– Ville bare skade med musegiften, ikke drepe

Kvinnen (30) drysset musegift i ektemannens kornblanding for å skade ham, ikke for å drepe ham, ifølge forsvareren.

Aktor Guro Hansson Bull (t.v.) og forsvarer Hilde Marie Ims i saken hvor en kvinne hadde musegift i mannens kornblandinger.
  • Per Annar Holm

– Min klient hadde ikke noe fullbyrdelsesforsett, men hun er krystallklar på at hun har et ansvar for å ha gjort noe som er straffbart. Hun ville bare skade med musegiften, ikke drepe, sa forsvarer Hilde Marie Ims etter aktors innledningsforedrag i Oslo tingrett torsdag.

På tiltalebenken sitter den 30 år gamle kvinnen. På tingrettsdommer Torild Margrethe Brende spørsmål om hun erkjenner straffskyld etter tiltalen – drapsforsøk – er svaret kontant «nei».

– Ble matet med gift

Den tiltalte kvinnen var bare 18 år gammel da felles venner koblet henne til den 12 år eldre nordmannen. Deretter fulgte ekteskap og barn – og et forhold med kraftig turbulens og flere separasjoner.

I fjor sommer kjøpte kvinnen to pakker med musegift på Jernia. Hun begynte å drysse stoffet i mannens kornblandinger. For å skjule smaken fikk han også en solid dose vaniljesaus på toppen.

Om kvelden 15. september helte kona opp en skål to tredjedeler full, som hun sa var helsekost.

– Mens barna var i dusjen, matet hun meg med skje etter skje. Smaken var helt forferdelig bitter. Jeg hadde ikke klart å få det ned om jeg ikke hadde fått noe søtt som vaniljesaus ved siden av, sa mannen.

Han forklarte at han var overbevist om at helsekostprodukter smakte bittert og helt forferdelig.

Les også

BAKGRUNN: Ga ektemannen musegift til frokost

Påsto det var selvmordsforsøk

I 05-tiden 16. september ringte kona til AMK-sentralen og sa hun hadde våknet av et kraftig «dunk» fra stuen, hvor hun fant ektemannen livløs på gulvet.

Til ambulansemannskapene sa hun at mannen hennes hadde tatt musegift, og hun ga dem både en tomeske med musegift og et ark hvor ektemannen angivelig skulle ha skrevet at han ønsket å ta sitt eget liv.

Sykehuset fant spor etter både musegift og Viagra i blodet hans. Politiet ble varslet.

Selv husker ektemannen ingenting fra rundt kl. 20.30 kvelden 15. september og frem til han våknet opp på Oslo universitetssykehus, avdeling Lovisenberg, dagen etter.

– Jeg husker at sykepleieren som satt ved sengen, sa at jeg hadde fått i meg rottegift, og at jeg selv hadde tatt det. Nei, nei, svarte jeg, og akkurat da gikk det opp for meg hva som hadde skjedd. Jeg har ennå ikke klart å bli sint for det som har skjedd, forklarte han i retten.

Totalt anslo 42-åringen at han fikk musegift 12–15 ganger i løpet av en periode på seks uker.

Tingrettsdommer Torild Margrethe Brende styrer forhandlingene i musegiftsaken.

Skal ha knust brudebildet

Kona og ektemannen, som i dag er separert igjen, satt på hver sin side av sal 328 i tingretten.

I retten fortalte ektemannen blant annet om hvordan kona på et tidspunkt måtte plastre ham etter å ha knust brudebildet deres mot hodet hans.

– Jeg har i ettertid lurt veldig på når hun begynte å tenke på å rydde meg av veien, sa han også i sin forklaring.

I 2010 ble kvinnen etterlyst internasjonalt, siktet for å bortført parets barn til sitt hjemland.

– Barnekidnapping er mye verre enn et drapsforsøk, sa ektemannen i retten.

Var dosene dødelige?

Det er satt av fem rettsdager til saken. Et viktig spørsmål vil være om mengden musegift kunne ha vært nok til å drepe ektemannen. De medisinsk sakkyndige har konkludert med at giften trolig var «i nedre sjikt», toksikologisk sett, for å kunne ha vært en dødelig dose.

– Men også et utjenlig forsøk er en straffbar handling, understreket aktor Guro Hansson Bull, som har varslet at hun senere vil dokumentere Google-søk kvinnen har gjort.

Fornærmede mener at kona kan ha hatt et økonomisk motiv for å ønske ham tatt av dage:

– Siden jeg er offentlig ansatt, ville den etterlatte få 1 million kroner om jeg døde, sa han.