Oslo

Titusenvis av elever rammet av store IT-problemer i skolen

Foto: Privat

Undervisningsplattformen Showbie knelte da titusenvis av elever med hjemmeskole logget seg på fredag.

  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

Plattformen brukes til fjernundervisning av norske skoleelever og til kommunikasjon mellom elever og lærere.

Ifølge Budstikka er undervisningsplattformen nede i hele Europa.

Ifølge Christian Sørbye Larsen i Bærum kommune oppstod problemene klokken 08.30 fredag morgen, skriver NRK.

– Da logget 16.000 elever i barneskolen i Bærum kommune seg inn samtidig. I tillegg til alle de andre i Europa og i Norge, sier Larsen, som jobber i avdelingen for digital skoleutvikling i Bærum kommune.

Les også

Skoler i hele landet stenges: – Det var på tide

Jobber på spreng

Showbie er nede på grunn av koronakrisen og den enorme pågangen fra skoler som nå går over til digital undervisning. De arbeider nå på spreng for å løse problemene og øke kapasiteten, melder Showbie til Aftenposten.

Klokken 14 fredag ettermiddag var det fortsatt ikke mulig å komme inn på plattformen. Mange av elevene fikk beskjed om å jobbe med ulike undervisningsspill i stedet.

Informasjon til 200.000

Også Oslo-skolens kommunikasjonsapp Skolemelding hadde store problemer torsdag og fredag. Meldinger med viktige beskjeder fra skolen kom frem mange timer etter de ble sendt.

«I går var det veldig mye informasjon som skulle ut til nesten 200.000 foresatte i Osloskolen, og det gikk ut ekstremt mange meldinger fordi situasjonen endret seg raskt», skriver kommunikasjonsdirektør Trine Lie Larsen i Osloskolen i en epost.

– Dessverre skapte det tregheter, og en del meldinger har kommet sent frem. Alle meldinger er kommet frem. Vi beklager sterkt at systemet ikke håndterte det store presset, skriver Lie Larsen til Aftenposten.

– Vi gjorde mye i går for å kompensere for dette, blant annet ved å legge informasjon på forsiden av meldingsappen, og på skolenes nettsider og alle Utdanningsetatens digitale flater om at elevene skal holdes hjemme i dag.

– Vi arbeider nå med en backupløsning for skolene, slik at vi har dette klart dersom dette skjer igjen. Denne skal være klar innen mandag, sier Lie Larsen.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Skole
  4. Undervisning