Får nei til å foto-dokumentere Y-blokken

Nasjonalmuseet er en av svært mange som har bedt om å få slippe inn i Y-blokken for å fotodokumentere bygget. Alle har fått blankt nei.

Trappeløpet i Y-blokken blir av mange definert som nærmest ikonisk.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Siden Y-blokken ble ødelagt 22. juli i 2011 har Statsbygg opplevd stor pågang fra ulike aktører som vil inn i bygget.

– De fleste som ønsker seg inn, har et eller annet prosjekt de vil utføre. Noen vil lage film, andre vil følge opp ulike kunstprosjekter, mens andre kun vil fotografere. Det har vært en jevn strøm de siste årene, men vi har merket at interessen har økt veldig det siste året, forteller Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Les også

Slik skal Picasso-kunsten skjæres løs

Bakgrunnen for den økte pågangen er at Statsbygg har fått klarsignal fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å starte rivingen av Y-blokken.

Men alle som har ønsket seg inn, har fått avslag, også mediene.

– Frem til 2016 gjennomførte vi med jevne mellomrom omvisninger, blant annet hadde vi åpen dag én gang i året. Men dette krever mye ressurser i form av vakthold, sikkerhet og helsepersonell. Derfor har vi sagt nei. Og det vil heller ikke bli noen som slipper inn nå, sier Aschim.

Nasjonalmuseet er blant aktørene som har bedt om å få komme inn i bygget.

Trappeløpene er blitt mye fotografert opp gjennom årenes løp, likevel er det fortsatt mange som vil inn og gjøre det samme.

– Vi hadde et ønske om å fotodokumentere Y-blokken i forbindelse med en utstilling vi planlegger til høsten, om arkitekten Viksjø og hans samarbeid med kunstnere. Vi ønsket nye fargefoto av deler av bygget som viser hvordan det er i dag. Det fikk vi nei til, sier Eirik Kydland, kommunikasjonsdirektør ved Nasjonalmuseet.

Den anerkjente fotokunstneren Katja Høst har ifølge Kunstavisen.no i tre år forsøkt å komme inn for å sluttføre sitt fotoprosjekt Y-blokken. Høst har siden 2016 arbeidet med å dokumentere Erling Viksjøs ikoniske bygg i Oslo sentrum og mangler kun innvendig dokumentasjon for å sluttføre prosjektet. Også hun har fått avslag.

Kai Reaver, stipendiat ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og ​rådgiver ved fagavdelingen hos Norske arkitekters landsforbund, mener det haster å få digitalisert Y-blokken i 3D-format. I en artikkel på Subjekt.no skriver Reaver at en digital kopi av bygget vil sikre at fremtidige generasjoner kan oppleve Erling Viksjøs hovedverk.

Les også

«Nei, nå får det være nok», skriver Andreas Slettholm om Y-blokken

– Hvis Y-blokken nå blir revet, vil dette bygget være borte for alltid. Derfor må bygget 3D-skannes. Y-blokken har så mye dybde i seg, og dette kan ikke fanges med foto. Forskning viser at når vi mennesker kan bevege oss rundt i en 3D-simulering, så er dette svært likt det ekte, sier han til Aftenposten.

Arkitekten viser til at det var en 3D-scan som reddet Notre-Dame etter brannen.

Det er fortsatt spor etter det som skjedde 22. juli i 2011 innvending i Y-blokken.

– Katedralen kan forhåpentlig bygges opp, identisk som før, takket være forskere som hadde påtatt seg oppgaven før ødeleggelsen fant sted, sier han.

Også Nidarosdomen har gjennomgått en 3D-skanning.

– Det var først da man fikk forståelse av detaljeringen i katedralen, sier Reaver. Han viser til at Statsbygg allerede bruker denne teknologien på mange av sine nye byggeprosjekter.

Les også

Statsråd Nikolai Astrup (H): – Den skal rives, og det skal skje nå

Hege Nja Aschim understreker at Statsbygg har dokumentert Y-blokken med foto.

– Vi har allerede dokumentert Y-blokken ved hjelp av kulturminnevurderinger fra Norsk institutt for kulturminneforskning, fotografier av hele bygningen og vi har 3D- skannet deler av bygget – spesielt rundt kunstverkene, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Hun understreker at Nasjonalmuseet har fått tilbud om å bruke Statsbyggs egne bilder. De vil også bli tilgjengelig på Statsbyggs nettsider.

Fuglen er et av to kunstverk signert Picasso som skal skjæres løs og gjenbrukes i det nye regjeringskvartalet.

De eneste som faktisk har fått ja til å slippe inn, er arkitekt Erling Viksjøs egen familie.

– Etter en grundig vurdering fant vi at arkitektens familie hadde en legitim grunn til få slippe inn.