Oslo

Frykt for britisk virusvariant lammet busstrafikken i Oslo vest og Bærum

Frykten for den britiske virusvarianten førte til at store deler av busstrafikken i Oslo vest og Bærum stoppet fredag.

Bussjåfører som har testet negativt for koronavirus, blir nå fortløpende satt inn i trafikken igjen. Ansatte i Unibuss sluset sjåførene til testing på Furubakken bussanlegg i Bærum.
  • Per Anders Johansen
    Journalist
  • NTB

Torsdag kveld ble det oppdaget at en tidligere smittet ansatt ved Furubakken bussanlegg i Bærum hadde hatt nærkontakt med en person som hadde den britiske virusvarianten. Vedkommende ble smittet i midten av januar, hadde vært i isolasjon, og var frisk igjen.

Meldingen om at en ansatt tidligere hadde hatt den britiske varianten, førte til at store deler av busstrafikken i Oslo Vest og Bærum ble lammet.

Etter råd fra FHI og kommunelegen i Bærum ble det bestemt at alle 250 sjåfører ved bussanlegget måtte testes. Ingen fikk kjøre buss før de hadde testet seg.

Dermed ble 12 busslinjer innstilt eller delvis fra fredag morgen.

– Ingen av de 250 sjåførene testet positivt, sier pressekontakt Emilie Mejlænder ved UniBuss til Aftenposten fredag kveld.

Dermed er virusalarmen over, for denne gang.

Fredag kveld i 18-tiden var busstrafikken i Oslo Vest og Bærum igang som normalt. Busstrafikken kom gradvis i gang i løpet av dagen etter hvert som sjåførene hadde testet seg og fått negativt svar.

På Furubakken bussanlegg var det satt opp adgangskontroll fredag morgen. Ansatte i Unibuss sluste sjåfører videre til testing.

Buss-stopp fikk store konsekvenser

Innstillingene av bussrutene fikk konsekvenser for mange i Bærum og Oslo vest som er avhengige av kollektivtransport og ikke har mulighet til å ha hjemmekontor.

Følgende bussruter ble rammet:

  • Linje 40, 41, 45, 46, 48, 130, 140, 145, 140E og 235 ble innstilt.
  • Linje 220 kjørte med redusert tilbud.
  • Linje 230 kjørte med redusert tilbud og droppet strekningen Fossum-Ila. (Bussen snur ved Fossum snuplass i Fossumveien).

Ruter opplyser at reisegarantien ikke gjelder i denne situasjonen fordi trafikken er rammet av forhold utenfor Ruters kontroll. Det innebærer at folk måte finne alternative transportløsninger for egen regning.

Hurtigtesting av bussjåfører ved anlegget startet torsdag kveld. Testing av sjåfører fortsatte utover fredag, helt til alle hadde testet seg.

Til sammen ti personer har vært smittet med korona ved Furubakken bussanlegg. Alarmen gikk da helsemyndighetene oppdaget at en nærkontakt til en av de ti har fått påvist det muterte viruset. Det er grunnen til den omfattende testingen, ifølge kommuneoverlegen i Bærum.

Ingen bussjåfører tilknyttet Furubakken bussanlegg fikk kjøre før de har avlagt negativt prøvesvar, meldte Ruter i en pressemelding.

Mange ventet forgjeves på buss i Bærum fredag formiddag.

Ville ha oversikt over situasjonen

– I løpet av morgentimene får stadig flere sjåfører negativt prøveresultat. Vi setter i gang bussdriften så kjapt det lar seg gjøre, sa pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter fredag morgen.

– Hva gjør dere for å hjelpe de reisende?

– Vi prøver å informere så godt vi kan. T-banen går som normalt, og den dekker litt av området. Men dessverre blir mange påvirket av dette, sier Johansen.

– Utgangspunktet for testingen er at vi har et utbrudd på Furuveien. En nærkontakt til én av de ti har fått påvist det muterte, britiske viruset. Derfor får vi begrunnet mistanke om at hele utbruddet på Unibuss dreier seg om et UK-mutert virus, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum til Aftenposten.

Han sier de besluttet å gjøre alt som var nødvendig for å skaffe oversikt over situasjonen.

– Da setter vi ikke på bremser, snarere det motsatte. Vi ønsket ikke at noen med relasjon til denne lokalisasjonen gikk på jobb uten å ha negativ test, sier han.

Utbruddet startet i midten av januar

Nilsen sier at utbruddet startet 15. januar knyttet til lokalisasjonen Unibuss på Bekkestua. Ansatte fra mange kommuner jobber der. De har etablert en forbindelse til utbruddet i Nordre Follo hos en av de smittede.

–På grunn av meldinger om en mulig smittesituasjon knyttet til Unibuss i Oslo har vi meldt dette til Oslo, men vi har ikke så langt fått tilbakemelding på at dette er reelt.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Oslo
  3. Bærum