Oslo

Barn får voksenplager

Muskel- og skjelettsmerter som tidligere kun ble observert hos voksne, er nå vanlige blant barn, ifølge behandlere.

BEVEGELSE ER BRA: Håvard Heggem sykler og er i aktivitet som normalt selv om han har hatt vondt i nakke og rygg. - Selv om barn har smerter, er det viktig å være i bevegelse. Barn med smerter må absolutt ha gym, de kan bare gjøre tilpassede aktiviteter, sier kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven. Foto: Ole Martin Wold

  • Kristine Askvik

Kiropraktor Thomas Lauvsnes, har registrert en pasientøkning på 450 prosent i aldersgruppen 10 til 19 år fra 2006 til 2011 blant sine pasienter. Lauvsnes sitter i etterutdanningskomiteen i Norsk Kiropraktorforbund, og får inn de samme meldingene fra hele landet.

Les også

Du trenger ikke disse produktene. Og i tillegg er det dyrt

— Vi ser en klar tendens til at det er flere unge som sliter med smerte i muskler og skjelett nå. De unge trenger også i snitt flere behandlinger hver sammenlignet med for fem år siden, sier Lauvsnes. Selv har han gått fra 23 behandlinger av unge pasienter i 2006 til 232 i 2012.Fysioterapeutene ser den samme trenden, men har ingen konkrete tall.

— Vi ser en veldig klar tendens til at flere barn får muskel- og skjelettplager og andre livsstilssykdommer. Det er en inaktivitetsepidemi som gir barn et virkelig dårlig utgangspunkt, sier Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.

Mye hodepine

Håvard Heggem (9) har tatt av seg T-skjorten og ligger på magen på behandlingsbenken. Kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven løfter beina hans forsiktig, for å sjekke om det er like mye bevegelighet i begge to. Selven har lagt merke til at det kommer inn stadig flere barn med smerter som tidligere var forbeholdt voksne.

- Det er mye hodepine som kan relateres til stress eller inaktivitet, og det er smerter i nakke og rygg, sier hun.

Les også

Vi vil leve sunt, men spise fett

Denne utviklingen merkes over hele landet. En komplett oversikt finnes ikke, men kiropraktorene er i gang med å hente inn tall. For voksne er muskel— og skjelettplager et kjempeproblem. 80 prosent av den voksne befolkning rapporterte om smerter i løpet av siste måned, ifølge Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser.- Over alt kommer nå små barn helt ned i 7-8-årsalderen til behandling for slike smerter. Mange av barna har fryktelige smerter som vi vet unge ikke har hatt tidligere. Det er bekymringsfullt, sier Lauvsnes.

Ser på bakgrunnen

Kiropraktor Harald Hægland i Bergen rapporterer en økning i antall pasienter mellom 0 og 18 år på 295 prosent.

Les også

Hvem er du?

— Barn sitter mer i ro bak skjermer, noe som fører til mer holdningsrelaterte plager. Menneskekroppen er ikke skapt for å sitte så mye hver dag. Ernæring kan også ha en medvirkende faktor. Forskning viser at vi blir feitere og dermed blir det vanskeligere å bevege seg, sier Hægland.Ekeland i Fysioterapeutforbundet sier hennes yrkesgruppe kvir seg for å gjøre barn og unge til pasienter.

— Klarer man å redusere årsakene, eller komme rundt årsakene, er det langt fra alle som trenger behandling. Vår overordnede vinkling er at barn må få gode opplevelser med fysisk aktivitet, sier Ekeland.

Dårlige kroppsholdninger

Kiropraktorene ser mange barn med dårlige kroppsholdninger. Hodet synker ned, nakke og rygg krummes.

— Slike dårlige holdninger skapes blant annet ved å sitte i sofaen med for eksempel PC. Man bør sitte oppreist ved et bord når man bruker dette, i stedet for å sitte krumbøyd, sier Selven.

Les også

Oi, denne turmaten svinger i smaken!

De frykter tidlig smertedebut blant barn vil gjøre at flere vil få muskel— og skjelettlidelser som voksne.- At du har hatt vondt i ryggen før, er den sikreste faktoren for at du vil få vondt i ryggen igjen, sier Lauvsnes.

Kiropraktor Selven tar et fast grep om skulderbladene til Håvard. Så en brå bevegelse.

— Først gjør det veldig vondt, men så blir det veldig godt, forteller 9-åringen.

- Etter puberteten bygges ikke skjelettet mer

— Når du er 22–23 år starter nedturen. Da er det gjort, sier NTNU-forsker.

Benmasse bygges i hovedsak frem til og med puberteten. Dermed er det i barneårene grunnlaget må legges for å få et sterkt skjelett.

Les også

Norges tøffeste jobb?

— Muskler kan du bygge hele livet, men benmasse, det som forhindrer brudd, bygger du først og fremst frem til puberteten, sier Per Egil Mjaavatn, førsteamanuensis ved NTNU. Forskeren sier barn kan bygge benmasse med å få støt mot kroppen, vektbelastning og fysisk aktivitet. For eksempel å hoppe tau og hoppe paradis, er gode aktiviteter.- De barna som er inaktive og ikke bygger benmasse, starter nedturen som kommer i 22-23-årsalderen på et mye lavere nivå. Dermed er sjansen mye større for alle typer brudd i voksen alder. Egentlig burde vi nordmenn vært ekstra obs på dette, fordi vi har så mye benskjørhet. Det er nok en genetisk svakhet hos oss, sier Mjaavatn.

Ellen Årtun, kiropraktor og doktorgradsstipendiat ved Syddansk Universitet, forsker på om det er en sammenheng mellom ryggsmerter og fysisk aktivitet hos barn og unge.

Rådet barn får i dag er at de skal være aktive minst én time om dagen.

— Dette er nok et godt råd også for muskel og skjelett, men det kan godt tenkes at fordelingen av aktiviteten gjennom dagen og kanskje også kvaliteten på bevegelsen har betydning for rygg. For ryggens del mistenker vi at det kan være viktigere med aktivitet hele dagen, i stedet for bare å trene én time med høy intensitet på kveldstid, sier Årtun.

Muskel- og skjelettsmerter er nå vanlige blant barn, ifølge behandlere. Foto: Ole Martin Wold