Sist helg valfartet folk til Oslos utfartssteder. Lørdag melder Ruter om så godt som tomme busser.

Parkeringsplassene på det populære rekreasjonsområdet Huk var langt under halvfulle lørdag.

På Sognsvann lørdag formiddag var det god plass.

På bussholdeplassen sto to tomme busser og ventet på neste avgang. «Det er ingen. Dramatisk mindre folk», svarte den ene bussjåføren da vi spurte om det var noen passasjerer å kjøre.

Også ute ved strendene var det vanskelig å se at Oslo-helgen badet i blå himmel og sol. De få som var der, satt med titalls meters mellomrom.

– Trodde det skulle være flere

En av dem, Will Standring, hadde en hel molo for seg selv. Han var på Huk for å bade også sist lørdag. Da var det adskillig flere folk, forteller han.

– De fleste holder avstand. Jeg tror folk tar det veldig alvorlig, sier han.

I vannkanten sitter Aksel Tveter (1) og pappa Bjørn og kaster småstein. For far og barn gjør det godt å komme seg litt ut fra hjemmekontortilværelsen. Også de er overrasket over hvor få det er på Huk denne formiddagen.

– Jeg trodde det skulle være flere. Det er vanskelig å være helt alene, men det går veldig fint, sier pappa Bjørn mens Aksel leter etter mer småstein i sanden.

Will Standring hadde god plass for seg selv på Huk lørdags formiddag.
Aksel (1) koste seg i vannkanten med pappa Bjørn i vannkanten på Huk lørdag.
To kajakker padler forbi Huk som var relativt folketom tatt i betraktning at det var lørdag formiddag og sol.

Gå tur hjemmefra

Sist helg kunne blant annet Aftenposten rapportere om stappfulle parkeringsplasser og store folkestrømninger til Oslos utfartssteder.

– Folk må få gå tur, men hold avstand. Også små turer er gode turer, sa Erna Solberg i Folkets spørretime sist søndag ettermiddag.

– Du kan starte turen hjemmefra, og ikke på de store utfartsparkeringene. Det er kanskje tiden for å utforske nabolaget sitt som turområde nå, sa statsministeren.

Der det var stappfullt på parkeringen på Sognsvann sist søndag, var det godt med plass lørdag ettermiddag.

På T-banestoppet ved Sognsvann forteller også Ruter-ansatte om T-baner uten store mengder passasjerer.

FORRIGE HELG: sist helg var parkeringen på Sognsvann stappfull. Bildet ble tatt søndag formiddag.
DENNE HELGEN: Lørdag formiddag var det god plass på parkeringen på Sognsvann.

Folk lytter til oppfordringene

De store folkemassene sist helg gjorde at Ruter fredag kom med en klar oppfordring til Oslo-befolkningen før en ny helg skulle starte: «Unngå å reise hvis du ikke må».

For å hindre overfylte kollektivtransporter har de denne helgen satt inn vektere på sentrale holdeplasser som ved øybåtene og også en operativ leder som følger trafikkbildet.

– Det har så langt vi kan se ikke vært noen store utfordringer noe sted. Vi setter kjempestor pris på at folk lytter og er med på den viktige dugnaden dette er, sier pressevakt i Ruter Knut-Martin Løken.

Sist helg hadde Ruter utfordringer med at mange skulle ut i marka samtidig. Spesielt la det press på linjene 51, 56 og 41 til henholdsvis Maridalen, Solemskogen, Grefsenkollen og Sørkedalen.

– I dag har dette gått veldig bra. Vi har ikke hatt noen avgang med mer enn 13 passasjerer om bord samtidig. Det er vi veldig glade for, sier Løken.

Ruter rapporterer om liten pågang fra passasjerer. Lørdag formiddag var 17-trikken mellom Rikshospitalet og Ljabru så godt som tom.
Astrid Solem var lørdag på dagstur til sin hytte på Solvang Kolonihage. Der beskar hun trær. – Vi er heldige som har hytte i egen kommune, sier hun.

Rolig natt

Det eneste stedet Ruter melder om kø, er på øybåtene. Der skal det maksimalt fraktes 30 passasjerer om gangen.

– Folk har fordelt seg, og det har ikke vært noe sånn kjempestort trykk. Det har stått igjen mellom 15 og 20 passasjerer, forteller Løken.

Bymiljøetaten har i Oslo bybetjenter ute hele døgnet. De kunne rapportere om en stille natt til lørdag i Oslo. De har også bybetjenter i Oslo-marka for å passe på fremkommeligheten der.

Heller ikke på Ikea på Furuset var det voldsom trengsel. På parkeringsplassen treffer vi Petter Aas, som overtok ny leilighet i Lillestrøm på torsdag.

På Ikea Furuset var det ikke noe trøbbel å få seg parkeringsplass lørdag formiddag for Petter Aas og moren, Unni Bakken. Aas overtok ny leilighet for noen dager siden.

Lørdag fikk han unnagjort de siste innkjøpene sammen med mor Unni Bakken. Hun hadde tatt på seg hansker for anledningen.

– Det har ikke vært noe kø i kassen. Alt jeg skulle kjøpe og hente har vært helt perfekt, sier Aas.