Oslo

Hver femte kvinne utrygg

Hver femte kvinne er redd for å bevege seg i Oslo på kveldstid. - Det er helt uakseptabelt, men jeg forstår at folk er redde, sier Kristin Rønnestad (21), som nesten ble drept av en raner i Oslo sentrum. <br></br>

Kristin Rønnestad, som ble overfalt midt i Oslo etter en bytur. Overfallsmannen ble tilfeldigvis tatt og dømt, takket være vitner. Det har hjulpet henne å gå videre. - Hvis han ikke var blitt dømt, hadde jeg vært utrolig bitter, men det er realiteten for de fleste, sier hun.
  • Forf>jon Are Berg-jacobsen (foto)
  • <forf>thomas Olsen <

Les også:

Les også

Tror byen blir tryggere med vektere

Når høstmørket senker seg over Oslo, velger mange å holde seg innendørs. Kun halvparten av Oslos kvinner føler at det er trygt å ferdes i Oslo om kvelden. Det viser en fersk meningsmåling Respons har utført for Aften. Mens syv prosent av menn føler utrygghet i Oslo på kveldstid, svarer mer enn hver femte kvinne at de føler forskjellig grad av utrygghet. Kristin Rønnestad ble utsatt for det alle frykter, men som få heldigvis opplever. For snart to år siden ble hun brutalt overfalt av en voldelig raner. I dag har hun bearbeidet opplevelsen og redselen. Hun mener selv hun hadde uflaks og var et tilfeldig offer, men at det er dumdristig å ikke være forsiktig.

— Lær av New York

— Det er forskjell på å være livredd og det å være realistisk. Det er dumt å føle seg trygg. Da er det bedre med frykt. For ting går i feil retning her. Oslo bør ta lærdom av New York, som klarte å snu kriminalitetsutviklingen. Det er helt uakseptabelt at så mange kvinner er redde, sier 21-åringen. Hun hadde selv utrolig flaks, og kom fra overfallet uten fysiske mén, selv om gjerningsmannen slo hodet hennes knallhardt mot en murvegg flere ganger. Denne lørdagsnatten var det ingen politimenn i området der hun ble overfalt, men ranernes flukt ble tilfeldigvis observert av vitner som varslet politiet. Det viste seg at mennene tidligere på natten også hadde overfalt og alvorlig kvestet en mann et annet sted i sentrum.

- Mye kan gjøres

Rønnestad forstår at folk føler redsel i deler av Oslo, og hun etterlyser realistisk statistikk over risikosoner. Men hun skulle ønske man ikke bare aksepterte utviklingen. - Folk tenker at sånn er verden blitt. Vi er for dårlige til å sette grenser. Unge i dag går ikke i fakkeltog for tryggere gater, de tilpasser seg i stedet. Men mye kan faktisk gjøres, og politikere har mye mer innflytelse enn vi tror, sier Rønnestad, som ønsker seg en debatt om hvordan man kan få bukt med voldskriminalitet og voldtekter. Hun er opptatt av både straffenivå og oppfølging av dømte gjerningsmenn. Mannen som angrep henne var en asylsøker med bakgrunn i et borgerkrigsherjet land. Rønnestad er derfor også opptatt av hvordan mottaksapparatet i Norge fungerer.

Ønsker mer politi

Og ikke minst etterlyser hun av mer synlig politi. - Jeg ser nesten ikke uniformert politi i byen. Det er helt vilt at det kun er to patruljer i Oslo sentrum på en lørdag kveld. Politifolk burde få et skikkelig risikotillegg for den jobben de gjør. Å ta bedre vare på politiet er ikke bortkastede penger. Vi bør investere i trygghet, sier Rønnestad. Politiets statistikk viser at unge mennesker har størst risiko for å bli utsatt for vold og kriminalitet. I Aftens trygghetsundersøkelse er det imidlertid flest eldre som føler utrygghet. Men det er ikke, som i lignende undersøkelser, de yngste som er mest uredde. I aldersgruppen 30 til 44 år sier nemlig kun én av ti at de føler utrygghet i Oslo om kvelden. I meningsmålingen kommer det også frem at det er de som bor i Groruddalen og bydelene i øst og sør som er mest utrygge.


Hva kan gjøres for at Oslo skal bli en tryggere by? Si din mening i kommentarfeltet under! SMS: Skriv AFTEN, mellomrom, din mening og send til 1905. Pris pr. melding kr. 1.Du kan også sende en epost.