Vannføringen i Akerselva økes ytterligere

Tirsdag kveld slipper Vann- og avløpsetaten mer vann ut i Akerselva fra Maridalsvannet. Hittil i oktober har det kommet mer enn dobbelt så mye regn i Oslo som normalt.

Ved Anker nederst på Grünerløkka hadde vannet tatt seg inn på gangveien allerede da vannføringen var 20 kubikkmeter i sekundet. Nå øker den ytterligere. Bildet er tatt tirsdag ettermiddag.

Akerselva blir dermed villere og mektigere enn tidligere i høst. Ikke siden 2017 har det rent mer vann i elven enn nå.

– Vi øker fra 20.000 liter vann (20 kubikkmeter) til 25.000 liter i sekundet fra Maridalsvannet, sier kommunikasjonssjef Kjetil Bjørnsrud i Vann- og avløpsetaten i Oslo.

– Årsaken er den samme som før. Mye nedbør og stort tilsig av vann gjør at vi øker vannstanden i Akerselva ytterligere i kveld kl. 20, sier Bjørnsrud.

Dette nærmer seg nivået for en femårsflom, som er 27 kubikkmeter i sekundet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er mye vann i Akerselva nå. Dette bildet er tatt tirsdag ettermiddag.

Det har regnet kraftig i Oslo de siste dagene. Så langt i oktober har det falt 176 millimeter nedbør i Oslo, mot 84 millimeter som er normalen for måneden.

Nedbøren har ført til problemer i Oslo-området. Tirsdag kveld måtte Rv. 163 ved Lørenskog stasjon stenges på grunn av flom, og brannvesenet måtte redde hjelpe tre personer ut av en bil som sto fast med vann opp til vinduene.

Nødetatene fikk melding om hendelsen klokken 20.16, skriver NTB.

Brannvesenet møtte redde ut personene som satt i denne bilen. Den kjørte seg fast i vannmassende ved Lørenskog stasjon.

Mandag kveld rykket Oslo brann- og redningsetat ut til flere hendelser de de måtte bistå med pumper og annet materiell.

Flere steder i Oslo sentrum har gater vært delvis oversvømt, blant annet i Møllergata og Uelands gate.

De siste dagene har vært våte i hovedstaden. Mandag ble det oversvømmelse i Uelands gate.

Stor vannføring i dagene fremover

Vann- og avløpsetaten vurderer situasjonen fortløpende. Det er meldt nedbør ut på dagen onsdag, før det skal bli opphold frem til fredag ettermiddag. Men til helgen kan det bli mer regn.

– Folk må regne med stor vannføring i elven fremover. Søndag og mandag neste uke er det meldt enda mer nedbør, sier han.

Det er voldsomme krefter i sving når Akerselva er så stor som nå. Bjørnsrud ber folk være forsiktige.

Det har vært tett mellom paraplyene i et regntungt Oslo-bybilde de siste dagene.