Vil lokke Sanner til å kjøpe Deichman

Sjarmerende og representativt praktbygg, sentral beliggenhet og gode solforhold. Pris: Minimum 125 mill. kroner.

  • Arve Henriksen

Denne annonsen blir neppe å finne på finn.no.

Men slik ønsker kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke å lokke kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til å kjøpe Deichmanske bibliotek når bygget står tomt i 2019.

I helgen gikk fire tidligere statsministere ut i Aftenposten med en klar oppfordring til den sittende regjeringen, og Statsbygg, om å la Deichmanske bibliotek bli nytt statsministerkontor den dagen biblioteket flyttes til Bjørvika. Den ideen tiltaler Hallstein Bjercke veldig.

Les også

Fire eks-statsministre gir råd om nytt regjeringskvartal

– Jeg er ikke lenger i tvil om at man må bort fra kongstanken om å bygge i høyden, men tenke mer i bredden. Og da har vi et fantastisk bygg som er som skapt som et demokratisk symbol og spredning av kunnskap. Her er det over 10.000 kvadratmeter med flott takhøyde, overlys, og mye kunstnerisk utsmykking. Dette bygget bør inngå i det nye regjeringskvartalet, sier kulturbyråden.

— Et staselig bygg

Oslo kommune har avventet å konkludere med etterbruken av Deichmanske i påvente planene for det nye regjeringskvartalet. Nå legger han åpent frem et salgsprospekt til ministeren.

Deichman har vært hovedbibliotek siden 1933. Nå kan det bli nytt kontor for våre fremtidige statsministere.

— Dette er et utrolig staselig gammelt bygg. Vi skal selvsagt sørge for å ha en ny takst klar når vi møter statsråden, men det blir nok en høy prisklasse. Men vi setter oss gjerne ned med Sanner for å diskutere et salg, sier Bjercke.

Han viser til at Deichman også tidligere er blitt vurdert som en del av det nye regjeringskvartalet. Den debatten forsvant imidlertid etter hvert som mange tok til ordet for å bygge høyhus.

— Her er det selvsagt penger å spare, fremfor å bygge nytt. Dessuten ligger det tett inntil Høyblokken, og Deichman er allerede et symbolbygg i byen. Og det vil også være i fremtiden, sier han.

Mathall, forretninger, rettsbygning, fotografiets hus, kontor, høyskole, eller kulturverksted. Det er bare noen av forslagene som er kommet om etterbruken av Deichman. Kulturbyråden mener bygget ikke kan brukes til hva som helst.

Vil ha åpenhet

— Jeg vil ikke at dette skal brukes til bare kontorer. Det kan heller ikke bli verken kjøpesenter eller boliger. Her snakker vi om store flotte rom, med masse kunstneriske utsmykninger. Disse må i en eller annen form også bli offentlig tilgjengelig, men det har jo også regjeringskvartalet vært, sier Bjercke.

Les også

- Y-blokken kan fortsatt reddes

I 2010 gjorde konsulentselskapet Opak en verdivurdering av gårdsnummer 208, bruksnummer 305, som altså er Deichmanske hovedbibliotek på Arne Garborgs Plass 4. Den gang ble salgsverdien på det 12.644 kvadratmeter store bygget satt til 125 millioner kroner, mens den tekniske verdien lå på 250 millioner kroner.

Mye har skjedd siden den gang og prisen er trolig høyere. Blant annet fikk bygget skader under terrorangrepet i 2011, og var stengt i nesten et halvt år i forbindelse med reparasjonsarbeider. Den årlige markedsleien ble anslått til rundt 11,8 millioner kroner.

Har økt i verdi

Takstmann Øystein Diseth hos Opak AS tror kjøpemarkedet er begrenset, ikke minst hvis Deichman skulle bli pakket inn mellom skyskraperlignende høyhus.

— Jeg har ikke vært inne i det bygget siden vi tok denne verdivurderingen. Gitt at bygget ikke har endret vesentlig karakter som følge av skadene det fikk, så vil jeg nok si at verdien har økt. Men det er et vanskelig bygg å selge. Spesielt med tanke på kravene til sikkerhet i det nye regjeringskvartalet. Det vil begrense antall kjøpere, det vil fordre store investeringer for å lage det brukelig for andre brukere, sier Diseth.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har registrert innspillene fra de fire tidligere statsministerne, men heller kaldt vann i årene de som drømmer om å bruke Deichman til nytt statsministerkontor.

— Vi har en god stund vært kjent med at Oslo kommune er opptatt av å finne alternativ bruk av Deichman når hovedbiblioteket flyttes. I utredningen om nytt regjeringskvartal ble bygningen vurdert. Lokalene er imidlertid lite egnet som en del av det nye regjeringskvartalet og derfor er ikke Deichmanske med i planene for det nye regjeringskvartalet, sier Sanner.

Trenger ansiktsløft

— Hun er en gammel dame som trenger et ansiktsløft, som også trenger litt indremedisinsk behandling før hun er en statsminister verdig, sier Kristin Danielsen, biblioteksjef ved Deichmanske hovedbibliotek.

I 2019 flytter hun og resten av staben inn i nye moderne lokaler i Bjørvika. Danielsen er likevel svært opptatt av at de gamle lokalene blir tatt vare på.

— Det betyr mye for oss at bygget tas vare på, det ligger mye kjærlighet og ikke minst historie i veggene på Deichman. Vi har vært her siden 1933, og det er jo alltid slik at du savner den gamle kjøkkenbenken din selv etter at du har flyttet, sier Danielsen.

Hun synes forslaget om å bruke bygget til nytt statsministerkontor er utmerket. Litt spøkefullt sagt så kan statsministeren allerede flytte rett inn i biblioteksjefens gamle kontor i tredje etasje. 40 kvadratmeter med eget forkontor, hvilerom, bad og utsikt.

Viktig signaleffekt

— Dette bygget er et symbol på demokrati og tilgjengelighet. Samtidig er det et staselig bygg, og tenk hvilken signaleffekt det vil få, ikke minst i utlandet. Det ville vært forferdelig trist hvis dette i stedet hadde blitt til noen fancy leiligheter, sier hun.

Deler av Deichmanske er allerede fredet. Bygget er derfor ikke egnet til all verdens ulike forslag. Det har sine tekniske utfordringer, selv om det har aldri så mye symbolverdi.

— Det eneste det ikke egner seg til, er faktisk til bibliotek. Vi er ikke lenger en oppbevaringsinsitusjon for gamle bøker, men et folkeunivers. Sånn sett er ikke dagens Deichman egnet som bibliotek. Jeg synes det i stedet bør ha en funksjon i det offentlige Norge, eller i det minste være tilgjengelig for folk, sier hun.