Oslo

Alternativ Pride-parade med religiøse og skeive på sykkel satte farge på Oslo

– At Pride ble avlyst, var til glede for dem som ikke liker skeive og minoriteter. Vi ønsket ikke å la homofobe og transfobe få den gleden, sier initiativtager.

Kornoasmitten satte en stopper for full parade med titusenvis av deltagere i Oslos gater, men en liten minversjon ble allikevel gjennomført av en liten gjeng med foreskrevet avstand mellom deltagerne.
 • Ingeborg Senneset
  Journalist

I fjor var det 45.000 deltagere i Pride-toget i Oslo. En kvart million samlet seg for å se på. I koronaåret 2020 foregår den hovedsakelig digitalt. Men hvor det er vilje, er det vei, også under en pandemi.

Fire organisasjoner samlet venner, partnere og allierte og syklet den vanlige paraderuten fra Grønland til Spikersuppa.

På og med sykler og med fargerik påkledning gikk miniparaden gjennom sentrumsgatene.

Initiativtager Salam er en frivillig organisasjon for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge. Hashtagen er #ingenerfødtharam.

Garmeres, Queer Sami Organisation, er en organisasjon av og for skeive samer på tvers av landegrenser, opprettet i 2019. Garmeres er sørsamisk for stolt.

Palkom er forkortelse for Palestinakomiteen.

Den relativt nystartede organisasjonen Skeivt Kristent Nettverk er et nettverk av LHBT-personer og støttespillere som vil fremme aksept for homofilt samliv blant frikirkelige kristne.

Les også

Homofil prest: – Kirken trenger Pride mer enn Pride trenger kirken

Uoffisiell, hemmelig sykkelparade

Salam Norge er initiativtager til arrangementet. Assisterende generalsekretær, Thee-Yezen Al-Obaide, har tidligere skrevet debattinnlegg om å være troende, skeiv og muslim.

Al-Obaide opplevde å bli «utstøtt av de aller fleste». Han hørte lærde snakke om skeive. At de «var de verste skapningene som finnes, og at personer som blir skeive, er hatet av Gud».

Thee-Yezen Al-Obaide er assisterende generalsekretær i Salam Norge, en frivillig organisasjon for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge.

Lørdag sa han til Aftenposten at de ønsker å overraske homofobe og transfobe.

– At Pride ble avlyst, var til glede for dem som ikke liker skeive og minoriteter. Vi ønsket ikke å la homofobe og transfobe få den gleden, så nå blir det parade likevel.

– Paraden er hemmelig, men ikke ulovlig, vi har god dialog med politiet og har tillatelse til å gjennomføre den, understreker Al-Obaide.

Les også

Thee Yezen (34) er skeiv og muslim: – Man blir paranoid. Man er konstant redd.

Se bildene:

Assisterende generalsekretær i Salam Norge, Thee-Yezen Al-Obaide, deler ut håndsprit og ansiktsmasker.
Noen deltagere hadde også med seg plakater. Her en hyllest til den egyptiske homoaktivisten Sarah Hegazi.

Offisielt, digitalt arrangement

Utenfor det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg var det rigget til bar og flere bord. Disse måtte bestilles på forhånd, og det var helt fullt. Det var det også på Blå, Syng og flere andre utesteder i Oslo.

Selv om den store paraden er avlyst, er den digitale et komplekst arrangement med mange aktører. Det er ikke bare bare å passe på glitter, vinger, koronavirus og alkohol – både til munn og hender.

Oslo fagottkor gjør seg klare for å opptre.

Oslo fagottkor og Forsvarsmusikkens stabskorps har fått det til å runge mellom ballonger og bokhyller. Bandet Annsofi & Me har årets Pride-låt, «Beauticool», som lørdag ble fremført for første gang.

En som ikke fremfører for første gang, er Åse Kleveland. Med hvit dress og gitar fremførte hun «Intet er nytt under solen». Det er 54 år siden den vant Melodi Grand Prix.

Åse Kleveland gjør seg klar for å fremføre den gamle MGP-låten «Intet er nytt under solen».

– Jeg har fått forespørsler om å være med på Pride flere ganger før, men det har aldri passet. Det er så mye som skjer, vet du. Men det er noe av det fine i alt dette, at jeg fikk være med, endelig.

På utestedene Blå og Syng er stemningen upåklagelig. Mange møtes for å feire Pride i sommervarmen.

Kolleger fra Intility støtter Pride og fester på Akerselva, ved Blå.

En glad vennegjeng har som tradisjon å seile med gummibåter nedover Akerselva. Det skjer også i koronaåret.

– Vi har hørt at noen starter helt fra Frysja, men vi startet fra Vulkan, det nederste fossefallet. Vi har jo ikke lyst til å dø, heller.

Amnesty-undersøkelse: Ubehaget lever

Ifølge en undersøkelse publisert 26. juni synes hver femte nordmann at det er ubehagelig å se homofile og lesbiske kysse eller klemme. Andre funn:

 • Hver fjerde nordmann synes det er verre å se homofile enn heterofile klemme eller kysse.
 • Det er store forskjeller mellom kjønn: menn synes det er langt verre å se homofil kjærlighet enn det kvinner gjør.
 • Kun seks prosent av befolkningen mener homofile ikke bør få elske den de vil.

Undersøkelsen ble gjennomført våren 2020 av Respons analyse på oppdrag fra Amnesty Norge. Totalt 1011 personer i alderen 18–87 år, fordelt over hele landet, svarte.

En Fafo-undersøkelse fra 2017 viser at en fjerdedel av ungdommer med innvandrerbakgrunn mener homofili er uakseptabelt.

Les også

Skeive minoritetsgutter betaler en høy pris for å være seg selv

Les mer om

 1. Pride 2020
 2. Pride
 3. Grønland
 4. Religion
 5. LHBT