Nei til å selge slips og snaps i samme butikk

Follestad har fått avslag på en søknad om å sprite opp kleshandelen med et glass eller to. Slips og snaps må fortsatt handles hver for seg i Oslo.

Robin Dall (i baren) og Daniel Romarheim har bare lov til å servere kaffe og blandevann blant skjorter, slips og andre tekstiler.

Siden 1923 har Follestad vært et kjent trekk i bybildet. Butikken markerte seg ved å ha klær til menn i alle størrelser og fasonger. Men det var før.

Nå er den tidligere litt satte kjeden, som har ti butikker i Oslo-området, blitt yngre og mer trendy. Den er opptatt av å følge med på internasjonale trender. Ikke minst skal det manifesteres i kjedens nye flaggskip i Kongens gate.

Der troner en stor bardisk midt i lokalet. Og den er der ikke til pynt.

Shoppingopplevelse

– På sikt er målet at kundene skal kunne nyte en cocktail eller et glass vin etter at de har handlet. Vi jobber for å åpne en egen vin- og cocktailbar midt i lokalet for å skille oss litt ut fra den eksisterende shoppingopplevelsen Oslo har å by på. Dette er et konsept som har hatt suksess i utlandet, men som ennå ikke er innført i Norge. Det er på tide, synes butikksjef Robin Dall.

– Vi har investert mye i noe som ikke skal bli et nytt utested, serveringen i en avstengt del av lokalet, skal være en del av et nytt og mer sofistikert handletilbud. Det håper vi politikerne ser verdien av når de behandler anken, sier medeier William Follestad.

Slips og snaps – hver for seg

For Næringsetaten har ikke sett den verdien. Den mener at slips og snaps – eller hvitvin – ikke hører sammen, og har avslått søknaden om bevilling.

– Vi begynte søknadsprosessen i mai 2016, og har anket avslaget vi fikk i høst. Vår advokat har håp om et positivt svar om kort tid, sier Dall som inntil videre må nøye seg med å kaste lange blikk inn i vinrommet mens han byr på kaffe, juice og blandevann.

Internasjonalt

– Vår søknad bunner i et ønske om å utvide butikkonseptet. Å ha en liten bar midt i butikken er ikke noe vi har funnet opp, det er en idé som har slått an mange steder og som vi ønsker å hente hjem. Kunder som kanskje bruker et par timer på å finne nye klær, setter pris på mulighetene til å sette seg ned med en forfriskning, sier Dall, som innser at søknaden kanskje er grensesprengende.

– Bortsett fra én butikk som begynte som skjenkested og flyttet inn klærne etterpå, kjenner jeg ikke til butikker med skjenkebevilling. Jeg håper vi blir en til, og at vi kan bidra til å skape mer liv i et sentrum som det ser ut som om politikerne prøver å legge øde, sier Dall.

Robin Dall og Follestad har vinen på plass, men den ligger bak forsvarlig låste dører.

Mangler «konseptuell helhet»

Næringsetaten har innvilget serveringsbevilling, men når det gjelder bevilling for skjenking av alkohol, viser den til at «Skjenkebevilling skal som hovedregel ikke gis til virksomheter som ikke er rene serverings- og skjenkesteder».

Og dermed mener de butikken som hovedsakelig skal selge klær ikke kvalifiserer:

«Det foreligger derfor ikke noen konseptuell helhet da skjenking av alkohol ikke anses å ha en naturlig sammenheng med salg av klær. (...) Vinbaren kan ikke karakteriseres som et ordinært serverings- og skjenkested, men som en del av en større klesforretning. Vi finner derfor etter en konkret helhetsvurdering at søknaden om alminnelig skjenkebevilling avslås, da stedet ikke fremstår som et ordinært skjenkested, men som et supplement til de omkringliggende klesforretningene.»