Her blir det servering og kultur til sommeren

Utekafé, konserter, film og teater blir blant aktivitetene i Høymagasinet like ved Akershus festning.

Her kan du sitte i sommer og nyte en kaffe eller en iskald øl.
  • Erik Gulbrandsen

Den fredede høylåven fra 1845 ligger like ovenfor Kontraskjæret og blir endelig åpnet permanent for publikum.

– Vi får plass til hele 450 personer inne i selve Høymagasinet, og det blir 120 sitteplasser utendørs. , forteller Thorbjørn Holth i Forsvarsbygg, prosjektleder for utvikling av Høymagasinet.

Hvis du har vært oppe ved Akershus festning, har du kanskje sett den digre bygningen på vei ut til Festningen Restaurant i Myntgata. Høymagasinet er et stort, åpent bygg i utmurt bindingsverk og tidligere forsynt kavaleriets hester med fôr.

I mai åpner de dørene etter et omfattende restaureringsarbeid, et samarbeidsprosjekt mellom Forsvarsbygg og Fauna Eiendom AS.

Les også

Her er Oslos 25 beste pizzarestauranter

Bygget er fra 1845.

Nytt liv på historisk grunn

– Vi begynte å jobbe med Festningen restaurant for syv år siden, og ser på Høymagasinet som en naturlig videreføring. Forsvarsbygg ønsker å åpne opp flere bygg for publikum. Vi har nå god erfaring med bevaringsverdige bygg. De har en naturlig konkurransefordel kontra nye bygg. Her blir det nytt liv på historisk grunn, sier Rasmus Os, daglig leder i Fauna Eiendom AS.

Restaureringen har foregått i tett samarbeid med Riksantikvaren og Byantikvaren

– De skal ha honnør for å se verdien av å skape liv i gamle bygninger. Man kan selvsagt blir frustrert over enkelte detaljer, men slik må det være, sier Os.

Fursetgruppen skal stå for bevertningen inne og ute. Utendørs skal det være åpent hver dag i sommerhalvåret.

Høymagasinet ligger like ovenfor Kontraskjæret.

Ikke isolert

Bassdempende treplater er montert i bygget. Arkitektfirmaet Moseng Poulsen står bak.

Holth i Forsvarsbygg sier de har laget et «bygg i bygget» fordi de ønsker å gjøre minst mulig inngrep i det eksisterende huset. Det nye, middels store kulturhuset har god akustikk for klassiske konserter. Det er også satt opp bassdempende plater. Moseng Poulsen er arkitektene bak prosjektet.

– I taket er det ulike varmelamper, for bygget er ikke isolert. Her skal vi ha minst 20 publikumsrettede arrangementer hver sommer, med alt fra film, boklanseringer, teater og ulike typer konserter. Du kan også booke bryllupet ditt her, fortsetter Holth.

Les også

Bon Lío flytter fra ærverdige lokaler

Her blir det plass til 120 gjester utendørs.

For tiden blir det bygget scene- og serveringsfasiliteter, ny infrastruktur og nye toaletter. Arbeidet ble utsatt en uke i vår da man fant et lik i bakken – som viste seg å være et hestekadaver.