Oslo

Fra slitne skur og brakker til idyll?

Den olympiske ånd skal lokke private investorer til å bygge 2000 nye leiligheter og over 100.000 kvadratmeter næringsbygg i Groruddalen.

Breivoll i dag: Et utilgjengelig område med gamle industribygg. Byrådet mener man kan bruke OL for å forandre det hele til en idyll og et levende urbant sted. (Klikk på pilen over for å se bildeserie) Foto: Espen Hofoss

 • Espen Hofoss

Breivoll 2022. Mediesenteret skal ligge som en støyskjerm mot E6 øverst i bildet. Langs Alna blir det familivennlige boligområder og nye næringsbygg. En ny togstasjon langs hovedbanen skal frakte folk til og fra området. Foto: SNØHETTA / OSLO 2022

Økern: Området langs Økern torgvei og torghallen har lenge vært utpekt som et fremtidig boligstrøk. OL-etaten vurderer å legge deltagerlandsbyen her. Foto: KNUT SNARE

Og slik kan det bli på Økern under OL. Arkitektene ser for seg et grøntdrag fra sereminoplassen på Bjerke travbane (øverst i bildet), gjennom daltagerlandsbyen (området rundt Økern torgvei), forbi et nytt Økernsenter og ned til medielandsbyen. Foto: SNØHETTA / OSLO 2022

Kjelsrud var inntil nylig en potensiell tomt for ny landskamparena i fotball. Nå kan det bli deltagerlandsby i OL. Den vil i så fall betjenes av busser. En ny T-banelinje rekker man ikke å få på plass før 2022. Foto: Rolf Øhman

Arkitektene har tegnet inn OL-byen på feil sted - i "kjøttbyen" nedenfor Furuset. Rent bortsett fra det: slik ser de for seg en deltagerlandsby og fremtidig boligområde på Kjelsrud. Foto: SNØHETTA / OSLO 2022

— Vi har forsøkt å se for oss hvordan byen ser ut i 2023 – etter at lekene er ferdig, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Onsdag la Oslo kommune frem sin «konseptvalgutredning» for OL 2022. Her plasseres lekenes største byggeprosjekt – deltagerlandsby og mediesenter – i Groruddalen.

Når Røsland lukker øynene ser han for seg ser for seg industriområder og slitne skur og brakkebygg som er endret til idylliske, familievennlige boligområder.

Valget står mellom Kjelsrud, Økern og Breivoll.

Store dimensjoner

Totalt skal deltager- og medielandsbyen bestå av 225.000 kvadratmeter – 107.000 m² er boliger, 118.000 næringsareal. Til sammenligning er handelsgiganten Sandvika senter 60.000 på m².

- Vi er en by som kommer til å vokse mye og vi trenger å ta i bruk nye områder av byen. Både Kjelsrud, Økern og Breivoll er viktige steder i den fremtidige byutviklingen, sier Røsland.

Les også

Disse stedene kan juble for OL-arenaer

— En stund hadde vi Filipstad inne i planene, men her tenker vi at byutviklingen driver seg selv. Det er annerledes med Kjelsrud og Breivoll. Noe av poenget med disse lekene er å utvikle områder det ellers ville vært vanskelig å gjøre noe med. På denne måten kan OL gi varige verdier til byen. - Hvorfor er det vanskelig å få til utvikling her?

— Fordi det må gjøres så store grep. Områdene vi har plukket ut har dårlig infrastruktur, både teknisk og sosialt. Det er vanskelig for private å ta investeringer som vil endre hele områder. Her kan OL kan gjøre forskjellen.

- Hvordan vet du at investorer vil bli med på dette?

Ved å legge lekene i en by som uansett fungerer, unngår man massive investeringer i infrastruktur. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

- Man vet aldri, men jeg tror vi kan skru sammen et opplegg som gjør at de finner det attraktivt. De vil kunne selge gullvinnernes rom og vil få stor eksponering rundt sitt prosjekt.

- Breivoll ligger jo litt kinkig til. Kan folk trives i en grop langs en gjørmete bekk ved E6?

— Når du sier det på den måten, nei. I våre planer er mediesenteret tenkt som en skjerm mot E6. Bak dette ligger et idyllisk boområde med park langs Alnaelva.

Ingen nye veier

Noe stort samferdselsløft kan vi ikke regne med selv om Oslo blir tildelt OL.

— Det er noe av poenget med konseptet «Games in the city». Ved å legge lekene i en by som uansett fungerer, unngår man massive investeringer i infrastruktur, sier Røsland.

Før OL må Holmenkollbanen oppgraderes forbi Smestad og Vinderen. Signalsystemet skal rustes opp for å øke kapasiteten i T-banenettet.

Å få Fornebubanen på plass er ingen forutsetning for å arrangere OL, mener Røsland.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen ønsker at staten bidrar med en helt ny togstasjon ved Breivoll, slik at det planlagte boligområdet får skikkelig kollektivdekning.

— Vi planlegger ny T-banelinje i bunnen av dalen. Den vil kunne frakte folk til og fra Kjelsrud, men vi rekker ikke å få det på plass før 2022. En eventuell OL-landsby på Kjelsrud må betjenes av busser, sier Fredriksen.

Ingen lokal OL-jubel

Selv om OL selges inn som et kjempeløft for Oslo øst, feires det ikke akkurat med champagne i de berørte bydelene i Groruddalen.

— Vi tar ikke bølgen for dette, sier Knut Røli (Ap), leder av Alna bydelsutvalg.

- Selv om mitt parti har andre oppfatninger må jeg si at jeg er en av dem i Oslo som synes det er galimatias å bruke så mye penger på OL. Da må vi få veldig mye infrastruktur i tillegg, sier Røli.

BU-lederen mener det er en forutsetning for OL-planene på Kjelsrud og Breivoll at det bygges en ny T-banelinje på tvers av Groruddalen. Han frykter imidlertid at dette er blant det som droppes når et gigantisk regnestykke skal gå opp. Røli har pratet med flere av de andre lokale lederne i Groruddalen som «ikke tar bølgen for dette»..

— Jeg synes i utgangspunktet det er altfor galt å bruke masse penger på OL, men hvis det blir noe av skal vi selvfølgelig ha OL i Groruddalen, sier Bjerkes BU-leder Steinar Arnesen (Ap).

Også han er opptatt av å få infrastrukturen på plass. Skianlegg har de fra før, mener BU-lederen.

— Aller helst ville jeg hatt sommer-OL, så kunne vi fått et svømmebasseng her oppe.

På Stovner synes Karl P. Olsen det ser tynt ut når det gjelder Groruddalen som helhet. Han kaller pengebruken «betenkelig», men håper i hvert fall et eventuelt OL kan gi ny T-banetrasé på tvers.

— Det vil være et meget stort pluss for oss, sier Olsen.

 1. Les også

  Dette er Oslos OL-konkurrenter

 2. Les også

  Hockeysjefen: - Oslo-OL er helt på tyttebærtur

 3. Les også

  OL-prislappen er klar: Over 30 milliarder kroner

Disse tre områdene i Groruddalen er utpekt som mulig deltager- og medielandsby. Det endelige valget tas trolig før sommeren. Foto: OSLO 2022

nyg07321.eps

Relevante artikler

 1. OSLO

  Her er skibokforfatternes markatips

 2. OSLO

  «Hva Oslo er? MMM!»

 3. OSLO

  Sørkedalen – mitt eldorado

 4. OSLO

  - Inne, men likevel utenfor

 5. OSLO

  Legger bort miljøfartsgrenseskilt - nå skal veiene i stedet vaskes

 6. OSLO

  Gatelangs i Oslo: Denne gaten er helt konge!