Oslo

Ringnes i heftig skulpturkrangel

En komité vil plassere denne statuen på Jernbanetorget foran Østbanehallen for å hedre Osvaldgruppens innsats under andre verdenskrig. Christian Ringnes mener den vil overskygge Tigeren.

Her ønsker komiteen å plassere statuen til minne om Osvaldgruppens innsats under andre verdenskrig. Kulturetaten og Christian Ringnes mener den vil overdøve de andre kunstverkene på plassen, blant annet den kjente Tigeren av Elena Engelsen. På bildet sees en modell i full størrelse av skulpturen, men det er ikke disse materialene som vil bli brukt. Foto: Knut Viggen/LO Media

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Monumentet «Knus nazismen», som er laget av kunstneren Bjørn Mellbye Gulliksen, er blitt gjenstand for en nabokrangel mellom Christian Ringnes og «Den antifascistiske komiteen for Osvald-sabotørene og de falne ved NSB».

Denne miniatyrutgaven av statuen viser hvordan den vil bli seende ut. Foto: Aas, Erlend

Diskusjonen dreier seg ikke om hvorvidt motstandsgruppen skal hedres, men plasseringen av monumentet. Både Kulturetaten i Oslo kommune og Christian Ringnes mener skulpturen blir for voldsom sammen med blant annet Tigeren av Elena Engelset, som han donerte til Oslo kommune.Les også:

Les også

Bankranere i fedrelandets tjeneste

— Hører hjemme i Sovjet

I en naboklage til plan- og bygningsetaten, beskriver Ringnes verket som brutalistisk .

Si din mening i avstemningen til høyre!

— Den hører hjemme på 60-tallet i Sovjetunionen. Det er en superbrutalistisk og gammeldags skulptur. Det er galt å plassere den i det findimensjonerte Jernbanetorget som er ganske smukt allerede, sier Ringnes til Aftenposten.

Det får Osvald-komiteen til å fly i flint. De viser til statuen av en skrevende Kate Moss:

«Ordet «brutalistisk» synes også å være i overkant spesielt av en person som har plassert en skrevende kvinnefigur i gigantformat i Operapassasjen ...», skriver gruppen i sitt tilsvar til Ringnes' klage.

Slik ser plassen ut i dag, med Tigeren i midten. Foto: Svein Erik Furulund/Arkivfoto

— Han anfører at dette monumentet er for brutalt og bryter med stilen i området. Det oppfatter jeg som en politisk ytring i denne sammenhengen fordi det går på innholdet i kunstverket. Poenget er at krigen var brutal og måtte være brutal, for nazismen kunne bare slås med brutale midler. Det er viktig å formidle dette til befolkningen, sier komitémedlem Lars Borgersrud til Aftenposten.- Det er helt bak mål. Dette er en ren estetisk ytring. Skulpturen er lite smukk, og jeg vet også at det var mye uenighet om den i juryen. Det var oppdragsgiveren som vant frem til slutt, svarer Ringnes på kritikken.

Les brevene her:

Les også

  Vil flytte Tigeren

  Både Kulturetaten og Ringnes foreslår å plassere verket rundt hjørnet på sjøsiden eller på plassen foran Oslo S. Det avviser komiteen. Grunnen til at de ønsker å plassere statuen foran Østbanehallen, er at Osvaldgruppen gjennomførte en av flere store aksjoner der under krigen.

  Les også:

  Les også

  Flere tusen på folkefest

  — Det var en veldig viktig sabotasjeaksjon og protest mot innsettingen av Quisling som ministerpresident. Det markerte en omsving i motstandskampen i Norge. Torget er et antinazistisk symbolsted, sier Borgersrud, og legger til at han heller ser at Ringnes' statue Tigeren flyttes.

  - Det er en tøysestatue som ikke har noen historisk tilknytning til stedet.

  - Også Kulturetaten gir uttrykk for at den vil bryte med de etablerte kunstverkene på plassen?

  — Det forbauser meg ikke at Ringnes har god innflytelse i den høyrestyrte kommunen. Han er i stand til å få til hva som helst. Man kan undre seg over at den samme etaten ikke stiller spørsmål ved Ringnes' statue i Folketeaterpassasjen av den gigantiske, skrevende Kate Moss. Hvis noe er brutalt, så er det den.

  - Komisk brev

  - Jeg synes ikke statuen fortjener å stå noe sted i det hele tatt, for den er reddsom. Men det er et spørsmål om smak og behag, sier Ringnes. Han legger til at han mener at Osvaldgruppen bør hedres for sin innsats.

  Ringnes synes brevet fra komiteen er komisk.

  Christian Ringnes, her ved Ekebergparken, protesterte mot den foreslåtte plasseringen av statuen til minne om Osvaldgruppens innsats. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

  — Jeg har sjelden ledd så godt i hele mitt liv. Nok en gang føler man seg hensatt til Sovjetunionen på 60-tallet. Her er det åpenbart ikke rom for avvikende meninger og vanlige demokratiske ytringer.Det er foreløpig ikke søkt om utplassering av statuen foran Østbanehallen. Det er Eiendoms- og byfornyelsesetaten som eier plassen, og søknaden må også gå innom Plan- og bygningsetaten. Målet er at den skal være på plass innen 1. mai neste år.

  Les også

  1. OK da, gratulerer!

  2. Er skulpturparken i Ekebergskogen en berikelse for byen?