Oslo

Okkupantene i Stensparken ble båret vekk - enda en gang

Heller ikke villahager er lov å okkupere. Etter to dager med camping gikk politiet til aksjon.

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

**«Politi, militær, kapitalens leiehær!»

«Hvem skal vi kverke? Hallstein Bjercke!»**

Slagordene runget da politiet kom for å fjerne de unge okkupantene enda en gang. De satt i en tett klynge på trappen til den gamle, tomme villaen, men gjorde ikke motstand.

Fire politimenn på hver: løft opp, trekk bort, så ned på magen for å bli påsatt håndjern. Deretter inn i én av de fem marjene på stedet. Flere skrek i smerte under pågripelsen.

Politiet slo til mannsterkt og effektivt - og for brutalt, ga flere av de pågrepne høylytt uttrykk for. Foto: Christian Sørgjerd

Totalt ble 10 personer pågrepet. Deblir bøtelagt, og de er også bortvist fra Stensparken i 14 dager. — De fikk beskjed om at de måtte være ute innen kl. 11 i dag. Nå var vi litt forsinket på grunn av ulykken på Mosseveien, så de hadde veldig god tid til å komme seg unna. Da vi kom, fikk du skuespillet på trappen der hvor de ikke vil flytte seg, sier innsatsleder Rune Bjørsvik i politiet.

Han forsøkte to ganger å gi dem beskjed om åforlate stedet, men det druknet buing og slagord. Til slutt hentet en kollega megafon og stilte seg på kloss hold til dem for å overdøve ropingen.

Nervøst hageselskap

To timer tidligere rådet en lett nervøs stemning i Stensparken. Okkupantene visst at de var i hagen på lånt tid.

— Denne okkupasjonen er mest symbolsk. Vi fikk beskjed sist gang om at de ikke ville ha dialog med oss så lenge vi var inne i huset. Den oppfordringen har vi fulgt, det er derfor vi er i hagen nå.

Klokken hadde blitt 11, og de skulle ha forlatt huset. Men Kim og de andre okkupantene ble værende. Foto: Christian Sørgjerd

Det fortalte Kim, en av okkupantene, mens han ventet på politiet. Han og de andre hadde vært der i to døgn. Med seg i hagen hadde de bord og stoler, hengekøyer, telt og gasskomfyr. De hadde bygget flere improviserte blomsterkasser og allerede rukket å plante i dem.— Denne prosessen må ha kostet kommunen et sekssifret beløp hittil. Det er en helt sprø prioritering av ressursene at kommunens penger blir brukt på det tullet her, sa han.

Har stått tom i flere år

I midten av mai ble den gamle praktvillaen i Stensparken okkupert første gang. Den eies av Oslo kommune og har stått tomt i flere år. Okkupantene ønsket å lage kulturhus der. Det ble med drømmen, to uker senere ble de kastet ut.

Også denne gangen kom utkastelsen etter kommunens ønske.

Okkupantenes slagord mot kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) skyldes at han er den som har frontet saken utad for byrådet.

— Det er ikke slik at man kan ta seg til rette i vår felles eiendom selv om enkelte bygg av og til står tomme. Det er mange ønsker og forslag til hva dette flotte bygget skal brukes til, vi vil ikke la en gruppe få forrang bare fordi de bryter seg inn i bygningen, sa han til Aftenposten i mai.

Det finnes ikke konkrete planer for hva villaen skal brukes til.

Bortviste tilskuere også

Mange sto i parken og så på politiaksjonen. Etter at okkupantene var båret bort og pågrepet, valgte politiet å holde igjen alle de mente tilhørte samme miljø.

Ti personer ble pågrepet. En ellevte person valgte å forlate stedet frivillig. Foto: Christian Sørgjerd

Politiet tok personalia på dem og ga dem deretter beskjed om at også de var bortvist fra Stensparken i 14 dager, selv om de ikke hadde gjort noe ulovlig. — Hvorfor valgte dere å bortvise personer som ikke var inne på eiendommen?

— Basert på erfaring vet vi at det ofte er støttespillere som kommer til. Vi kan ikke bruke tiden vår på det her. Det er mye annet som skjer i Oslo by, så det er rett og slett for å opprettholde ro og orden. Derfor vil vi ha tømt området, slik at det ikke blir en ny runde med støttespillere som skal inn, sier innsatsleder Rune Bjørsvik i politiet.

 1. Les også

  Kulturkvartal til salgs – med husokkupanter på kjøpet

 2. Les også

  Okkupantene i Hausmanns gate kan bli kastet på dør etter 16 år

 3. Les også

  Knust til pinneved

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  – Problemet forsvinner ikke ved å kaste ut okkupantene

 2. OSLO
  Publisert:

  Politiet kastet ut okkupanter i Hausmannskvartalet

 3. OSLO
  Publisert:

  Mann barrikaderte seg i leilighet etter angrep på billettkontrollør

 4. OSLO
  Publisert:

  Kommunen solgte kvartalet. Her er okkupantenes svar.

 5. SID
  Publisert:

  Husokkupantene må feires, ikke kastes ut

 6. OSLO
  Publisert:

  Krever kommunale vakter på Grønland: – Nå ropes det om hjelp. Dette er et svar.