Oslo

Imamen: Jeg er bedre nå, gudskjelov

Avhørt av politiet i egen leilighet. Dro deretter tilbake til sønnens bilvaskfirma.

 • Henrik Arneberg

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann rett utenfor sitt hjem i Motzfelds gate på Grønland i Oslo mandag kveld.

Nehmat Ali Shah er tilknyttet moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat og var på vei hjem fra kveldsbønnen da han ble angrepet. Moskeen ligger knappe hundre meter fra imamens hjem.

Imamens eldste sønn, Mohammad Jawad, som selv kjørte faren til sykehuset etter drapsforsøket, sa tirsdag ettermiddag til Aftenposten at faren var på vei gjennom portrommet i bygården da han ble angrepet bakfra med en skarp gjenstand.

— Han var svært blodig og holdt hånden over stikksåret i ansiktet. Jeg tok ut bilen og kjørte ham til legevakten. Da de så skadene, ba de oss kjøre videre til Ullevål der han ble operert, sier sønnen.

Les også: Imamer bekymret etter angrepet

Imamen: Har det bedre

Etter å ha blitt avhørt i sin egen leilighet av politiet tirsdag klokken 18, dro imamen til sønnens bilvaskehall som ligger vegg i vegg.

Han hadde dekket til skadene etter drapsforsøket med imamlue og skjerf. Høyre tommelfinger var bandasjert.

— Jeg er bedre nå, gudskjelov, sa han til Aftenpostens journalist og opplyste samtidig at han ikke ville bli tatt bilde av.

Videre fortalte imamen, via sin sønn, at angrepet varte i cirka 30 sekunder, men at angriperen var maskert og at han heller ikke hørte stemmen hans.

Etter å ha vært i vaskehallen i 10-12 minutter, dro han tilbake til leiligheten sin.

Imam Nehmat Ali Shah ble angrepet av en maskert mann rett utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo mandag kveld. Foto: Snare, Knut

Kan være hatkriminalitet

Politiet er jevnlig i kontakt med lederne av den aktuelle moskeen og var så sent som mandag i møte med dem. Da ble det ikke meldt inn noen bekymringer. Samme kveld ble imamen angrepet.

Nå ser politiet på gamle konflikter rundt moskeen i forbindelse med drapsforsøket. Både interne maktkamper og hatkriminalitet fra høyreekstreme peker seg ut som mulige motiver.

— Det er naturlig at det er en del av etterforskningen. Vi er også nødt til å se på om angrepet er knyttet til hans virke som imam. Det er altfor tidlig å konkludere i noen retning og politiet holder alle muligheter åpne, sier politiinspektør Grete Lien Metlid ved seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er orientert om saken og vil bidra ved behov.

Les kommentar: Skremmende vold før ramadan

Mohammad Jawad (t.v.), sønnen til imam Nehmat Ali Shah, venter på at faren skal dukke opp i en garasje på Grønland tirsdag kveld. Imamen ble utskrevet fra sykehuset tirsdag ettermiddag etter å ha blitt angrepet av en maskert mann rett utenfor sitt hjem i Motzfelds gate mandag kveld. Foto: Vegard Grøtt

Føler seg utrygge

60 til 70 personer samlet seg til bønn i moskeen tirsdag ettermiddag. Angrepet har gått hardt inn på menigheten.

Viseimam Qari Mahmood-ul-Hassan holdt appell til de fremmøtte og kalte angrepet «svært feigt».

— Dette er ikke bare et angrep på en imam, men et angrep på islam, sa viseimamen.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, en av dem var knyttet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.

Ifølge styreleder i moskeen, Ghulam Sharwar, skal det ikke ha kommet trusler mot moskeen på flere måneder. Han er ikke kjent at imamen var uenig med noen og sier mange i moskeen nå føler seg utrygge.

— Vi er svært preget. Det er en tragisk hendelse for moskeen, men også for religionen. At et slikt angrep skjer utenfor Allahs hus, hvor folk kommer for å finne fred, det skulle aldri ha skjedd, sier Sarwar.

Les også: Politiet holder alle muligheter åpne

Her ble imamen angrepet bakfra med en skarp gjenstand. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ønsker tips

Politiet har sikret seg overvåkingsbilder fra området og driver nå innhenting av andre bevis, samt tekniske undersøkelser.

En rekke vitner ble avhørt tirsdag, men politiet ønsker fortsatt å komme i kontakt med personer som kan sitte på nyttig informasjon eller observasjoner fra området både før og etter selve angrepet klokken 23.15 mandag kveld.

Imamen er nå hjemme med familien etter å ha blitt utskrevet fra sykehus tirsdag ettermiddag.

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  "Jeg trodde min siste time var kommet"

 2. OSLO
  Publisert:

  Her er gjerningsmannen som stakk imam Shah på Grønland

 3. OSLO
  Publisert:

  30-åring risikerer forvaring etter angrep på imam

 4. OSLO
  Publisert:

  Dømt til fire års fengsel for imam-angrep

 5. OSLO
  Publisert:

  Tiltalt kvinne: Jeg skulle være alibi for kjæresten

 6. NORGE
  Publisert:

  Imamen etter angrepet: – Jeg er fremdeles redd