Oslo

Starter drop-in-vaksinering i Oslo 19. juli

Oslo kommune starter med drop-in-vaksinering om fem dager. Til nå er 80 prosent av befolkningen over 18 år vaksiner med første dose.

Det blir mulig med drop-in-vaksinering fra neste uke. Det gjelder dem som ikke har timeavtale.
  • Nils Christian Mangelrød
    Journalist

Oslo kommune opplyser til Aftenposten at det fra og med 19. juli blir mulig å ta koronavaksine i Oslo uten å bestille time først.

I løpet av uke 29, det vil si neste uke, skal alle over 18 år i Oslo ha fått tilbud om vaksine.

Drop-in tilbudet vil primært være et verktøy for å nå de kommunen eventuelt ikke har fått tak i.

Les også

Aftenposten mener: Flere må få første vaksinedose før noen får tredje

– Gjør det enklere

– Det er frivillig å ta vaksinen. For dem som ønsker å bli vaksinert, men av en eller annen grunn ikke har fått gjort det ennå, vil tilbudet om drop-in gjøre det enklere og mer fleksibelt, sier helsebyråd Robert Steen til Aftenposten.

I Oslo har 456 000 personer fått sin 1. dose til nå. Det er 80,3 prosent av befolkningen over 18 år. Oslo kommune hadde for en uke siden otalt fått tildelt 650 000 vaksinedoser.

I Norge har nå 3,1 millioner mennesker blitt vaksinert med førse dose. Det utgjør 72,1 prosent av de over 18 år.

1,6 millioner mennesker er blitt fullvaksinert. Det viser tall fra Folkehelseinsituttet.

Nå har imidlertid flere kommuner overskudd av vaksinedoser og det er blitt meldt at flere dropper vaksinetimene. For to dager siden skrev Folkehelseinstituttet (FHI) at i alt 13 kommuner i Viken har meldt at de ønsker å avbestille koronavaksinedoser til første dose fremover. Disse blir omfordelt til andre kommuner.

Helsebyråd Robert Steen

Nå melder Oslo Kommune at personer kan melde seg til drop-in i den bydelen de bor i, ved å møte opp på vaksinesenteret. På vaksinesenteret vil de også bli satt opp til dose 2, på samme sted. For dette gjelder for første vaksinedose.

Det blir imidlertid understreket at personer som allerede er satt opp på en vaksineringstime, skal benytte den oppsatte timen.

FHI meldte onsdag at 31 prosent av de bekreftede koronatilfellene sist uke skyldtes deltavarianten.

Samtidig har et land som Nederland opplevd sterk smitteøkning etter at de har drevet massvaksinering i landet.

Les også

Forbyr rask musikk og intervaller på tredemøller i kampen mot korona

Drop-in-tilbudet i Oslo er beregnet på personer som enten er bosatt i Oslo kommune, eller som på andre måter oppholder seg her. Det gjelder for eksempel studenter.

– Vi blir ikke kvitt pandemien hvis ikke så mange som mulig tar vaksinen. Det er et felles ansvar, så min klare oppfordring er: Ta vaksinen så raskt som mulig, sier Steen.

Omfordeler vaksinedoser

Meldingen kommer at vaksineprodusenten Pfizer nylig uttalte at en tredje vaksinedose kan være nødvendig. Legemiddelverket i Norge utelukker ikke at det kan bli aktuelt etter hvert.

Produsentene Pfizer og Biontech mener at man er mindre beskyttet mot viruset seks måneder etter vaksinering.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Oslo