Festningen restaurant totalskadet i brann: – Helt ufattelig trist

Først søndag morgen fikk brannvesenet kontroll over brannen i en restaurant ved Akershus festning. Bygget er totalskadet, ifølge brannvesenet.

Festningen restaurant fikk store skader i brannen lørdag kveld.

Taket er maltraktert, vinduer er smadret, mens gesimsen henger ned. En gråhvit, tett røyk står fortsatt mot himmelen mens etterslukkingen pågår for fullt.

Den staselige Festningen restaurant var et trist syn søndag formiddag. En sur og sviende lukt kunne fortsatt kjennes i festningsområdet etter brannen som herjet så voldsomt lørdag kveld og natt.

– Helt ufattelig trist.

Det skriver restauranteier og innehaver av Furset-gruppen, Bjørn Tore Furset, i en SMS til Aftenposten søndag morgen.

Han har ennå ikke fått oversikt over skadene på det populære stedet han startet opp på Akershus festning for ti år siden.

Røyken sto opp fra restauranten også søndag morgen.

Det var i 19-tiden lørdag begynte det begynte å brenne kraftig på Festningen restaurant inne på festningsområdet i Oslo sentrum. Flammene sto 5–10 meter høye over taket. Ingen ble skadet i brannen.

Først ved 07-tiden søndag morgen kunne brannvesenet meddele at brannen var slukket. I 12.30-tiden pågikk fortsatt etterslukking.

– Det vil vi fortsette å jobbe med utover dagen, sier Robert Gudmundsen, vaktkommandør i brannvesenet til Aftenposten.

– Hva kan du si om byggets tilstand?

– Det er totalskadet. Det gjelder både taket og bygget innvendig. Det har rast ned der inne, sier Gudmundsen.

Nødetatene på stedet der det ble meldt om brann i en restaurant i Myntgata i Oslo sentrum lørdag kveld.

Brannvesenet hadde minst 15 biler på stedet da det brant kraftig lørdag kveld. Det involverer både brann- og røykdykkerbiler.

13 personer ble evakuert fra stedet, ifølge politiet. De opplyser at det er litt for tidlig å si noe om brannårsaken, men at den trolig er knyttet til ventilasjonssystemet.

Administrerende direktør i Furset-gruppen, Gjøran Sæther, fikk vite om dramaet via en ansatt på jobb lørdag kveld.

– Det er den verste følelsen man kan få som restaurantdriver. Man har jo sett andre branner og tenkt: «Hva hvis det verste skulle skje?» Det aller viktigste var at alle ansatte og gjester kom seg trygt ut, sier Sæther.

– Frykter du at lokalet nå er tapt?

– Skadene ser omfattende ut, men vi sitter foreløpig på lite informasjon. Det er altfor tidlig å si noe om veien videre.

Det staselige bygget har fått store skader i brannen. Røyken steg fortatt mot himmelen mens etterslukkingen pågikk tidlig søndag morgen.

Ved 13-tiden sier politiet at de tidligst får starte sine undersøkelser på stedet mandag.

Nabobygninger er ikke berørt

Det er Forsvarsbygg som eier bygget der Festningen restaurant holder hus.

– Dette er fryktelig trist. Først og fremst er vi glade for at det ser ut til å ha gått bra med ansatte og gjester. Vi ønsker å rette en stor takk til nødetatene som rykket ut og håndterte situasjonen på en rask og profesjonell måte, og med det også hindret mulige større skader, skriver direktør Thorbjørn Thoresen i en e-post til Aftenposten.

– Dernest er vi triste for det som ser ut som betydelige skader på et viktig kulturminne. Akershus festning er hjertet i Oslo og en viktig del av vår felles historie, skriver han videre.

Byggene Kruttlageret og Hjemmefrontmuseet inne på Akershus festning er nærliggende bygninger til Festningen restaurant.

Forsvarsbyggs befaringer og oppfølging i går kveld viser at disse er ikke er berørt av brannen eller røyk fra brannen.

Festningen er åpen for publikum som vanlig, men området rundt Hjemmefrontmuseet og Akershus slott er stengt av sikkerhetsgrunner.

Skadene er omfattende etter brannen. Først mandag vil politiet sette i gang sine undersøkelser på stedet.

Seksjonssjef hos Riksantikvaren, Sigrid Murud, sier til NTB at det er for tidlig å si noe om hvor mye som har gått tapt i bygget fra 1836.

– Det viktigste er at man fikk evakuert folk først. Branner er noe av det mest alvorlige som kan ramme et kulturminne og det får store konsekvenser, sier hun til NTB.

– Hele området rundt Akershus festning er fullt av viktige nasjonalskatter, så det var en ubehagelig følelse. Vi ble lettet da vi fikk høre at det var liten spredningsfare. Det ligger litt for seg selv, derav navnet «Det ensomme fengsel».

Åpnet i 2013

Bygget til restauranten ble opprinnelig oppført som fengsel i 1836. Siden den gang har huset inne på festningsområdet (se kart under) blitt brukt både som kjøkken og kontorbygg, skriver restauranten på sin egen hjemmeside.

Restauranten åpnet i det gamle fengselet i 2013. Festningen har ingen stjerne, men er flere ganger nevnt i Michelin-guiden.

Det var Forsvarsbygg som startet renoveringsprosjektet og bestemte at huset skulle brukes til restaurantdrift.