Oslo

Vil pumpe nytt liv i Oslos gamle hjerte - veikryss skal bli torg

En gang var dette det pulserende sentret i Oslo. Så ble det glemt. I dag er det et stusslig gatekryss. Nå skal Oslo torg vekkes til live.

– Her skal torget ligge, slår Odd Einar Dørum fast. Sven Meinich (til v.), Trond Bjørgan og Petter B. Molaug er enige i at Oslo torg, som nå befinner seg oppe på en gavlvegg, må gjenskapes på bakken i det travle krysset. KLIKK PÅ BILDET, OG SE FLERE BILDER FRA OSLO TORG FØR OG NÅ
 • Stein Erik Kirkebøen
Middelalderbyen: Rundt år 1300 hadde Oslo, ved Alnaelvens, utløp seks kirker, tre klostre og i underkant av 3000 innbyggere.
Slik kan det ha vært på bryggene i Middelalder-Oslo.
Oslo torg slik kunstneren tenker seg at det kan ha sett ut på 1300-tallet eller deromkring.
Rune Gerhardsen (tidl. byrådsleder), Odd Einar Dørum (tidl. statsråd), Petter B. Molaug (arkeolog), Trond Bjørgan (tidl. sporveissjef og leder av Statens vegvesen Oslo), Per Ditlev-Simonsen (tidl. ordfører) og Sven Meinich (tidl. dir. for plan- og bygningsetaten). Foran Sissel Rønbeck (tidl. statsråd).
Trikken må få gå, men bussene vil middelalderentusiastene fjerne fra Oslo torg.
Odd Einar Dørum (til h.) har fått med seg et solid lag av Oslo-profiler i kampen for å gjenskape det gamle torget. Fra v. Per Ditlev-Simonsen, Sissel Rønbeck, Rune Gerhardsen og Sven Meinich.

– Det var jo her det begynte, sier Rune Gerhardsen mens trikkene buldrer til og fra og bussene bakser seg på tvers mellom sentrum og Ekeberg. Bilene er færre enn de var, men det er fortsatt nok av dem.

Det er ikke mye middelalderpreg over gatelivet i krysset Oslo gate/Bispegata i Gamlebyen.

 • Leif Gjerland skriver om historien til Oslo torg, hjertet i middelalderbyen.

3000 innbyggere

På 1300-tallet bodde rundt 3000 mennesker i Oslo. I noen århundrer, frem til Christian IV flyttet byen innunder Akershus murer etter bybrannen i 1624, var torget middelalderbyen Oslos bankende hjerte. Så ble det glemt.

I de siste tiårene har byens gamle torg ikke vært annet enn et veikryss. Det hjalp lite at krysset i 1997 fikk igjen sitt gamle navn og nå heter Oslo torg. Hvem vet det?

Kan et trafikk-kaos av et gatekryss igjen bli et livlig og pulserende middelaldertorg?

– Ja. Hver måned skal vi ha arrangementer som bidrar til å sette torget på kartet igjen, sier Odd Einar Dørum.

Venstre-politikeren som leder foreningen Middelalder-Oslo, har fått et sterkt lag av andre bypatrioter med seg når han vil pumpe nytt blod inn i byens gamle hjerte.

Mye er gjort

– Mye er gjort med vannspeil, ruiner og gressletter, men Middelalder-Oslo oppleves bare som fragmenter. Helheten må gjenerobres og tydeliggjøres for at vi skal forstå hvordan den var. Da må vi få på plass torget som lå her mellom biskopens og kongens områder. Bystyret vedtok i 2010 å gjenopprette torget, sier Dørum.

Han drømmer om å gjenskape Middelalder-Oslo med eksempler på hus og brygger. Han vil markere de eldgamle stretene (tråkkene). Bare fantasien setter grenser.

Slik kan Oslo torg og St. Sankt Hallvardkatedralen med kirkegård ha sett ut i middelalderen.

Etter at navnet igjen ble tatt i bruk, i 1997, har det ikke skjedd veldig mye på Oslo torg. En tegning av det gamle torget pryder en vegg. Nå vil noen ildsjeler ta tak, men er det mer enn en rosa drøm?

– Javisst, sier Sissel Rønbeck. – Har du en god idé i bunnen, så handler det bare om tålmodighet.

Hun vet hva hun snakker om. Som miljøvernminister forslo hun for 30 år siden at den stinkende, utilgjengelige Akerselva skulle bli miljøpark. Og selv om det tok tid, har det gått fint.

Slik kan Oslo torg gjenoppstå i det som i dag er et travelt gatekryss. Øverste del av Bispegata er stengt og her blitt en del av Minneparken/Ruinparken.

– Bare innspurten gjenstår

Visjonen om blåse liv i middelaldertorget høres ut som nettopp det, en vag og luftig drøm uten fundament. Men tidligere sporveisdirektør Trond Bjørgan peker på at det meste av jobben allerede er gjort:

– De tyngste takene for Middelalderbyen er, etter mitt syn, tatt. Nå gjenstår bare en seig innspurt! Sentralt i fullføringen av visjonen er det å gjenskape Oslo torg, sier han og minner om hva som har skjedd:

– Dette området var dekket av motorveier og jernbanespor, med noen utilgjengelige ruiner som få kjente til. På noen år ble området forvandlet til et tilgjengelig og hyggelig område der vannspeil og gressplener rammer inn de unike ruinene som fortalte at her var vår bys opprinnelse.

Nå står torget for tur. Biltrafikken skal bort. Trikken skal fortsette i en ny trasé, fra Bjørvika opp Bispegata. Hva med bussene?

Ingen tvil om hva Sven Meinich (fra v.), Rune Gerhardsen, Trond Bjørgan, Sissel Rønbeck, Petter Molaug, Per Ditlev-Simonsen og Odd Einar Dørum mener om busser på Oslo torg.

– Bussen må vike

– Hovedpoenget her må være middelalderperspektivet. Da må bussene vike, de må finne andre traseer, slår gammelordfører Per Ditlev-Simonsen fast.

Ruter har sagt nei til å stenge Bispegata og Oslo torg for all busstrafikk. De mener at alternative traseer er uegnet for buss pr. i dag.

– Vi støtter oss på Ruters anbefaling, men vi ønsker å minimalisere busstrafikken over Oslo torg på sikt og aller helst fjerne den helt. Vi ber Ruter utrede dette og innen 2018 komme tilbake med et forslag til hvordan det kan gjøres, sier byråd Hanna Marcussen.

Dørum jubler over et byråd som gir seg selv en tidsfrist. – Det betyr at det støtter prinsippet og vil jobbe for å realisere planene om et levende torg.

Hva skal være på torget?

– Boder, servering, informasjon ... Vi har mange ideer og mange planer. Det er bare fantasien som setter grenser for hva vi kan gjøre for å vekke middelalderen til live. Men vi må få bort bussene, sier Dørum.

Bare én i hans gjeng av tunge Oslo-personligheter reagerer da Aftenposten slår fast at det er en gøyal idé å pumpe nytt liv inn i byens gamle hjerte:

– Gøyal idé? fnyser Ditlev-Simonsen. – Det er mye mer enn det. Det er viktig!

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5