Oslo

Jobbkaffe-test: – Det er skikkelig ubehagelig og smaker brent. Jeg må skylle munnen.

En uhøytidelig test av fire kaffeautomater på fire arbeidsplasser.

– Den ser jo ålreit ut, sier Kaja Emilie Walsh om kaffen på Kunsthøgskolen i Oslo. Oppfatningen endrer seg idet hun tar den første slurken. Student Linn Olsson (t.h.) tar med seg kaffe hjemmefra.
  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist

Hver dag drikkes det 12,8 millioner kopper kaffe i Norge, ifølge Kaffeundersøkelsen utført av Isos MMI.

Altså er kvaliteten på kaffen viktig. Men på arbeidsplassene tar man ikke alltid hensyn til det.

«Kaffemaskinen din kostet mye, men du vet godt at det faktisk smaker oppvaskvann», skrev Linnea Vestre i et debattinnlegg i Aftenposten. Det engasjerte folket umiddelbart.

Vi har gjort noen stikkprøver. Kaja Emilie Walsh, barista på Stockfleths og utdannet kokk, er med som faglig ekspertise på fire arbeidsplasser i Oslo.

  • Les innlegget her: Kjære arbeidsgiver. Du er blitt lurt.
– Kaffe er veldig viktig i arbeidsdagen. Man sitter her ofte hele dagen, og da betyr det mye, sier Linn Olsson (til høyre). Her sammen med barista Kaja Emilie Walsh.

Kunsthøgskolen i Oslo: Her er ingen av smakene vi leter etter i kaffe

Vi starter på Kunsthøyskolen.

– Kaffe er veldig viktig i arbeidsdagen. Man sitter her ofte hele dagen, og da betyr det mye. Det er kjipt å betale for dette, sier Linn Olsson, student på Kunsthøgskolen i Oslo, om kaffen som serveres i kantinen. Den driftes av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Nederst i saken svarer SiO på kritikken.

Baristaens vurdering:

– Den ser jo ålreit ut, sier Walsh først. Så tar hun en slurk og skjærer en grimase.

– Den er kjempebitter! Om maskinen ikke renses, får du rester av alle kaffebønnene i rørene, og fettet ligger igjen. Det er kun det harske jeg smaker. Her er ingen av smakene vi leter etter i kaffe. Og den smaker brent i tillegg. Det som redder den fra bunnkarakter, er presentasjonen og at den faktisk kan drikkes.

Karakter: 2

– Den er ubehagelig i munnen, sier Kaja Emilie Walsh om kaffen hos Aftenposten.

Aftenposten: En aktiv usmak

Det er ikke nødvendig å reise langt for å finne dårlig kaffe. I Aftenpostens redaksjon står to fine maskiner som kverner bønner og serverer nytraktet kaffe. Men begge har dårlig rykte.

Baristaens vurdering:

– Denne har en besk og bitter smak. Kaffen er ubehagelig i munnen. Jeg vil egentlig ikke ha den i munnen, merker jeg. Smaken er grumsete. Det smaker som om det ligger grut igjen i koppen. Hadde den vært mer nøytral, hadde den vært grei nok, men her er det en aktiv usmak.

Karakter: 2

Den klare taperen fant vi hos NRK P3.

NRK P3: Testens taper

Amund Grepperud er produsent i musikkprogrammet «Ruben» på NRK P3. Han har forlengst konkludert med at det er best å holde seg unna kaffeautomaten som står i gangen. Han foretrekker kaffetrakteren på kjøkkenet.

– Jeg tror ikke at jeg hadde orket å jobbe uten kaffe. Nå har jeg gått ned til en mindre kopp, så jeg kan drikke flere kopper. Men jeg drikker kanskje fem kopper om dagen, sier Grepperud.

Baristaens vurdering:

– Den lukter ingenting, bare litt beskt, sier Walsh om duften.

– Jeg vil ikke, sier hun om å fortsette smakingen etter første slurk.

Automatkaffen hos NRK P3 kommer ikke veldig godt ut i denne testen.

– Den er sur, besk og bitter. Det er skikkelig ubehagelig. Kaffen smaker også brent. Jeg må skylle munnen. Kaffen på KHiO var et slag i ansiktet, og så ble det bedre, men denne blir gradvis vondere. Med utseende, lukt og smak kombinert er det liten tvil.

Karakter: 1

Jan-Christian Kolstø er pressesjef i Venstres stortingsgruppe. Kaffen han drikker i hverdagen, er denne testens uhøytidelige vinner.

Stortinget: Testens vinner

Jan-Christian Kolstø er pressesjef i Venstres stortingsgruppe. Han pleier å drikke 2–4 kopper daglig. Kaffen skal smake godt, og den skal «virke» – altså være oppkvikkende, mener han.

– Jeg vil ikke gå så langt som til å si at det er en viktig del av arbeidsdagen, men det er absolutt en del av den, sier Kolstø.

Baristaens vurdering:

– Den ser innbydende ut, men jeg henter lite av lukten. Den lukter vagt av kaffe, men ikke mer. Den er for varm til at man kan drikke den med en gang. Den smaker ikke så mye, men er ikke vond, og dette er positivt når vi sammenligner med mange andre kaffemaskiner. Den er litt bitter, men «innafor» i kategorien mørkbrent kaffe.

Karakter: 4


Full service hos kunststudentene

Mange forhold påvirker maskinkaffens kvalitet: hvor ofte maskinen brukes, hvor ofte den renses, valget av bønner. Derfor har vi ikke bedt maskinprodusentene om å svare på kritikken.

Siden Studentsamskipnaden selger kaffen i Kunsthøgskolens kantine, har direktør Steffen Greff i SiO Mat og drikke likevel fått kommentere saken.

«Kaffemaskinen som her er testet, er en ren traktemaskin som kun produserer filterkaffe fra Arabica bønner. Vi har faste rutiner for rens av maskinen som følges daglig, og i tillegg utføres jevnlige servicer på maskinen av maskinens leverandør. Vårt serveringssted har i tillegg en baristamaskin som våre gjester kan bestille fra, dersom de ønsker det.

Det er beklagelig at testeren gir slike tilbakemeldinger på vår kaffe, og på bakgrunn av denne testen har vi bedt om en ny tilstandsrapport og full service på maskinen.»

Se også:

Les mer om

  1. Kaffe
  2. Oslo