Foto: Dan P. Neegaard
Oslo

Slik unngår du køen og sniker deg inn i Marka

Her finner du tipsene til å unngå folkemengdene.

  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist

Etter en regntung desember har snøen lagt seg som et hvitt teppe i Oslomarka. Forrige helg ble det trafikkaos opp til Frognerseteren. Marka rundt Oslo er stor, og du trenger ikke gå i kø.

Vi har bedt Tom «Milslukern» Stensaker om turtips litt utenfor allfarvei.

– Jeg står i Sørkedalen nå, sier Tom «Milslukern» Stensaker.

Han har i årevis vært blant landets mest lidenskapelige skiløpere. I fjor ble det totalt 1055 mil i områdene rundt hovedstaden.

– Det finnes flere steder enn de jeg nevner, men det er foreløpig veldig lite snø i lavere områder. Folk må sjekke føremeldingen til Skiforeningen, da får de vite om det er kjørt løyper.

Her er hans tips til hvordan man kommer seg inn i Marka, uten å stå i bilkø eller tett i tett på T-banen:


Med tog

Movatn: – Her kan man gå opp til Tømte og inn til Holmetjern. Dette er en veldig fin tur på rundt to mil frem og tilbake.

Movatn. Foto: Thomas Olsen

Reisen dit: Movatn er en stasjon på Gjøvikbanen. Togturen tar 21 minutter fra Oslo Sentralstasjon. Det er ikke parkering for skiturister ved stasjonen.

Stryken: – Da er du forbi Hakadal. Hvis man sjekker føremeldingen, kan man få gode løyper her.

Reisen dit: Gjøvikbanen stopper på Stryken i vinterhalvåret. Buss 126 går fra Oslo dit. På denne stasjonen er det kun noen få parkeringsplasser for skiturister.

– På disse stedene er det ikke så mange parkeringsplasser, så hit kommer de fleste med toget. Tog er nok bedre enn T-bane med tanke på smitte. Man kan også ta bussen, sier Stensaker.


Med buss

Sollihøgda: – Inn til Sørsetra. Her er det veldig fint å gå. Men her kan det være mye folk, spesielt i helgene. Hvis bussen ikke er stappfull, skal det ikke være noe problem at det er en del folk i løypene, sier Stensaker.

Reisen dit: Buss 200 fra Oslo.

Skar i Maridalen: – Det er færre folk i Maridalen enn i Sørkedalen. I Sørkedalen er det nesten ikke vits hvis du kommer etter klokken ti på formiddagen. I helgen var det nærmest sammenhengende kø i løypene her.

Skar. Foto: Olav Olsen

Reisen dit: Ta buss 54 fra Oslo, bytt til 51 på stoppet Godals vei. I tillegg er det en stor parkeringsplass for privatbiler.

Les også

Her kan du også gå på ski


Med bil

Brovoll: – Det tryggeste under koronapandemien er jo å kjøre bil. Brovoll er på Hadeland. Det kommer veldig lite oslofolk hit.

Reisen dit: For tiden driver Statens vegvesen med vedlikehold av Lunnertunnelen på E16 på Hadeland. Dermed må man kjøre fra Nannestad.

Interessen for gode skispor er svært stor under pandemien. Foto: Ingar Haug Steinholt

Sjonken ved Nannestad: – Det samme gjelder her. Siden det sjelden er oslofolk her, er det færre mennesker. Til de to siste må man kjøre bil i en times tid.

Reisen dit: E6 til Ullensaker. Deretter E16. Reisen tar en time.


– Hvis man er ute før klokken ni, er det vesentlig færre folk. Når det ikke er så kaldt som nå, drar jeg ofte langt nord i Marka, til steder som Mylla og Brovoll, forteller Tom Stensaker.

Les mer om

  1. Marka
  2. Oslo
  3. Oslo-friluftsliv
  4. Skiforeningen
  5. Hadeland
  6. Nannestad
  7. Tog