Stoppet varebil med 95 elsparkesykler – sjåfør anmeldt
Varebilen ble stoppet av politiet fordi den så overlastet ut. Da politifolkene hørte en pipelyd, skvatt de: I lasterommet lå det 95 elsparkesykler.
I vår har Oslo sentrum flommet over av elsparkesykler. Syklene er blitt så populære blant annet fordi brukerne kan sette disse fra seg hvor som helst. Dermed slipper man å lete etter et ledig stativ, slik det er for bysykler.
Til gjengjeld må elsparkesyklene samles inn for lading. For å få til dette kjører flere varebiler rundt i byen og plukker opp syklene og plasserer dem ut igjen etter lading.
Oslo kan bli oversvømmet av elsparkesykler. Hvem som helst kan leie ut syklene.
Synlig overlast
I midten av mai observerte en politipatrulje en stor varebil i Bygdøy allé. Siden den så ganske tung ut, valgte patruljen å stoppe den for kontroll.
– Da tjenestemennene begynte å snakke med mennene i varebilen, hørte de pipelyder fra lasterommet. De lurte på hva det var og åpnet lasterommet. Der lå det 95 elsparkesykler, sier Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt.
Politifolkene kunne konstatere at det var snakk om overlast på flere kilo. Varebilen ble tatt med til trafikkstasjonen på Risløkka. Der viste det seg at den hadde en overvekt på 500 kilo.
Dermed ble sjåføren anmeldt. Saken blir nå avgjort av en politijurist.

Test: Elsparkesykkel vs. elsykkel
Fikk deretter mangellapp
Da varebilen først var på trafikkstasjonen, fattet også trafikkstasjonens inspektører interesse for den. De fant endel tekniske feil på den. Blant annet var en støtfanger stroppet fast. Dermed ble det utdelt en mangellapp.
– Det er alvorlig med så mye overlast fordi den påvirker bremselengden og styringen, sier Grønli.
Varebilen, en Mercedes Sprinter, skulle sette ut elsparkesyklene etter lading da den ble stoppet.
– Det er jo betenkelig at man tyr til ulovligheter for å få ut sparkesykler, sukker Grønli.
Sprinteren var lastet med elsykler fra Tier. Lars Christian Grødem-Olsen, sjef for Tier i Oslo, forteller at en ekstern transportør har ansvar for å frakte syklene.
– Vi holder alle partnere vi er i et kontraktsforhold med ansvarlig for å holde loven. Hvis vi lærer at dette ikke er tilfelle, tar vi nødvendige skritt avhengig av hva som har hendt. I dette tilfellet må vi først undersøke alle detaljer før vi kan gi konkret informasjon om eventuelle konsekvenser, skriver han i en e-post til Aftenposten.
– Hva tenker dere om det som er blitt avdekket i denne saken?
– Vi har på dette tidspunktet ingen ytterligere kommentar før vi vet mer om hva som har hendt, svarer Grødem-Olsen.
Mandag kveld supplerer han med følgende i en e-post:
– Vi tar tak i det nå slik at det ikke skjer igjen.