Slik unngår du køen og sniker deg inn i Marka

Her finner du tipsene til å unngå folkemengdene.

Etter en regntung desember har snøen lagt seg som et hvitt teppe i Oslomarka. Forrige helg ble det trafikkaos opp til Frognerseteren. Marka rundt Oslo er stor, og du trenger ikke gå i kø.

Vi har bedt Tom «Milslukern» Stensaker om turtips litt utenfor allfarvei.

– Jeg står i Sørkedalen nå, sier Tom «Milslukern» Stensaker.

Han har i årevis vært blant landets mest lidenskapelige skiløpere. I fjor ble det totalt 1055 mil i områdene rundt hovedstaden.

– Det finnes flere steder enn de jeg nevner, men det er foreløpig veldig lite snø i lavere områder. Folk må sjekke føremeldingen til Skiforeningen, da får de vite om det er kjørt løyper.

Her er hans tips til hvordan man kommer seg inn i Marka, uten å stå i bilkø eller tett i tett på T-banen:


Med tog

Movatn: – Her kan man gå opp til Tømte og inn til Holmetjern. Dette er en veldig fin tur på rundt to mil frem og tilbake.

Movatn.

Reisen dit: Movatn er en stasjon på Gjøvikbanen. Togturen tar 21 minutter fra Oslo Sentralstasjon. Det er ikke parkering for skiturister ved stasjonen.

Stryken: – Da er du forbi Hakadal. Hvis man sjekker føremeldingen, kan man få gode løyper her.

Reisen dit: Gjøvikbanen stopper på Stryken i vinterhalvåret. Buss 126 går fra Oslo dit. På denne stasjonen er det kun noen få parkeringsplasser for skiturister.

– På disse stedene er det ikke så mange parkeringsplasser, så hit kommer de fleste med toget. Tog er nok bedre enn T-bane med tanke på smitte. Man kan også ta bussen, sier Stensaker.


Med buss

Sollihøgda: – Inn til Sørsetra. Her er det veldig fint å gå. Men her kan det være mye folk, spesielt i helgene. Hvis bussen ikke er stappfull, skal det ikke være noe problem at det er en del folk i løypene, sier Stensaker.

Reisen dit: Buss 200 fra Oslo.

Skar i Maridalen: – Det er færre folk i Maridalen enn i Sørkedalen. I Sørkedalen er det nesten ikke vits hvis du kommer etter klokken ti på formiddagen. I helgen var det nærmest sammenhengende kø i løypene her.

Skar.

Reisen dit: Ta buss 54 fra Oslo, bytt til 51 på stoppet Godals vei. I tillegg er det en stor parkeringsplass for privatbiler.

Les også

Her kan du også gå på ski


Med bil

Brovoll: – Det tryggeste under koronapandemien er jo å kjøre bil. Brovoll er på Hadeland. Det kommer veldig lite oslofolk hit.

Reisen dit: For tiden driver Statens vegvesen med vedlikehold av Lunnertunnelen på E16 på Hadeland. Dermed må man kjøre fra Nannestad.

Interessen for gode skispor er svært stor under pandemien.

Sjonken ved Nannestad: – Det samme gjelder her. Siden det sjelden er oslofolk her, er det færre mennesker. Til de to siste må man kjøre bil i en times tid.

Reisen dit: E6 til Ullensaker. Deretter E16. Reisen tar en time.


– Hvis man er ute før klokken ni, er det vesentlig færre folk. Når det ikke er så kaldt som nå, drar jeg ofte langt nord i Marka, til steder som Mylla og Brovoll, forteller Tom Stensaker.