Oslo

Gulv anno 2014

Nå kan du få tregulv som fargebehandles etter ditt eget ønske - med møbler som matcher. Du kan få teppegulv som klikkes på plass. Og ren vinyl.

Røft tremønster er populært uansett materiale. Her på et elastisk vinylgulv fra Parador. Foto: PRODUSENTEN

 • Edel Bakkemoen
  Edel Bakkemoen
  Journalist

Nytt konsept: Firmaet Mose Oslo kan levere tregulv og designmøbler i tre med samme innfarging og finish etter ønske. Foto: PRODUSENTEN

Tyske Parador fornyer teppegulvet: "ClickTex" er verdens første tekstilbelagte klikk-gulv. Foto: PRODUSENTEN

Parkett? Nei, keramiske fliser fra Höganäs. "Xilema" er navnet. Foto: PRODUSENTEN

Dekorert gulvflis? Nei, mønstret vinylgulv fra Tarketts "Trend"-serie. Foto: PRODUSENTEN

Er dette parkett eller laminat? Parador har begge deler i sin kolleksjon av designergulv, som kjente arkitekter og designere har bidratt til. Foto: PRODUSENTEN

Kunstmaleren Elisabeth de Lunde har malt tak, vegger, dører og gulv samt renset gelenderet for maling i sveitservillaen hun arvet. Det går i gamle gråtoner og gylne, lyse farger. Foto: MORTEN UGLUM

Vinylgulv som minner om keramiske fliser, fra Parador. Foto: PRODUSENTEN

Fornyelse av gulv er nå oppussingssyssel nummer to i Norge — etter maling av vegger og tak. Enten frisker man opp det gamle, eller legger nytt.

Kunstmaleren Elisabeth de Lunde har malt tak, vegger, dører og gulv samt renset gelenderet for maling i sveitservillaen hun arvet. Det går i gamle gråtoner og gylne, lyse farger. Foto: MORTEN UGLUM

— En tredjedel av befolkningen har planer om å pusse opp innvendig i løpet av de nærmeste tolv måneder. Det tilsvarer 660 000 husholdninger, og 37 prosent av dem vil gjøre noe med gulvet, sier Kåre Einan i Prognosesenteret.

Naturlig gulv?

Han har tall for slikt, og de oppdateres stadig. Oversikten er kjekk å ha for bransjehandelen, så kan man se hvor støtet skal settes inn.

Nå vet man hvor skoen trykker i februar 2014. På gulvet, ja. Vi vil kanskje sparke skoene av og gå ut på et mer eller mindre naturlig gulv. Er det ikke laget av naturmaterialer som tre eller stein, skal det gjerne ha et mønster fra naturen. Det har vært trenden en stund, og den blir bare sterkere.

Matchende innfarging

Firmaet Mose Oslo, som leverer miljøvennlige tregulv og designmøbler, har et helt nytt konsept. - Vår spesialitet er at vi tilbyr lik eller matchende innfarging og finish mellom gulv og møbler. De skal passe sammen og skape en god helhet, forteller Pål Christian Linaae, fast designer og konseptsjef.

Nytt konsept: Firmaet Mose Oslo kan levere tregulv og designmøbler i tre med samme innfarging og finish etter ønske. Foto: PRODUSENTEN

Partnerbedriften Gulvfabrikken.no utfører all service med installering, montering og vedlikehold av Moses produkter. Firmaet har vesentlig profesjonelle kunder prosjektmarkedet — som arkitekter og entreprenører, men også privatpersoner.

Renere vinyl

Ftalater er en gruppe organiske stoffer som har vært benyttet siden 1950-tallet, blant annet for å gjøre plast myk og formbar. De finnes i blant annet bygningsmaterialer, emballasje, tekstiler og leker. Enkelte typer er helse- og miljøskadelige.

I vår vil Tarkett bytte til ftalatfrie mykgjørere i produksjonen av vinylgulv for både hjem og offentlige miljøer i hele Europa, og etter hvert i fabrikker utenfor Europa. Istedet skal det brukes en mykgjører som er godkjent for bruk i matemballasje og leker.

Naturkopier

Nye vinylgulv blir mer gangbar vare for miljøbevisste innredere, som kanskje heller har brukt naturproduktet linoleum. Greit på rom som skal tåle en vask og mye slitasje, og det finnes både pene og morsomme mønstre innen vinyl nå.

Den tyske gulvprodusenten Parador har doblet satsingen på vinyl siden ifjor - og har belegg som etterligner tre, stein og betong som sine største hits. Også i en variant som passer til våtrom.

Parkett? Nei, keramiske fliser fra Höganäs. "Xilema" er navnet. Foto: PRODUSENTEN

Mens vinyl også etterligner — for ikke å si plagierer - keramiske fliser, etterligner keramiske fliser treverk.

Planker

— På den store gulvmessen Domotex nylig var det plank, plank og atter plank. Planken blir bare bredere og lengre. Den kommer som ekte vare i tre, men også kopiert i form av laminat, vinylbelegg og keramiske fliser. Når det gjelder ekte treverk, er det ulike gråtoner som er hovedtrenden, rapporterer Bjørg Owren, direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør.

De fleste gulv finnes nå i klikksystemer. - Det manglet bare teppegulv, pleide jeg å spøke med. Nå er det her. Tyske Parador stilte med verdensnyheten klikkbare tekstilgulv, forteller hun.

 1. Les også

  Trygge trappetripp

 2. Les også

  Bolig: Typisk Torshov

 3. Les også

  Nytt fra Norge: Benk à la sparkstøtting og bunadskledde sofaer

Relevante artikler

 1. BOLIG

  100 år gammelt hus: – Det var viktig for oss å ta vare på sjelen og husets egenart

 2. OSLO

  I sommer får du fiskegaranti i Marka

 3. OSLO

  Hvordan lurer du storørreten? Stig Werner lærer deg «å lese» et vann, effektiv kasteteknikk og smarte knep med sluk, dupp og metemark.

 4. OSLO

  Historiske Osloby: En gang hadde vi fabrikker

 5. OSLO

  Her er markafiskernes hemmelige gromvann

 6. OSLO

  - Det hadde vært deilig å gå i shorts av og til