Disse kan bli Årets osloborger 2017
Nina Sundbye, Karpe Diem, Mohamed Fariss Håvard Pedersen, Julie Andem og Iram Haq har på hvert sitt vis gjort Oslo enda litt bedre å leve i.
- Avstemningen er nå avsluttet.
I begynnelsen av desember startet Aftenposten jakten på menneskene som fortjener en utmerkelse for sin innsats for Oslo i 2017.
Årets osloborger skal være «en ildsjel som har beveget seg utenfor eventuelle stillingsinstrukser. En person som bruker tid og krefter på å gjøre hverdagen litt bedre for sine medmennesker. En som har gjort Oslo enda litt bedre å leve i.»
Aftenpostens lesere har sendt inn en rekke forslag til hvem de mener fortjener prisen. De som nå er nominert, er blitt pekt på av leserne, i tillegg til at de er blitt vurdert av Aftenpostens egen jury.
Mange lesere foreslo byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), men aktive politikere kan ikke være kandidater, så hun ble ikke nominert. Det eneste unntaket fra denne regelen var da Fabian Stang fikk prisen for sitt engasjement etter 22. juli.
Nå kastes ballen tilbake til leserne, som får stemme på hvem de mener bør bli Årets osloborger. Hvilken kandidat som blir lesernes favoritt, vil veie tungt når Aftenposten til slutt bestemmer hvem som får prisen.
Gjennom den kommende uken kan du lese intervjuer med alle kandidatene.
Nina Sundbye
Hennes skulpturer hilser til oss over hele byen; Peer Gynt i flere varianter i Oslos drabantbyer og på Universitetet i Oslo, Ibsen-figurer i Oslo tinghus, Henrik Ibsen foran Ibsenhuset, Leif Juster ved Chat noir, Per Aabel ved Nationalteateret og på mange av Oslos skoler.
I år ble Sundbye også den første billedhuggeren til å motta Selskabet for Oslo Byes Vels hederspris «Bypatrioten».
Karpe Diem
Masse ny musikk, kinofilm og tre utsolgte konserter i Spektrum i april.
Med Heisann Montebello-prosjektet har Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem vokst til å bli blant landets aller største artister, samtidig som de i mange år har vært en viktig stemme i og for det nye, flerkulturelle Norge.
Mohamed Fariss
Ildsjelen i fotballklubben Sterling på Tøyen har i 18 år jobbet med ungdom i Oslo som det fort kunne gått galt med. Sterling har ikke drakter eller penger, men sterkt samhold og omsorgsfulle frivillige - ikke minst Fariss selv.
I år ble Faris et kjent fjes også utenfor Tøyen, etter at han stilte opp i Brennpunkt-dokumentaren «Norske tilstander» i november.
Håvard Pedersen
Naturoppsynsmannen i Lillomarka har gjennom 27 år tatt med mer enn 50.000 barn og unge i Oslo-skolen på lærerike turer i skogen.
Med stor entusiasme og masse formidlingsglede øser Pedersen av sin kunnskap om Lillomarka, og gir dermed barna samtidig en innføring i Oslos natur- og kulturhistorie. Pedersen blir pensjonist neste år, så mulighetene for å oppleve hans turer i Lillomarka nærmer seg nå slutten.
Julie Andem
Kvinnen bak Norges største TV-suksess noensinne. Da siste episode av Skam ble vist rett før sommerferien, hadde Andem forlengst satt Oslo på verdenskartet og gitt byens unge sin egen fortelling. Alt sammen ved å pirke i betente temaer som homofili, religion, overgrep og ... skam.
Nå reiser Andem til USA å lage den amerikanske versjonen av Skam.
Iram Haq
Med filmen Hva vil folk si fortsetter regissør Iram Haq å bryte tabuer om negativ sosial kontroll i norskpakistanske miljøer.
Haq har ikke bare brukt året på en kritikerrost film. I november ble det kjent at hun sammen med Amal Aden og Shabana Rehman Gaarder starter stitelsen Født fri, som skal bekjempe æreskultur og negativ sosial kontroll.
- Les også: Filmskaper Iram Haq (41) vil bryte tabuer om sosial kontroll. Derfor går hun drastisk til verks.
Disse er blitt kåret til Årets osloborger tidligere:
- 2004: Finn Abrahamsen
- 2005: Vibeke Omberg
- 2006: Wenche Foss
- 2007: Gunnar Sønsteby
- 2008: Kåre Stølen
- 2009: Arild Knutsen
- 2010: Hanne Kristin Rohde
- 2011: Fabian Stang
- 2012: Bengt Eriksen
- 2013: Christian Ringnes
- 2014: Frode Kyvåg
- 2015: Mohsan Raja
- 2016: Solveig Ude