Oslo

Er ikke bekymret for sikkerheten på Øya

Her koser folk seg under Øyafestivalen på Tøyen i fjor. Både politiet og festivalarrangøren sier at de er godt forberedt med tanke på sikkerheten til deltagerne.

Episoder med seksuell trakassering har preget enkelte festivaler i Europa den siste tiden. Øya-festivalens sikkerhetsansvarlig mener de er godt forberedt.

  • Wasim Riaz
    Journalist
  • Thea Roll Rakeng

– Vi har et stort sikkerhetsopplegg som vi har hatt i mange år. Vi har egne vakter og frivillige som går rundt og passer på. Og så har vi et tett samarbeid med politiet. De stiller opp med mannskaper under festivalen, sier Jørgen Aass, sikkerhetssjef for Øyafestivalen.

LES OGSÅ: Øya-budsjettet har vokst enormt

Han legger til at Øya ikke har opplevd episoder med overfall, tafsing og seksuell trakassering, slik det har vært rapportert om fra flere svenske festivaler.

– Vi har et godt voksent publikum der gjennomsnittsalderen ligger på rett under 30 år. Øya er heller ikke kjent for mye fyll. De som velger å bruke penger på Øya, er folk som vil komme inn for musikkopplevelsen. Slike problemer er mer aktuelle der det er mange ungdommer. Vi er likevel obs på dette og kan øke vaktholdet på kort varsel dersom det blir behov for det, understreker Aass.

Han råder publikum til å følge festivalvettregler som norske konsertarrangører har utarbeidet.

– I korte trekk går de ut på at man ikke skal drikke for mye, ta vare på hverandre og vise god folkeskikk.

LES OGSÅ: Bookingsjefens favoritter under Øyafestivalen

– Trenger ikke være redd

Når det gjelder fare for terror, henviser han til politiet.

– Vi har i hvert fall ikke fått noen trusler om terror, men det er politiet som vurderer terrorfaren.

Geir Tveit, fungerende stasjonssjef på Grønland politistasjon, sier Øya ikke er å regne som et høyrisikoarrangement med tanke på terrorfare.

– Publikum skal ikke være redd for å gå på konsert. Vi kommer til å være til stede både med uniformerte og sivile mannskaper. Vi ser på dette som alle andre konserter, sier han.

LES OGSÅ: Se Øyafestivalen 2015 i bilder

Tror alderen er betryggende

Når det gjelder lovbrudd som seksuell trakassering og tafsing slik som på Norway Cup i forrige uke, presiserer også Tveit at publikumet på Øya ofte er eldre.

– Det er klart av slike uheldige hendelser kan skje blant voksne folk, det ser vi eksempler på både fra Sverige og Tyskland, men jeg tror likvel at dette forekommer når aldersgrensen er lavere. Øyafestivalen er en helt annen setting enn Norway Cup, sier han.

Tveit legger til at dersom noen likevel blir utsatt for dette, må de umiddelbart ta kontakt med politiet.

– Om det skjer, så skal vi være godt forberedt og åpne om dette. Det er viktig at folk melder i fra med en gang, og ikke etter konsertene, sier Tveit.

Heller ikke Aass er spesielt bekymret for sikkerhetsopplegget rundt denne tematikken.

– Vi har en sikkerhetsavdeling som har 12 års erfaring og en historikk som vi jobber ut fra. Jeg liker å tro at vi kjenner publikumet vårt veldig godt og har et apparat som håndterer eventuelle uheldige hendelser, sier han.

LES OGSÅ: Masseovergrep i Köln

Les også

  1. Øya-budsjett i 1999: 400.000
    Øya-budsjett i 2016: 69 millioner

  2. Bookingsjefens favoritter under Øyafestivalen

Les mer om

  1. Øyafestivalen
  2. Konsert