Oslo

Hele byen stilte som heiagjeng

Strålende sol og varme gjorde Oslo Maraton til en folkefest.

Pappa Trygve ble heiet frem av døtrene Mathilde og Emilie Haugsnes. De vet hva som ligger bak all treningen, og stiller opp for å hjelpe frem sin egen helt. Foto: Dan P. Neegaard

 • Heidi Anne Johnsen

Oslo Maraton er ikke bare en dag for dem som liker å løpe langt. Det er også dag som de mange rundt dem ser frem til. Langs hele løypetraseen sto venner, kjærester, familie og kolleger klare.

Det skjer mye over hele byen i forbindelse med Oslo Maraton. Og ved Spikersuppa svinger Lea Eiksen og andre fra Nordstrand turn seg over airtracken. Foto: Dan P. Neegaard

Bjørn Melgård har løpt hvert eneste Oslo Maraton siden start

Av de 25.000 løperne som stiller til start i Oslo Maraton, er trolig Bjørn Melgård den aller ivrigste. I hvert fall er han den mest trofaste. For han har løpt hvert eneste Oslo Maraton siden starten i 1981. Og 66-åringen fra Grorud stiller i år igjen for sin egen bedrift, Oslo Sykkelverksted – tidligere jobbet han i Felgen sykkelverksted (presisering: Felgen sykkelverksted er fremdeles i full drift på Sagene).

Bjørn Melgård tror at han er den eneste som har stilt til start på hvert eneste Oslo Maraton siden starten i 1981. Er det flere som kan skilte med like mange løp? Foto: Heidi Anne Johnsen– Vi har ikke akkurat noe stort bedriftsidrettslag, jeg er den eneste som løper. De som jobber hos meg er mest interessert i sykling, ler Melgård.

Vi har ikke akkurat noe stort bedriftsidrettslag, jeg er den eneste som løper. De som jobber hos meg er mest interessert i sykling, ler Melgård.

Foto: Dan P. Neegaard

Maratoninteressen har gått i bølger

– Men jeg har løpt hvert år, unntatt ett år da det ble avlyst, sier han.

Det var i 2003. Interessen for maraton og løping stupte ned i en bølgedal på slutten av 90-tallet, etter rekordoppslutning med 14.200 deltakere i 1994. Det tok 15 år før deltakertallet kom opp igjen på et tilsvarende nivå.

Startskuddet for Oslo maraton 2016 gikk like over klokken 9 lørdag morgen Foto: Heidi Anne Johnsen

I 2001 og 2002 ble det bare arrangert halvmaraton og minimaraton, helmaraton utgikk. De som ville løpe helmaraton i Norge ble en stadig mindre gjeng – folk flest ville heller gå på treningsstudio.

– Vi var noen som vurderte å løpe fullmaraton bare i protest, sier Melgård.

Året etter var det så få som meldte seg på at løpet ble avlyst.

Karen Lise Bruhn venter på sønnen Petter. Han og en kameratgjeng har satt seg som mål å løpe maraton før de fyller 30. Foto: Dan P. Neegaard

Grete Waitz skapte ny giv

Men så snudde trenden. Grete og Jack Waitz var Sportsklubben Vidars frontfigurer. Grete Waitz la spesielt vekt på at det viktigste var å delta, ikke vinne. Dette er et løp for alle og enhver.

Det ble igjen populært å løpe maraton. I 2010 ble det igjen rekordoppslutning og mer enn 100.000 tilskuere heiet løperne frem.

– Det er fantastisk moro. Dette er årets høydepunkt på linje med 17. mai, sier Melgård.

– Første gang jeg løp, i 1981, var det kanskje 2000 deltakere. Og det var stort sett venner og familie som var heiagjengen.

Politiet kjørte feil og forkortet løypa

De første årene ble hele løypa tegnet opp en blå strek i veien for at ingen skulle løpe feil. Den praksisen var det slutt på i 1992.

– Da kjørte tre politimotorsykler som skulle lede maratonløperne gjennom Oslos gater feil midt på Karl Johan. Alle løperne fulgte etter, og maratonløpet ble derfor 1 kilometer for kort det året, forteller han.

 • I 2014 ble det bråk på sosiale medier. Det ble oppdaget at løypa var 150 meter for lang

Tøffere før

Løypa har endret seg fra år til år.

– Den var mye tøffere de første årene. Nå er den mye mindre kupert.

Frida Mikkelsen Elstad og Kjetil Elstad er heiagjengen i familien. Lasse og Julie Meisler står for den sportslige innsatsen i dag. Foto: Dan P. Neegaard

Sto opp klokken halv 7 - på en fridag

Det er de voksne, Lasse og Julie Meisler, som skal løpe halvmaraton. De unges innsats er at de sto opp klokken halv 7 for å rekke turen fra Lillehammer til Oslo. Heller ikke puddelen Guri skal løpe

– Men hun har vært med på alle treningturene tre ganger i uken, og har vært en fin treningskamerat, sier mamma Julie Meisler.

Heiagjengene kommer fra fjerne og nær

Denne vennegjengen fra Polen kommer til Oslo for første gang for å heie på kameraten sin. Foto: Dan P. Neegaard

Line Thye og Fredrik Kjerstad heier på Lines pappa. - Han reiser verden rundt og løper, i år har det blitt 15 løp. Vi blir av og til med. Neste uke løper han maratonløp på Mallorca, forteller Thye. Foto: Dan P. Neegaard

Marita Gunhildsdottir byr frem fisk tatt utenfor Steilene fra Rådhusbrygga, men interessen er heller laber. Folk har fokus på annet enn torsk og ørret, røper hun. Foto: Dan P. Neegaard

Skal du løpe Oslo maraton? Da har du kanskje noe å lære av japanerne

Foto: Dan P. Neegaard

Les mer om

 1. Oslo maraton

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Kvinner løper som aldri før: - De er blitt mer og mer bevisst på å komme seg ut og trene

 2. SPORT
  Publisert:

  Oslo Maraton arrangerer virtuelt løp 17. mai

 3. OSLO
  Publisert:

  Regn med køer og forsinkelser i Oslo sentrum lørdag

 4. OSLO
  Publisert:

  Motbakkesjokk i Oslo maratons nye «retroløype»

 5. SPREK
  Publisert:

  Hun hadde aldri deltatt i organisert løping. Lørdag fullførte Lina (35) Oslo Maraton.

 6. SPREK
  Publisert:

  Høie med dyster beskjed til mosjonsløpene. Arrangørene: – Det er fryktelige nyheter.