Samler ensomme i Oslo til julefeiring

Oslo-folk har dårligere kontakt med den nærmeste familien enn innbyggerne ellers i landet. Ikke rart at julefeiring for ensomme og enslige er så populært.

  • Forf>anders Knudsen (foto)

I over 20 år har Børre Arnøy, prest og leder i Tøyenkirken, arrangert julefeiring for ensomme og enslige i Oslo.— Enslige folk i alle aldrer er innom her, og setter stor pris på julefeiringen, sier Arnøy.- De fleste som er her kommer fordi de ikke har noen å feire med. Noen har aldri feiret jul, mens andre kommer etter samlivsbrudd. De er fornøyde, og det er tydelig at det betyr mye for folk, forteller presten.

Mange ensomme

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at innbyggerne i Oslo og Akershus har mindre kontakt med sin nærmeste familie enn folk ellers i landet, og lever i større grad i ensomhet enn befolkningen ellers:

33 prosent Oslo-folk har liten kontakt med sine foreldre, mot 23 prosent ellers i landet.

43 prosent Oslo-folk har liten kontakt med sine søsken, mot 38 prosent ellers i landet.

11 prosent Oslo-folk har liten kontakt med sine egne barn, mot 15 prosent ellers i landet.- Det er flere eldre i Oslo enn i resten av landet. Mange av dem har søsken og nærmeste familie langt unna. Dermed blir det lite kontakt med familien, forklarer seniorrådgiver Arne Andersen i SSB.Det er særlig eldre kvinner som bor alene.- Mens eldre menn vanligvis er gifte, er kvinnene enslige. Dette fordi kvinnene lever lenger enn menn, sier Andersen. Prest Børre Arnøy er langtfra den eneste som inviterer til julefest for de som mangler noen å feire med. Syed Jamil Ahmed har siden 1998 holdt åpent julehus på Nordre Lindeberg gård sammen med Anita Glavin,som er arbeidsleder på gården. Hit kommer rundt 40 eldre og enslige på Furuset. - Blir det for mange, spiser vi i to omganger. Her er alle velkomne. Delt glede gir dobbel lykke, sier ildsjelen fra Stovner. Til daglig jobber han som konfliktmegler i bydel Furuset.Han kom i kontakt med enslige nordmenn da han drev butikk på Torshov, og innså etter hvert viktigheten av julefeiring. Sammen med kona tok han initiativet til tradisjonell julefeiring med ribbe og medisterpølser, til tross for at han er muslim.- I fjor hadde vi folk i alderen 24-85, men ganske mange som kommer er eldre og ensomme, forteller Ahmed.