Oslo

Forvandlingen av Tøyensenteret har startet

Opprustningen av Tøyen torg begynner er i gang. Nye spisesteder og forretninger er på plass i nyoppussede lokaler. Flere rykker inn til høsten.

Omtrent slik skal Tøyensenteret, eller Tøyen torg, som det er omdøpt til, se ut om et års tid. Det skal bli dekke, ny belysning, nye skilt og nye fasader på senteret, som ble bygget på 1970-tallet.
 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

Oslo kommune har, sammen med gårdeierne, laget en plan for hvordan Tøyensenteret skal rustes opp.

Torget skal få nytt rødt dekke. Fasader og baldakiner skal rustes opp. Skilt med ny design skal skape et helhetlig inntrykk. Ny belysning blir det også. Men det skal mer enn lekre fasiliteter til for å få liv og røre på senteret. Gårdeierne har lagt en strategi for å få inn leietagere som kan gjøre senteret mer attraktivt, spesielt på kveldstid.

Oslo kommune har bevilget 15 millioner kroner til opprustningen. Gårdeierne går inn med samme beløp.

Har slitt med å få leid ut

Forretningsgårdene rundt senteret eies i hovedsak av Entra Eiendom og Realkapital Corporate Finance AS. Gårdeierne har slitt med å få leid ut kontorlokaler og forretningslokaler. Og mange lokaler står tomme.

Tøyen torg skal rustes opp for 30 millioner kroner. Gårdeierne og Oslo kommune spleiser for oppgraderingen. Det blir blant annet nytt rødt dekke, nye baldakiner med lamper som kaster lys oppover og nye skilt med bransjenavn.

— Skal du løfte Tøyen, må du ha et tilbud på gateplan. Man må finne et konsept som gjør at folk kan bo, handle og jobbe her. Kanskje også gå ut og spise etter arbeidstid, sier Sonja Horn, regiondirektør i Entra Eiendom.Anne-Lise Øien, prosjektleder i Realkapital Corporate Finance AS, og talskvinne for «Revitalisering av Tøyen torg», som er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og gårdeierne, mener det er viktig å få spisesteder inn på senteret.

Kveldsåpne spisesteder inn

— Det har aldri vært spisesteder her. Frem til nå har senteret nærmest vært tomt etter klokken 18 om kvelden. En sushirestaurant ble etablert for litt siden og vi ser allerede at det er blitt mer liv her på kveldstid. Vi har lykkes med å få inn flere spisesteder som kan bidra til liv etter utover kvelden, sier Øien.

Kafeen Søstrene Nordby har vært i virksomhet over et år. En ferskvarehandel med Kjøtt og Fisk, en tyrkisk restaurant samt to spisesteder til, åpner til høsten.

Ifølge Øien handler det om å ha litt i is i magen og velge leietagere med omhu.

— Vi har hatt stor pågang fra spisesteder som ønsker å komme inn, men vi leier ikke ut før vi er trygge på at vi får den rette miksen og de rette driverne. Et mangfold av restauranter skal bidra til et levende bydelstorg, sier Øien.

Rødt dekke neste sommer

Flere av kontorene og forretningslokalene er fortsatt tomme, men Sosialistisk Venstreparti, som var en av pådriverne for Tøyensatsningen, har også meldt sin ankomst. Partiet flytter inn i nyoppussede lokaler i et av byggene i juni.

Ser frem til mer fart og spenning. Snart skal Odd Hilts fonteneskulptur "Konene ved vannposten" få selskap. Nye leietagere og oppgradering av fasade og dekke skal trekke flere folk til Tøyensenteret, som ble bygget på 1970-tallet.

— Vi ønsker å supplere med typiske nærhandelskonsepter, gjerne en helsekost og en brillebutikk. Og kanskje uteservering midt på torget, sier Øien.- Er vi heldige får vi inn et pol her også etter hvert, supplerer Horn.

Ifølge Øien vil opprustningen av fasadene skje i takt med at de nye leietagere flytter inn. De første fasadene skal tas til høsten. Deretter skal baldakinene rustes opp og få ny skilting. Senteret skal også få ny belysning.

Skal trekke folk fra Grünerløkka

Ifølge «Revitalisering av Tøyen Torg» bor det 40 000 mennesker i gangavstand til senteret og senterets naturlige nærområdet har en kjøpekraft på rundt 700 millioner. Målet for senteret er å doble sin omsetning ved å redusere det de omtaler som "handelslekkasjen til Grønland og Grünerløkka".

— Det skal vi gjøre ved å gjøre senteret mer attraktivt, sier Øien, som også ser frem til de 250 millionene som stat og kommune har vedtatt å bidra med for å løfte Gamle Oslo frem mot 2018 (se fakta).

Det blir også utskiftning av beboere. I tre av gårdene rundt sentret har det til nå vært kommunale leiligheter. Oslo kommune har nylig solgt den ene til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Her skal det bli 145 studentboliger.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5