Østlendinger er latest

Anbefalingen fra Helsedirektoratet er 30 minutter moderat fysisk aktivitet daglig eller 3,5 timer ukentlig, og det er folk i Tromsø-regionen som kommer best ut. De oppgir at de i gjennomsnitt er aktive i 42 minutter hver dag.

Eli Bergsmark trener mer enn den gjennomsnittlige Oslo-borgeren. Her måler hun krefter med andre sprekinger rundt Sognsvann.

— Så kult. Imponerende, nå ble jeg stolt, utbryter Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort.

Hjort trener selv hver dag, og synes det er positivt at tromsøværingene er aktive.

- Det er ikke overraskende at vi får gode resultat, men det er jo ekstra hyggelig at vi er øverst. Vi har en ganske ung befolkning her, og jeg merker meg jo at det er et ganske høyt aktivitetsnivå blant folk i byen. Dette er gledelig på alle måter. En sunn befolkning er en befolkning med forholdsmessig lite plager. Aktivitet gir god allmennhelse, sier han.

En av de største helseutfordringene i vår tid er mangel på fysisk aktivitet. Aktivitetsalliansen jobber for å få folk aktive, og ba derfor Sentio om å gjennomføre en landsdekkende undersøkelse på forsommeren. Her spurte de folk i de forskjellige byene hvor aktive de er.

Oslo-området slappest

Nederst på denne listen er folk som bor i og rundt Oslo. Der oppgir folk at de i snitt er aktive 26 minutter hver dag.

Aftenposten dro til Sognsvann for å høre hva mosjonistene tenker om funnene i undersøkelsen.

Eli Bergsmark er blant dem som trekker opp snittet for treningstid i hovedstaden.

— Vennene mine pleier å trene en god del, men Oslo er veldig stort og litt delt, sier Bergsmark.

Hun har i alle fall ingenting å utsette på treningsmulighetene i hovedstaden.

- Jeg har bodd i Bergen i noen år, og der var det mye dårlig vær. Det gjorde at det ble mindre fristende å trene, og vanskeligere å få med seg venner på trening. I Oslo er det lettere, og det er blant annet bra skiføre i marka, så jeg er mer aktiv i Oslo enn jeg var i Bergen, sier Bergsmark.

Hun får støtte av Berte Søbstad, som var blant dem som brukte sommerkvelden til å teste løpeformen rundt Sognsvann. Hun mener alt ligger til rette for at Oslo-folk skal være mest aktive.

— Oslo er unik, med marka så nærme, og gode muligheter for sykling og skigåing. Vi har ingen unnskyldninger, sier Søbstad.

Ordfører-kamp

Oslo-ordfører Fabian Stang blir inspirert av sin Høyre-kollega i Bergen.

Les også

- Vi skal bade i fontener og farge byen rosa!

— Jeg prøver å trene jevnlig. Jeg går på tur, sykler, står på ski, driver med vedhugging og svømming. Jeg kunne nok vært flinkere og bør ta et kurs hos spreke Trude Drevland i Bergen, sier Oslo-ordføreren.

Bergenserne er nemlig på annenplass med 36 minutter daglig aktivitet, men ordfører Trude Drevland hopper ikke i stolen av begeistring når vi forteller det.

— Hvem er nummer én? Jeg kan ikke fordra å komme på annenplass, utbryter hun

- Tromsø er øverst.

— De er det ja, i alle dager – det måtte være nordlendingene, sier den utflyttede nordlendingen.

Drevland synes likevel at det er svært gledelig at Bergen kommer såpass godt ut, og sender av gårde et spark mot Østlandet:

— I den grad vi har en storby i Norge er vel det Oslo, og det er gjerne et storbyfenomen det at man er mer bedagelig. Her har Fabian en jobb å gjøre, de må henge i – han får bruke eksempelets makt – jeg kan fortelle hvordan, ler hun.

— Vi i Oslo har en stor utfordring i forhold til det å få større deler av befolkningen motivert til å holde seg i form, erkjenner Stang.

Fornøyde sørlendinger

På nest siste plass ligger Trondheim.

— Vi slår nå Oslo i alle fall. Vi burde kanskje hatt noen minutter mer, men forskerne anbefaler 30 minutter om dagen – så det er ikke helt ille, sier varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke.

Han sier at de har fått gjort mye de siste årene, spesielt for barn og unge.

På en delt tredjeplass finner vi Stavanger og Kristiansand som melder om et aktivitetsnivå på 35 minutter daglig.

— Om vi er på tredjeplass, så er vi jo fremdeles på pallen, og det er jo hyggelig, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn.

Han er tilfreds med sørlendingenes aktivitetsnivå. Men helt fornøyd er han imidlertid ikke.

— Vi er veldig lei oss for at vi ikke slår Bergen og Tromsø, spesielt Bergen. Det får bli neste gang, humrer han.

Tore Brønnum (fra venstre), Berte Søbstad og Anne Søbstad Rye testet kondisjonen i Sognsvann Rundt Medsols, som trekker til seg mange aktive Oslo-borgere hver uke.