kontakt mellom inne- og uteliv. Foto: Dons Signe

Hallen har blomstret i blått siden tidlig på 70-tallet. Tapetet ble kjøpt i Paris like etter at paret hadde flyttet inn. Foto: Signe Dons

Barneværelset blir brukt som atelier. Bordet tilhørte Anne Weiglins farfar, kunstmaleren Ulrik Hendriksen, som flyttet inn da leiligheten var ny i 1926. Foto: Dons Signe

Fargene blomstrer på rosa vegg og grønt bord. Foto: Dons Signe

Det blomstrer hos kunstnerparet midt i byen. Det gir liv i hverdagen, til bilder og toner.

Leiligheten ved St. Hanshaugen bugner av blomster og farger. Her blomstrer det ikke bare i krukker og vaser, men også i mønstre på tapeter, gardiner og porselen. På lerreter og tegneark. Hvert år reiser billedkunstneren Anne Weiglin og den pensjonerte arkitekten og jazzmusikeren Bjørn Stokstad allikevel til Spania for å møte våren der. De er nylig kommet hjem for å overvære sommeren her.

Et fargerike

På den lille balkongen i Anton Schjøths gate lyser det i farger mot smijernsrekkverket og den grå murveggen i en ærverdig bygård fra 1926.

Les også

Kall det en krakk!

Fargesettingen inne i leiligheten er blitt til gjennom tre generasjoner med kunstnere som har bodd i leiligheten fra den var ny, uten å gjøre store endringer. Den kan gjøre varig inntrykk på folk som kommer inn en liten stund.Fargene som er brakt inn i hjemmet gjennom årenes løp, ser nesten ut som om de er vokst frem av seg selv og hører hjemme der. Vegger og gulv har fått leve sitt liv, og er blitt brukt av barn, unge, voksne og eldre i flere slektsledd. I den grad at dette fargeriket virker nesten så ekte og harmonisk som naturen selv.

Pusterom

Den gamle familieboligen har fått stå i fred. Det kan være smart å gi klassiske byleiligheter pusterom; ikke pusse dem opp ettersom fargemoter og innredningstrender skifter. La dem få beholde rominndelingen så langt det går. Ikke tette dem igjen med senkede tak og hevede gulv, samtidig som man åpner dem ved å rive vegger. Mange gamle byleiligheter er blitt rensket for "indre liv" i moderniseringens navn. Noen mister sin sjel, mens andre kan ha godt av det.

Les også

Kurvmøbler ute er fortsatt inne

På de originale tregulvene i stuene hos Anne Weiglin og Bjørn Stokstad har kunstmalere stått og malt siden hennes farfars tid. Barn har syklet rundt. Gjester har fått beholde skoene på. — Slik er det her, sier beboerne, og ber gjester gå rett inn. Gulvene er ganske sikkert skakke.

Fargesans

Barneværelset er tatt i bruk som atelier, spisestuen likedan – men værelsene er ellers som før. Her er det vakre, doble dører, som i sin tid er blitt kunstferdig malt. Ingen har kommet på å male dem annerledes.

Nå sier riktignok mannen i huset at han er litt fargeblind. Til gjengjeld er husfruens fargesans usedvanlig velutviklet. Billedkunstneren Anne Weiglin har gjort blomster og trær l sitt yndlingsmotiv, og det er nettopp fargeopplevelsen hun først og fremst vil formidle.

Vårstemning

Det blir tidlig vår hos paret, et steinkast fra den grønne "Idioten". Parken har fått kallenavn etter spesialskolen som lå like ved. De bringer vårstemningen hjem ved å så og plante, og setter planter ut på balkongen så fort det går an. Anne Weiglin maler dem. Dessuten tegner og maler hun sydlandsk flora slik hun husker den, godt hjulpet av bilder som mannen har tatt under deres lange opphold i kystbyen Nerja i Spania. Området har et egenartet klima og er spesielt frodig.

I november drar paret tilbake til den spanske solkysten, og blir til julegleden melder seg. På senvinteren reiser igjen – fra snø og isroser, og kommer hjem når det spirer i Oslo by. Slik får de blomstersesongen til å vare lenge.

Flere artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  Krista Elvheim har skapt en grønn oase i ettromsleiligheten sin: – Jeg liker hulefølelsen de grønne veggene og organiske plantene gir.

 2. BOLIG
  Publisert:

  Fire balkonger til inspirasjon og misunnelse: Vil du lykkes på balkongen? Her er 14 tips.

 3. BOLIG
  Publisert:

  Er det mulig å få plass til piano, spiseplass til ti, stor lounge og romslig soveplass på 43 kvadratmeter?

 4. BOLIG
  Publisert:

  Rått på interiørarkitektens råloft: Målet var å innrede så stemningsfullt at man ikke vil gå ut

 5. BOLIG
  Publisert:

  Fargerikt hjem: – Alt skal være mulig, det skal være rom for mange og god takhøyde

 6. BOLIG
  Publisert:

  I 1922 kjøpte besteforeldrene leiligheten. Nå har barnebarnet overtatt, pusset opp og tatt vare på stilen.