Oslo før: Byens aller eldste ur-navn

Den gang Oslodalen ble befolket, holdt det med å gi steder enkle navn etter naturen rundt. Og fortsatt bruker vi slike urgamle betegnelser som egennavn.

Byen er full av urgamle stedsnavn. Her er noen av dem.

I tidenes morgen beskrev vi mennesker våre nærmeste omgivelser med naturnavn, som så kunne bli navn på de i dag opptil 3000 år gamle og utrolig store gårdene som den gang lå sentralt i landskapet.

Slik kunne betegnelsene leve videre til å bli navneoldinger blant dagens Oslonavn, der de aller eldste er dem som står i ubestemt form entall.

Foss

«Foss» er navnet på Grünerløkka-området rundt Akerselvas to nederste fosser, Øvre Foss og Nedre Foss, og er ikke minst navnet på den tradisjonsrike Foss skole.

Berg

«Berg» er i dag et urgammelt områdenavn på Tåsen, der det lever i beste velgående som navn på både skole, institusjoner i nærheten og stoppestedsnavn på Sognsvannsbanen.

O

«O» er det norrøne ordet for elv, slik det heter «en å» på dansk og i norske dialekter, og Akerselva ble først bare kalt «O». Det navnga en stor gård som senere ble delt i Store O og Lille O.

Sten

«Sten» var et gårdsnavn som anga dårlige dyrkingsmuligheter der Fagerborg kirke senere kom. Men om ikke jordsmonnet var all verden, overlevde navnet som navn på både park og gate.

Nes

«Nes» er en gård ved nord for Maridalsvannet med navn etter den lange Nestangen nedenfor. Gården er en av de eldste gårdene i Maridalen. Den ble første gang omtalt på slutten av 1300-tallet.